106. Det andliga kriget mot Israel. Del 1

(null)

Även publicerad på berea.se.


 

"En profetia, Herrens ord om Israel. Så säger Herren, han som har spänt ut himlen och lagt jordens grund och som format människans ande i henne: Se, jag ska göra Jerusalem till en berusningens bägare för alla folk runt omkring. Också Juda ska drabbas när Jerusalem belägras. Det ska ske på den dagen att jag ska göra Jerusalem till en tung sten för alla folk. Var och en som lyfter den ska skada sig på den. Och jordens alla folk ska församla sig mot henne."

Sakarja 12:1-3

 

Det här är en profetia som Sakarja nedtecknade år 520 före Kristus. Man kan tydligt se att det här handlar om den absolut sista tiden eftersom Sakarja använder uttrycket "på den dagen".  Ett uttryck som alltid pekar fram emot den sista tiden innan Jesus kommer tillbaks.

 

Men om vi tar en närmare titt på de här verserna så kan vi se att några saker måste ha fallit på plats först. Alltså omständigheter som måste existera för att profetian över huvud taget ska ha en möjlighet att slå in. Och för min del så tycker jag att det här är precis lika fascinerande som hur den slutar.

 

• Det centrala i texten är staden Jerusalem. En av förutsättningarna för den här profetians uppfyllelse är då naturligtvis att staden Jerusalem existerar i den tidsperiod när texten utspelar sig. Alltså i den sista tiden. Det här kan ju vi som lever nu tycka är en självklarhet. Men om vi tänker tillbaks på vad som har hänt i och omkring Jerusalem sedan Sakarja skrev ner sin bok för ca 2500 år sedan så är det ju inte så givet längre. Hur många städer i världen är det egentligen som är så gamla?


 

• Det står också att Juda ska drabbas när Jerusalem belägras. Ordet Juda här handlar inte om något geografiskt landområde. Det handlar om ett folk. Det ser vi tydligt i vers 4 och 5 i samma kapitel, där Gud talar om Juda hus och Juda stamfurstar. Vi får alltså här en klar indikation på att Jerusalem kommer att tillhöra judarna i den yttersta tiden. Och det, min vän, är ett under som utspelar sig i vår egen tid.


 

• När Gud börjar profetera i texten ovan så inleder Han med orden: "Se, jag ska göra Jerusalem till en berusningens bägare för alla folk runt omkring. " Gud börjar alltså från Jerusalem och jobbar sig utåt. Och visst har Jerusalem genom åren varit en central plats på jorden som orsakat en hel del oroligheter. Men vad som fick staden att verkligen bli en "berusningens bägare" för länderna runt omkring den var Islams utbredning i området.

 

Man kan lätt hitta kartor på nätet som visar staten Israel och vilka länder runt omkring den som är muslimska eller styrs av muslimska ledare. Och trots att ordet Jerusalem inte förekommer en enda gång i koranen, och trots att många muslimska teologer har visat att Al Aqsa-moskén på tempelberget omöjligt kan vara den plats som talas om i koranen, så fortsätter många muslimer att se Jerusalem som islams tredje heligaste plats.


Eftersom Jerusalem under en period tillhörde det ottomanska imperiet som var muslimskt, så anser många muslimer att staden är muslimsk. Tanken är att om ett landområde en gång har vunnits för Allah så tillhör det alltid Allah. Därför ses judarnas existens i området som en hädelse mot muslimernas gud. Och ju mer bokstavstroende en muslim är, desto mer ser man staten Israel som en skymf. Därav det enorma hatet från de fundamentalistiska islamisterna. Det är också en av anledningarna till att de så kallade palestinierna aldrig har sagt ja till något av Israels erbjudanden till en tvåstatslösning. De kan helt enkelt inte gå med på att det existerar en israelisk stat i det området.


 

• Men Gud stannar inte där i sin profetia. Han går längre ut geografiskt i sin beskrivning av nationernas missnöje med Israel.

 

"… jag ska göra Jerusalem till en tung sten för alla folk. Var och en som lyfter den ska skada sig på den."

 

Vi kan ju titta lite på Israels status i världspolitiken. FN har ända sedan det bildades haft en förkärlek till att framföra resolutioner mot Israel. År 2022 fördömde FN ett land mer än alla världens andra länder tillsammans. Och det var inte Ryssland, inte USA, inte Kina. Det var inte ens Nordkorea. Det var förstås Israel. Ett land som till ytan är mindre än Småland, och som har en befolkning ungefär i storlek med Sveriges.


 

• Så Israel är verkligen, precis som Sakarja skrev, ett störande moment för världen. Men vad Hamas genom sin demoniska attack mot israeler den 7 Oktober 2023 faktiskt lyckades med var att provocera Israel till krig. På så sätt kunde man sedan i sin tur starta ett propagandakrig mot Israel och övertala världen om att Israel var den verkliga förövaren. Något som togs emot med öppna armar i en värld som indoktrinerats i en marxistisk samhällssyn under decennier. För om man anser att den som är rik stark och har framgång alltid bygger det på bekostnad av den som är fattig och svag, då är det inte svårt att bli övertygad om att Israel är förövaren och att palestinierna är offren. Det marxistiska tankesättet är dock långt ifrån bibliskt. Såhär säger till exempel Gud till Abraham:

 

"Herren sade till Abram: "Gå ut från ditt land och din släkt och din fars hus och bege dig till det land som jag ska visa dig. Där ska jag göra dig till ett stort folk. Jag ska välsigna dig och göra ditt namn stort, och du ska bli en välsignelse. Jag ska välsigna dem som välsignar dig och förbanna den som förbannar dig. I dig ska jordens alla släkten bli välsignade."

Första Moseboken 12:1-3

 

Herren välsignade alltså inte Abraham och hans ättlingar på bekostnad av andra. Tvärt om. Han välsignade Abraham för att Abraham skulle bli en välsignelse för andra släkten. Så även om det finns många som utnyttjar svaga så är det inte någon social lag. Det kan vara så att de starka och rika har fått sina fördelar just för att hjälpa dem som behöver hjälp.

 

Men under de sista månaderna år 2023 kunde man se både professorer, lärare och elever på mycket prestigefyllda universitet, som till exempel Harvard, skandera slagord om att judarna borde utrotas. När man sedan ställde de ledande på dessa skolor till svars och frågade om skolornas regler verkligen tillät dessa slagord så fick man till svar att det beror på i vilken kontext de uttalats. Med andra ord. De skolor som stänger av både lärare och elever för att de råkar använda vad någon anser vara fel pronomen, tillåter alltså att man uppmuntrar till folkmord på judar.   

 

Verserna vi läste nyss avslutas med orden: "Och Jordens alla folk ska församla sig mot henne".

Den här profetian från Sakarjas bok handlar som sagt om de sista sju åren innan Jesu återkomst. Vad vi brukar kalla vedermödan. Men det som händer under de åren kommer inte att hända i ett vakuum. Som jag har skrivit i min serie " Är det såhär det slutar?" kan vi redan nu se en rad tecken på att den tiden närmar sig med stormsteg. Det här med hatet mot Guds utvalda folk Israel är ännu ett tydligt tecken på att vi är på väg åt det hållet.

 

 

 

Vi ser alltså tydligt hur antisemitismen återigen breder ut sig. Många menar att det vi ser nu är värre än den antisemitism som visade sig precis innan andra världskriget. Hur? Jo, den gången var det främst Tyskland som var öppet antisemitiska. Visst fanns det mycket antisemitism även i andra länder, så judarna hade ofta svårt att komma in i de länder de flydde till. Men det gick ändå.

 

Idag ser vi hur attentat planeras, stoppas och ibland utförs mot judar på de mest oanade platser. I de mest oanade länder. Antisemitismen växer sig alltså starkare globalt den här gången. Så många judar ser det som sin enda möjlighet att flytta till Israel. Trots att Israel i skrivande stund utkämpar ett krig mot Hamas.

 

Under det senaste året har bland annat ett upplopp på en rysk flygplats startats av några personer som antog att ett av planen innehöll en grupp judar. Hakkors har sprayats på synagogor, inte bara i andra länder, utan även i Sverige. Över hela världen har protesterande skaror i tusental skanderat "From the river to the sea Palestine will be free". (Från floden till havet ska Palestina bli fritt). Vilken flod och viket hav, kan man då fråga sig. Jo Jordanfloden och Medelhavet. Med andra ord är det här en ramsa om att utplåna Israel och ersätta dem med en palestinsk stat. På flera håll, bland annat under en demonstration i Australien, ropades även slagorden "Gas the Jews" (Gasa Judarna)

 

Det är som sagt inte heller bara de så kallade islamisterna som står för denna antisemitism. Människor som aldrig varit i Israel, och som inte ens känner en judisk person, känner ett förakt, eller till och med hat mot det folkslaget.

 

Men varför just judar? Det finns många som har försökt, och många som försöker svara på den frågan ur en rent humanistisk synvinkel. Men jag tror inte att det riktigt fungerar. För det ligger något mycket större, och mycket mer ondskefullt bakom hatet mot Israels folk. Det har det, som vi ska se, alltid gjort.

 

Först tycker jag att vi tar en titt på vad som är så speciellt med Israels folk.

 

Gud valde en man genom vem Han skulle skapa ett helt nytt folk. Genom det folket skulle Han visa hela världen vem Han är. Den mannen hette Abram. Senare Abraham. Några generationer senare levde Abrahams ättlingar som slavar i den tidens mäktigaste rike. Egypten. Det kan ur ett mänskligt perspektiv verka som ett enormt nederlag för Gud. Men Gud har alltid en plan. Såhär skriver Paulus om varför Israels folk blev slavar i just Egypten.

 

"För Skriften säger till Farao: Just därför har jag låtit dig uppstå, för att jag ska visa min makt på dig, och för att mitt namn ska bli förkunnat över hela jorden."

Romarbrevet 9:17

 

Egypten var som sagt världen mäktigaste rike just då. Men det var Gud själv som hade låtit dem bli så mäktiga. Varför? Jo, för att hela världen skulle få höra om Guds under och tecken som fick Farao att släppa Guds folk. Så Gud valde inte ut Israel bara för Israels skull, utan för att hela världen skulle se vem Han är. Jag tror att det är bra att komma ihåg det när vi fortsätter.

 

 

För att kunna förklara det andliga kriget som ständigt pågår mot Israel känner jag att jag behöver följa en sån där "röd tråd" som går genom bibelns böcker. Och som vanligt tycker jag att vi börjar från början.

 

"Då sade Herren Gud till ormen: "Eftersom du gjort detta, ska du vara förbannad bland alla boskapsdjur och vilda djur. På din buk ska du gå, och jord ska du äta så länge du lever. Jag ska sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din avkomma och hennes avkomma. Han ska krossa ditt huvud och du ska hugga honom i hälen."

Första Moseboken 3:14-15

 

Ormen, som vi från bland annat Uppenbarelseboken 12:9 vet är djävulen själv, har precis lyckats förleda människan till att synda. Men istället för att göra sig av med honom på en gång uttalar Gud en profetia över ormen. Han talar om en "kvinnans avkomma" som till slut ska komma att krossa ormens huvud.

 

När man genom historien har översatt bibeln till olika språk så har man ofta haft en tendens att göra den lite finare och mer välpolerad än den egentligen är. Jag har förstått att om man läser den på hebreiska så blir den mycket grövre och rakare i sitt språk. Uttrycket "hennes avkomma" är direkt översatt från hebreiskan "hennes säd". Och då används ordet säd på ett mycket fysiskt sätt, vilket man kan tycka är lite konstigt eftersom kvinnor inte har säd. De har ägg.

 

I sin profetia till ormen utlovade Gud alltså en man som skulle komma att vara född av en jungfru. En man som senare skulle förgöra ormen och alla hans planer för mänskligheten. Men det skulle visa sig att mycket behövde hända innan dess.

 




Fortsättning följer…



Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Historia, Religion, Teologi | |
Upp