86. Är det såhär det slutar? Del 2

(null)

Även publicerad på berea.se.


Som jag skrev tidigare så har alla bibeltroende kristna i nästan 2000 år trott, eller i alla fall varit beredda på, att just deras generation skulle kunna vara den sista. Men om man ska skriva om bibliska profetiska tecken på att vi närmar oss slutet så måste man ju börja mad vad man brukar kalla "super-tecknet" inom eskatologin (Läran om den sista tiden). För även om tidigare generationer har sett händelser som förebådat Jesu ankomst så är det en sak som ändå har saknats. Israel.


Det här är något som jag har skrivit en hel del om i mina serier "Israel tillbaks i Landet" och "Hesekiel 37-38" på min hemsida berea.se . Det finns hur mycket som helst man skulle kunna skriva om här, men jag tänkte bara göra några uppdateringar och ett lite längre tillägg.


Sedan jag skrev om det här sist så har det hänt en del i och omkring Israel. Sedan Donald Trump släppte sin "Deal of the century " har det pågått massor av förhandlingar i mellanöstern. Flera länder som tidigare varit mycket fientliga till Israel har gått med på de "normaliseringsavtal" som ingår i Trumps deal, och som kallas "The Abraham accords ". Dessa går ut på att man helt enkelt erkänner Israel som nation mot att man kan börja resa genom Israel, handla med Israel och så vidare. 


Vad som är intressant med dessa avtal är att det är just de länder som enligt Hesekiel kapitel 38 inte väljer att gå i krig mot Israel som hittills varit intresserade av att skriva under dem.


Samtidigt ser vi hur de länder som enligt Hesekiel kommer att gå i krig mot Israel fortsätter att stärka sina relationer till varandra. Putin, som sedan jag skrev om detta senast, har gått i krig mot Ukraina väljer att köpa drönare av Iran. Detta medan Turkiet, som är den tredje stora spelaren i Hesekiel 38, gör sig allt mer besvärlig för Nato. 


I Augusti år 2021 drog Biden-administrationen plötsligt ut sina militära trupper från Afghanistan. Detta gjordes på ett så klumpigt sätt så att det ledde till att  Amerika i stort sett tappade sin status som militär stormakt i världen. Många tror att dettta var en av anledningarna till att Putin tog beslutet att anfalla Ukraina. När man drog ut militären lämnade man, förutom alla sina civila, även vapen, fordon som stridsvagnar, helikoptrar och annat krigsmateriel för cirka 85 miljarder dollar kvar. Materiel som föll rakt i händerna på de länder som till slut kommer att gå emot Israel under ledning av Gog.


Kort sagt, vi har inte kommit längre ifrån Gog- Magog-kriget de senaste åren. Tvärt om.


Intressant med just Rysslands krig mot Ukraina är att ca 13.000 judar från Ukraina och ca 26.000 judar från Ryssland hittills tagit beslutet att lämna sina hemländer och flytta till Israel på grund av kriget. Så Gud har en förmåga att använda människors mest horribla gärningar och vända dem till att föra sin plan framåt.


"För jag ska hämta er från folken och samla er från alla länder och föra er till ert land."

Hesekiel 36:24




Det ämne jag tänkte lägga till vad gäller Israel är något som det börjat talas om en hel del de senaste månaderna. Nämligen templet.


Vilket tempel? kanske du undrar. Det har ju inte funnits något tempel på tempelberget i Jerusalem sedan år 70 efter Kristus.


Helt rätt. Men precis som det står att Israel återigen behövde bli en nation, står det helt klart att det kommer att byggas ett tredje tempel i Jerusalem. Daniel skrev såhär:


"Han ska stadfästa ett förbund med de många under en vecka, och mitt i veckan ska han avskaffa slaktoffer och matoffer. Och på styggelsers vinge ska förödaren komma, till dess att förstöring och fast beslutad straffdom utgjuts över förödaren."

Daniel 9:27 


Många trodde nog att denna profetia uppfylldes när Antiochos IV Epifanes på 160-talet före Kristus plundrade templet och satte upp ett altare till den grekiske guden Zeus i det. Men det skulle visa sig att Epifanes bara var en föråkare till den som verkligen skulle orena templet. För ungefär 190 år senare sa Jesus såhär:


"När ni nu får se förödelsens styggelse, som omtalats genom profeten Daniel, stå på helig plats - må den som läser förstå det - då ska de som är i Judeen fly upp till bergen. Den som är på taket ska inte gå ner för att ta något från sitt hus, och den som är ute på åkern ska inte vända tillbaka för att hämta sina kläder."

Matteusevangeliet 24:15-18


Man kan ju tycka att de här texterna är lite otydliga som bevis för att det behövs ett tempel i den sista tiden, men Paulus ger oss lite mer information om vad som kommer att hända.


"Låt ingen bedra er på något sätt. För den dagen kommer inte, om inte avfallet först har skett, och syndens människa, fördärvets son, har blivit uppenbarad, som är en motståndare och upphöjer sig själv över allt som kallas Gud eller som dyrkas, så att han sätter sig i Guds tempel såsom Gud och utger sig för att vara Gud."

Andra Tessalonikerbrevet 2:3-4


"Syndens människa" är ytterligare ett av många namn på den vi brukar kalla Antikrist. Alltså den man som kommer att bli världsledaren under de sista sju åren innan Jesu återkomst. Epifanes satte upp en bild av sin gud Zeus i templet i Jerusalem. Men Antikrist kommer att sätta sig själv där och utropa sig själv till gud. Och för att han ska kunna göra det så behövs det ju ett tempel i Jerusalem. 


En annan text som beskriver ett tempel i Jerusalem i den sista tiden hittar vi i Uppenbarelseboken.


"Och ett rör likt en stav gavs åt mig. Och ängeln stod där och sa: Stå upp och mät Guds tempel och altaret och dem som tillber där inne. Men utelämna templets yttre förgård och mät den inte, för den är given åt hedningarna, och de ska trampa den heliga staden under sina fötter i fyrtiotvå månader."

Uppenbarelseboken 11:1-2



"Men det måste ju ligga jättelångt fram i tiden. Jag menar, ett tempel slår man ju inte upp på en eftermiddag. Dessutom ligger ju al-Aqsamoskén på tempelberget som av muslimerna anses vara den tredje mest heliga platsen inom islam. Så judarna kommer aldrig att få bygga sitt tempel där."



Många av de länder som har börjat skriva avtal med Israel har också börjat omvärdera Jerusalems status inom Islam. Man anser, precis som många av sina tidigare historiker och teologer, att Jerusalem måste ligga för långt bort för att kunna vara den plats som beskrivs i koranen. Namnet Jerusalem förekommer ju inte en enda gång i koranen.


Men eftersom det fortfarande finns så många muslimer som vill hindra Judarna från att ens beträda tempelberget så måste det ju hända något ganska radikalt för att ett Judiskt tempel ska kunna byggas där. Här ser jag tre saker som verkligen skulle kunna förändra situationen. 


Det första är det krig mellan Gog från Magog och Israel som jag skrivit om tidigare. För om vi tittar närmare på de länder som kommer att följa Ryssland mot Israel så ser vi att alla är muslimska länder. Det är ju Iran, Turkiet, Sudan och Libyen som jag skrivit om tidigare. Men om man går djupare in på var Magogs folk historiskt sett bosatte sig så måste man räkna med många av de så kallade stan-länderna. Turkmenistan, Uzbekistan, Afghanistan, och så vidare. Läser man sedan vad som händer med dessa länder när de ger sig på Israel så kan man nog konstatera att den fundamentalistiska islamska traditionen inte längre kommer att vara en stor aktör på världsscenen efter det kriget.


"Du ska falla ute på ­marken, för jag har talat, säger Herren Gud. Jag ska sända eld över Magog och över dem som bor i trygghet i kustländerna, och de ska inse att jag är Herren."

Hesekiel 39:5-6 



I det kaos som kommer att råda efter att stora delar av världens befolkning har försvunnit i vad vi kallar uppryckelsen, och kanske även efter Gog- Magog-kriget, kommer som sagt en man att resa sig ur folkmassorna och börja ta kontrollen över världen.


"Och jag såg, och se, en vit häst, och den som satt på den hade en båge, och åt honom gavs en segerkrans, och han drog ut segrande och för att segra."

Uppenbarelseboken 6:2


Det beskrivs en man på en vit häst här. En man som får en segerkrans och som drar ut för att segra. Påminner väldigt mycket om Jesus vid Hans återkomst. Men det finns några skillnader som visar oss att det här handlar om en blek kopia av Jesus. Det står att han blir given en krans, medan Jesus beskrivs med många kronor. Det står att han segrar, men om vi läser vidare så står det i nästa vers att freden tas från jorden, vilket inte kommer att hända när Jesus kommer tillbaks. Dessutom står det att han har en båge, medan det står att Jesus kommer att ha ett svärd. Vad vi ser här är alltså någon som vill vara som Kristus. Istället för Kristus. Vilket ordet Antikrist bokstavligen betyder.


Det här att han beskrivs med en båge men att det inte står något om några pilar tolkas oftast som att han till en början kommer att ta makten med fredliga medel. Här tror jag att det förbund han kommer att stadfästa med Israels folk passar väldigt bra in. Alltså det förbund vi läste om tidigare i den här artikeln. 


Många teologer ser detta som någon typ av fredsavtal mellan Israel och deras grannländer. Och om det här utspelar sig efter Gog- Magog-kriget så kan jag förstå att ett sådant kommer att behövas. Inte för att skydda Israel, utan för att skydda grannländerna. Men det är ju spekulationer. 


Vad som står är ju att Antikrist kommer att stadfästa ett förbund. Om man läser i gamla översättningar av bibeln, till exempel King James från 1611, så står det stadfästa förbundet, alltså i bestämd form. Så jag tror att det här först och främst har att göra med att han kommer att låta Judarna ta upp sina religiösa seder. Och för att de ska kunna göra det så behövs ju ett tempel. 



Men vi har ju fortfarande al-Aqsamoskén och Klippmoskén i vägen för templet. Här skulle domen i det sjätte sigillet kunna vara avgörande


"Och jag såg när han bröt det sjätte sigillet, och se, det blev en stor jordbävning, och solen blev svart som en sorgdräkt, och månen blev som blod."

Uppenbarelseboken 6:12



Nu tror jag inte att det absolut måste hända på just det här sättet. Men dessa tre händelser. Gog- Magog, Antikrists förbund med Israel och jordbävningen i sjätte sigillet är tre saker som skulle kunna bidra till att ett Judiskt tempel byggs på tempelberget i Jerusalem.



Men om de får tillåtelse att bygga sitt tempel så sent som i början av vedermödan, och om Antikrist ska sätta sig i templet efter tre och ett halvt år. Hur ska de hinna?

Det finns en grupp ortodoxa judar i Israel som har startat något de kallar Tempel-institutet. Det här är inte någon liten hobby-grupp. Om man går in på deras hemsida så kan man få information om hur långt de redan har kommit i planeringen av det tredje templet.


I stort sett allt är redan klart. Ritningar på själva byggnaden, inredning, skålar, bägare, till och med guld-menoran är klar. Man har till och med huggit stenar för att bygga med. Så från att de får tillåtelse att bygga, tills att templet är i full gång räknar de med att det kommer att ta bara några månader.


En sak har dock suttit som en käpp i hjulet för dem. För om man läser Fjärde Mosebok kapitel 19 så ser man att de kommer att behöva en felfri röd kviga för att rena både templet, prästerna och folket. Problemet är att den typen av djur inte har existerat på hundratals år. Genom korsbefruktning med andra djur av samma art har de helt enkelt försvunnit. Fram tills nu.


Man har under de senaste decennierna utfört en noggrann framavling av just dessa röda kvigor. Bland annat har man en uppfödning i Texas som är mycket nära att lyckas. Men det är ingen lätt uppgift. För kriterierna är stenhårda för att djuret ska kunna användas för reningsprocessen. Har djuret 3 hårstrån eller fler som är en annan färg än röd så blir det automatiskt diskvalificerat.


Under sommaren 2022 flögs 5 st röda kvigor från Texas till Israel. Dessa övervakas noggrant nu för att man vill kontrollera att de inte får för många hårstrån med fel färg. Så vi kan se att även detta är nära nu. 



När man skriver och läser om sådana här ämnen som det tredje templet och den röda kvigan så är det lätt att bli lite upprymd över vad som händer på området. Men man måste komma ihåg att det här inte är något positivt. Israel har ännu inte förstått att deras Messias redan har kommit. Därför är de förblindade för vad de håller på med. 


Det tempel de planerar för är ju ingenting som Gud har bett dem att bygga. De kommer att bygga ett tempel som Antikrist kommer att sätta sig i och utropa sig själv till gud. Och när han gör det kommer en fruktansvärd förföljelse att ta sin början.


"När ni nu får se förödelsens styggelse, som omtalats genom profeten Daniel, stå på helig plats - må den som läser förstå det - då ska de som är i Judeen fly upp till bergen. Den som är på taket ska inte gå ner för att ta något från sitt hus, och den som är ute på åkern ska inte vända tillbaka för att hämta sina kläder. Men ve dem som väntar barn och dem som ammar på den tiden. Men be att er flykt inte sker under vintern, inte heller på sabbaten. För då ska det bli en stor vedermöda, som inte har varit från världens begynnelse intill nu, inte heller någonsin mer ska bli."

Matteusevangeliet 24:15-21



Det här med att offra en röd kviga är bara ett av alla offer i Gamla Testamentet som pekade fram mot Jesu död på korset.


Det står att den röda kvigan skulle offras utanför lägret:


"Herren talade till Mose och Aron. Han sade: "Detta är en lagstadga som Herren har befallt: Säg till Israels barn att de skaffar fram åt dig en röd kviga som är felfri och inte har någon defekt och som inte har burit något ok. Ni ska ge den åt prästen Eleasar, och man ska föra den utanför lägret och slakta den i hans åsyn."

Fjärde Moseboken 19:1-3


Det här pekar fram emot att Jesus skulle offras utanför Jerusalem. 



Det står också i samma kapitel att askan från kvigan skulle användas till att göra "reningsvatten". Detta skulle sedan användas för att rena folket från olika synder.


"En man som är ren ska samla ihop askan efter kvigan och lägga den utanför lägret på en ren plats. Den ska förvaras åt Israels barns församling för att användas i reningsvattnet. Detta är ett syndoffer."

Fjärde Moseboken 19:9


Men vad vi troende kristna vet, som de ortodoxa judarna tyvärr har missat, är att det här bara var en bild, eller en skugga, av vad som skulle komma. 



"Detta är en bild av den tid som nu är: gåvor och offer frambärs, men de kan inte helt rena samvetet hos den som offrar. Liksom med reglerna om mat och dryck och olika reningar handlar det bara om yttre regler fram till tiden för en bättre ordning. Men nu har Kristus kommit som överstepräst för det goda som skulle komma. Genom det större och fullkomligare tabernaklet, som inte är gjort av människohand och alltså inte tillhör den här skapelsen, gick han in i det allra heligaste en gång för alla, inte med bockars och kalvars blod utan med sitt eget blod, och vann en evig återlösning."

Hebreerbrevet 9:9-12 


Jesus offrade alltså sig själv en gång för alla. Så alla dessa tempeloffer behövs inte längre. Ändå är den intensiva planeringen som pågår i Israel just nu ett mycket starkt argument för att vi lever i den yttersta tiden.




Fortsättning följer…


Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | | Kommentera |
Upp