76. 144.000


(null)

Även publicerad på berea.se


"Och jag såg en annan ängel stiga upp från solens uppgång. Han hade den levande Gudens sigill och ropade med hög röst till de fyra änglarna, åt vilka det var givet att skada jorden och havet. Och han sa: Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi har märkt vår Guds tjänare med sigill på deras pannor. Och jag hörde antalet av dem som var märkta med sigill, 144 000"

Uppenbarelseboken 7:2-4


En mycket vanlig fråga när man börjar diskutera Uppenbarelseboken, eller eskatologi över huvud taget, är "- Vilka är de 144.000?" Min naturliga reaktion är att svara " - Fortsätt läsa". 


Men då skulle det här ju inte bli någon lång artikel. Så jag ska försöka förklara varför det svaret är så självklart för mig.


Vad de flesta kommer att tänka på när man nämner dessa 144.000 är Jehovas Vittnen. Detta antal har nämligen alltid varit ett centralt tema i deras lära. Så inte om, utan när de kommer och knackar på din dörr kommer de antagligen förr eller senare in på detta ämne. Det vill säga om du väljer att börja samtala med dem. 


De tror nämligen att endast 144.000 "trogna vittnen" sedan den första pingstdagen (se Apostlagärningarna kapitel 2) kommer att uppstå som andliga varelser och regera med Jesus från himlen i 1000 år. Övriga troende kommer enligt dem att befolka den nya jorden.



Men det är inte bara Jehovas Vittnen som tar dessa 144.000 och placerar sig själva i den gruppen. Många kristna gör samma misstag. Vad som ligger till grund för detta är den lära som vuxit sig allt starkare inom kristenheten och som kallas Ersättningsteologi. Tanken här är att kyrkan har tagit Israels plats som Guds folk och på så sätt ersatt Israel (se min serie Ersättningsteologi). Och om så är fallet så måste ju de 144.000 vara ett symboliskt tal för kyrkan. Eller åtminstone representanter för kyrkan.


Det här är ju ett typexempel på vad någon lite skämtsamt kallade för "narcigetik". Han menade så här. Exegetik är en metod för texttolkning där man hämtar textens innehåll, tolkning och mening från själva texten, och det är det enda rätta sättet att tolka en text. Eisegetik är då motsatsen. Alltså då man läser in sina egna åsikter i en text och försöker få den att säga vad man själv vill att den ska säga. Narcigetik skulle då anspela på ordet " narcissist", och beskriva en metod att läsa in sig själv i en text som inte alls handlar om en själv. Och det är ju precis vad många kristna gör i just det här fallet.


Vilka är då dessa 144.000 män som kallas Guds tjänare och blir märkta med sigill på sina pannor?



För att kunna svara på det så behöver vi börja med att sätta in denna text i sin kronologiska kontext. Alltså i rätt tidsperiod.

Första gången vi blir introducerade för de 144.000 är i Uppenbarelseboken kapitel 7. Men om vi läser kapitel 6, som vi nog kan vara överens om kommer före kapitel 7, så ser vi hur Jesus själv bryter 6 av de sju sigillen. Guds vrede, som vi ju blivit lovade att inte behöva genomlida, har redan börjat tömmas ut över jorden. Den tid vi kallar " vedermödan" har alltså redan börjat.


"För Gud har inte bestämt oss till vrede, utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus,"

Första Tessalonikerbrevet 5:9


Som jag försökt beskriva i andra artiklar så kommer många människor att omvända sig under denna tidsperiod. Men fokus ligger egentligen mer på att straffa världen för dess synd, och på att hela Israel ska bli frälst. Så historien handlar återigen om Israel, för Gud har gett dem löften. Och dem tänker Han hålla.


Om nu vedermödan redan är i full gång, vilket betyder att den troende kyrkan redan är i himlen (se min serie Uppryckelsen). Hur kan då dessa 144.000 vara kyrkan, eller representanter för den? Så innan vi drar förhastade slutsatser om vilka dessa 144.000 är. Använd sund exegetik. Inte eisegetik eller narcigetik. 


Vad menar jag då med att min naturliga reaktion är att svara  "- Fortsätt läsa"? 

Jo, så här fortsätter den text jag inledde den här artikeln med:


"Och jag såg en annan ängel stiga upp från solens uppgång. Han hade den levande Gudens sigill och ropade med hög röst till de fyra änglarna, åt vilka det var givet att skada jorden och havet. Och han sa: Skada inte jorden eller havet eller träden, förrän vi har märkt vår Guds tjänare med sigill på deras pannor. Och jag hörde antalet av dem som var märkta med sigill, 144 000 märkta av alla Israels barns stammar. 


Av Juda stam 12 000 märkta med sigill, av Rubens stam 12 000 märkta med sigill, av Gads stam 12 000 märkta med sigill, av Asers stam 12 000 märkta med sigill, av Naftali stam 12 000 märkta med sigill, av Manasses stam 12 000 märkta med sigill, av Simeons stam 12 000 märkta med sigill, av Levi stam 12 000 märkta med sigill, av Isaskars stam 12 000 märkta med sigill, av Sebulons stam 12 000 märkta med sigill, av Josefs stam 12 000 märkta med sigill, av Benjamins stam 12 000 märkta med sigill."

Uppenbarelseboken 7:2-8


De 144.000 är alltså män som i rakt nedstigande led härstammar från Abraham, Isak och Jakob. Alltså från Israels folk. Johannes gör sig till och med mödan att skriva ner namnen på alla de tolv stammarna, från vilka 12.000 från varje blir utvalda. Så här behöver vi som läser göra ett val. Antingen  försöker vi trycka in kyrkan, eller någon annan grupp vi tillhör, i denna text. Eller så läser vi vad det står, och försöker ta vår information från texten istället. Själv tycker jag alltid att det valet är enkelt.



Men varför dessa 144.000?



Här skulle jag vilja skriva lite om den man som författat den enskilt största delen av Nya Testamentet. Paulus. Innan han blev Paulus, hedningarnas apostel, så var han Saulus. En hårt studerande och högutbildad farisé. Alltså av den grupp judar som absolut hårdast följde de hebreiska texterna och lagarna. Hela hans liv hade i stort sett vigts åt att studera skrifterna. Men sedan hände något. Han mötte Jesus när han var på väg till Damaskus för att tillfångata och fängsla kristna. Och från den dagen använde han all den kunskap och lärdom han samlat på sig under sina studier till att predika evangeliet om Jesus. Och hans bidrag till den kristna kyrkans tillväxt blev ju enormt. Både då och nu.


Ända sedan långt innan Jesus kom till jorden har det funnits sådana män inom det judiska folket. Och de finns fortfarande. Män som ända från tidig barndom blivit undervisade i bland annat vad vi kristna kallar det Gamla Testamentet. Många av dem har, precis som Paulus, lärt sig stora delar av de gammaltestamentliga texterna utantill. 


Tänk dig om många av dem. Säg 144.000 av dem. Skulle omvända sig och förstå att de texter de studerat hela livet handlar om Jesus Kristus. Att det är Jesus som är den Messias som skulle komma. Det skulle vara som att släppa lös 144.000 " Paulusar" över jorden på en gång. Förstå med vilken kraft de skulle kunna sprida evangeliet. Både bland judar och hedningar. 


Och det här skulle ju stämma väldigt bra överens med karaktären hos den Gud som vi tror på. Han kan ju inte ljuga. Så allt Han sagt att Han ska göra kommer Han också att göra. Men samtidigt som Han låter sin vrede tömmas över en syndig värld, vilket Han har lovat, kommer Han att ge alla som är kvar chansen att omvända sig och bli räddade. För Han vill inte att någon ska gå förlorad.


"Herren är inte sen eller dröjer med det som han har lovat, såsom en del menar, utan han har tålamod med oss och vill inte att någon ska gå förlorad, utan att alla ska få tid att omvända sig."

Andra Petrusbrevet 3:9


Så inte om, utan när Jehovas vittnen kommer och knackar på din dörr. Eller om diskussionen angående dessa 144.000 kommer upp med en ersättningsteolog. Var inte otrevlig eller arrogant. Men för att inleda ett samtal kan du ju fråga dem vilken av Israels tolv stammar de tillhör.






Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | |
Upp