80. Hur gammal är jorden? Del 3

(null)

Även publicerad på berea.se.


"O Timoteus, bevara det som har blivit anförtrott åt dig, och undvik det oandliga och tomma pratet och invändningarna från den falska så kallade kunskapen, vilken somliga har bekänt sig till och de har kommit bort från tron."

Första Timoteusbrevet 6:20-21


Texten ovanför är hämtad från de två sista verserna i Paulus första brev till Timoteus. Paulus uppmanar här Timoteus till att hålla sig till Guds ord, "…det som blivit anförtrott åt dig…" istället för att lyssna på "den falska så kallade kunskapen" som kommer från världen. Ordet kunskap i texten är översatt från ett ord i grekiskan som även kan översättas med ordet vetenskap. Vad Paulus varnar för här är alltså inte vetenskap i sig, utan den falska så kallade vetenskapen. 


Riktig vetenskap är ju fantastisk. Människor har i alla tider strävat efter att hitta nya lösningar på olika typer av problem. Vart hade vi varit utan alla dessa mycket intelligenta människor som ofta ägnat hela sina liv åt att föra forskningen framåt? Visst kan vetenskapen användas till grymhet också. Atombomben är ju bara ett exempel. Men oftast har den ju använts till att försöka göra livet lite bättre för oss. 


Så här står det i bibeln angående den åttonde generationen av människor på jorden:


"Lemek tog sig två hustrur, den ena hette Ada och den andra Silla. Ada födde Jabal. Han blev stamfar till dem som bor i tält och är boskapsskötare. Hans bror hette Jubal. Han blev stamfar till alla dem som spelar harpa och flöjt. Silla födde också en son, Tubal-Kain. Han var smed och gjorde alla slags redskap av koppar och järn. Tubal-Kains syster hette Naama."

Första Moseboken 4:19-22


De var alltså inte apmänniskor som bodde i grottor, drog knogarna efter sig i marken och slog varandra med klubbor. Nej, de var mycket intelligenta människor. Det står att de bodde i tält, skötte boskap och arbetade med både koppar och järn. Det krävs ju en hel del intelligens för att komma så långt på bara åtta generationer. 


Men det som imponerar mest på mig, som sysslat med musik sedan jag var liten, är att de spelade harpa och flöjt. Det som är så fantastiskt med det är att de inte bara behövde lära sig ett instrument. De behövde komma på musik som koncept, bygga instrument, utveckla en teori, och sedan lära sig spela. Det samma gäller ju för dem som arbetade med olika metaller. De behövde börja från grunden. 


Mycket, mycket intelligenta människor alltså. Och det stämmer ju bra överens med vad vetenskapen säger idag. För tvärtemot vad evolutionsteorin föreslår, alltså att vi blir mer och mer utvecklade, så tappar vi en hel del, rent genetiskt, för varje generation. Kan det vara därför man hittar batterier som går på grapefruktjuice och enkla datorer som är flera tusen år gamla?



Så när jag säger att vetenskapen är fantastisk så talar jag ju om riktig forskning. Och vad menar jag med det? Jo, den som lever upp till  grundkraven inom forskningen. Empiriska mätningar, testbara hypoteser, falsifierbarhet, och så vidare. Alltså att den ska kunna testas under observation, upprepas, beskrivas i ett sammanhang där det ska gå att motbevisa, och så vidare.


Går detta att göra när man talar om the big bang, att jorden är 4,5 miljarder år, evolutionsteorin, mm? Nej, det går ju inte. Och som vi ska se så för dessa forskningens grundregler oss bara närmare den bibliska modellen ju mer vi forskar.


Vi som tror på vad som står i bibeln om vårt ursprung är alltså inte motståndare till vetenskap. Vad vi är kritiska till är den typ av forskning som endast bygger på teorier, som bygger på tidigare teorier, som bygger på tidigare teorier… vilket är fallet när man har kommit fram till att jorden är miljarder år gammal.



Så den riktiga forskningen har haft en del negativa konsekvenser men också en massa positiva sådana. Hur är det då med den så kallade forskningen angående vårt ursprung? Har den bidragit till något? Har den spelat någon avgörande roll inom medicin, ingenjörskonst, arkitektur, agrikultur, och så vidare? Nej. Sanningen är att det inte spelar någon som helst roll för den empiriska vetenskapen om du tror att jorden är gammal eller ung. 


Dock har det visat sig att grundidén om att jorden är miljarder år gammal har fört med sig en hel del konsekvenser. Eleverna i skolan idag blir övertygade om att "vetenskapen" säger att vi blev till av en slump, genom en evolutionistisk process som pågått över miljarder av år. Och när vi dör så tar det slut. Kort sagt, du finns till av en slump, ditt liv har ingen egentlig mening och du är inte på väg någonstans. Inte konstigt att det finns så mycket hopplöshet, framför allt bland ungdomar, idag.


Vill du se mer av vad ideologin om en gammal jord, och då i förlängningen också evolutionsteorin, har haft för negativa effekter är det bara att läsa manifestet som ungdomarna som utförde skolskjutningen i Columbine skrev. Eller Mein Kampf av Adolf Hitler.


Jämför det med bibelns budskap. Du är skapad till Guds avbild, av en Gud som älskar dig så mycket att Han dog för dig på ett kors. Du har en mening och ett uppdrag på den här jorden, och sedan får du leva med Honom i evighet. Här ser vi ett enormt hopp och ett stort människovärde. Så varför vill samhället indoktrinera oss i en filosofi som är så destruktiv för människor? Mer om det senare.



Det här var lite av en introduktion i den här serien. Nästa gång tänkte jag gå in på några olika vetenskapliga evidens som pekar på att jorden faktiskt inte är äldre än vad bibeln säger att den är.



Fortsättning följer…




Upp