42. Uppståndelsen - Ett historiskt faktum. 3

(null)


Fortsättning på inlägg 41...



Så när vi nu har gått igenom de här punkterna angående Jesu uppståndelse så kan vi ju se att vi har ett val att göra. Antingen så tror vi att det bara är sagor eller myter. Eller så tror vi att Jesu uppståndelse är ett historiskt faktum. Men om du väljer att tro att det bara är sagor så har jag ett par frågor till dig.


  • Hur kan vi då veta att något över huvud taget är ett historiskt faktum? Hur kan vi veta att till exempel Alexander den store, Napoleon eller Gustav Wasa har existerat? Allt vi har att gå på är ju dokument och böcker som människor som säger sig vara ögonvittnen har skrivit om dessa personer. Precis på samma sätt som både historiker och ögonvittnen, både vänner och fiender till den kristna tron, skrev om Jesus och hans uppståndelse.


Men om vi är vetenskapligt ärliga med de många källor vi har, och jag har bara citerat en handfull här, så kan vi bara komma fram till en sak. Om vi inte särbehandlar dokument som handlar om Jesus, vilket man oftast gör, så ser vi att Han var en historisk person som på riktigt blev korsfäst och uppstod från de döda.


Och som jag försökt poängtera förut. Vi som kristna utövar inte en blind tro. Bibeln uppmanar oss till att pröva allt och se om det är så. Så för att tro på Bibelns budskap behöver vi inte checka ut hjärnan. Vi behöver bara använda den logik vi har blivit välsignade med.




Varför uppstod då Jesus?


För att uppfylla profetior (… uppstod på tredje dagen enligt skrifterna). Messias måste lida och dö. Om det kan man läsa i bland annat Psalm 22 och Jesaja kapitel 53. Men Han måste också regera som Kung för evigt. 


Jesus uppstod som förstlingsfrukten, alltså som den förste av många. Jesus var den förste att uppstå från de döda alltså. Men Lasarus då, eller Jairus dotter? Uppstod inte de före Jesus? Jo det gjorde de ju, på ett sätt. Skillnaden är att de uppstod, blev gamla och dog igen. Jesus var den förste som uppstod på det sätt som vi en dag kommer att göra. I en ny kropp. Till evigt liv. Han uppstod alltså för att bevisa att Han besegrat själva döden. Och att de som tror har ett hopp även efter döden. 


"Jesus sade: "Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig ska leva om han än dör,  och den som lever och tror på mig ska aldrig någonsin dö."

Johannesevangeliet 11:25


Här talar Jesus om att den som tror på Honom och dör hamnar direkt i himlen vid dödsögonblicket. Men vi kan även se en liten hint av vad jag kommer att skriva om i min nästa serie i bloggen. "Den som lever och tror på mig ska aldrig någonsin dö." Här tror jag att Han talar om en generation av troende som aldrig kommer att möta döden, för Jesus själv kommer att hämta dem till sig... men mer om det nästa gång.


"Mina älskade, nu är vi Guds barn, och än är det inte uppenbarat vad vi ska bli. Men vi vet att när han uppenbaras ska vi bli lika honom, för då får vi se honom sådan han är."

Första Johannesbrevet 3:2 


Till sist. Jesus hade sagt till lärjungarna att Han skulle dö. Vem som helst kan ju säga att han kommer att dö. Speciellt om ledarna i det samhälle man lever i redan vid ett par tillfällen tagit upp stenar för att stena en för att man påstått sig vara Gud. Men Jesus hade ju gett ett löfte till. Nämligen att Han skulle uppstå på den tredje dagen.


Precis innan Jesus dog på korset sa han ordet Tetelestai, vilket brukar översättas med "det är fullbordat". Det är en ekonomisk juridisk term som även bokstavligt betyder betalt till fullo. Man har hittat många dokument från Jesu tid som gäller ekonomiska överenskommelser. Det kan gälla allt från köp och försäljning av mark, hus, åsnor osv. Över vissa av dessa dokument har man skrivit just ordet tetelestai. Vilket alltså betyder betalt till fullo.


När Jesus uppstod bevisade Han alltså att det offer Han bar fram när Han dog i vårt ställe på korset hade accepterats av Fadern och därmed var det verkligen fullbordat. Skulden för våra synder var betald till fullo. Så vad kan vi göra? Eftersom Jesus betalade vår skuld till fullo så finns det ju inget vi kan göra själva för att komma till Gud. Men Han har ändå gett oss ett sätt. Tro på evangeliet som vi läste om i Första Korintierbrevet 15:1-20 först i den här serien. Tro på Honom som evangeliet handlar om. 

Det finns endast en sak som vi människor kan göra för att bli frälsta. Ta emot Jesu gåva till oss genom att tro på Honom. 





Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Teologi | | Kommentera |
Upp