94. Är det såhär det slutar? Del 10

(null)


Även publicerad på berea.se.




"Men resten av människorna, som inte hade blivit dödade av dessa plågor, omvände sig inte från sina händers verk, så att de slutade tillbe onda andar och avgudar av guld och silver och koppar och sten och trä, som varken kan se eller höra eller gå. Och inte heller omvände de sig från sitt mördande eller från sina trolldomskonster eller från sin otukt eller från sina stölder."

Uppenbarelseboken 9:20-21


Ovanstående text utspelar sig i vedermödan, precis efter att alla de sju sigillen har blivit öppnade och de sex första basunerna har ljudit.


Redan så här i början av den här artikeln vill jag poängtera att det här med ockultism är ett ämne som återkommer ständigt i bibeln. Jag gjorde en snabb sökning på orden trolldom och häxeri i bibeln och fick fram hela 26 ställen där bibeln tar upp dessa ämnen. Om man gör en grundligare sökning så finns det säkert fler. Om nu någon skulle undra varför jag skriver om det här…



Trolldomskonster är ofta en översättning av det grekiska ordet  farmakeia, som antingen betyder trolldomskonster eller drog, gift, läkemedel. Du ser säkert likheten med de svenska orden farmaci eller farmaceut. Droger användes, och används fortfarande i vissa kretsar, som en katalysator för att få kontakt med andevärlden. Därav dess koppling till trolldomskonster. 


"När du kommer in i det land som Herren din Gud ger dig, ska du inte lära dig att handla enligt dessa folks avskyvärda seder. Hos dig får inte någon finnas som låter sin son eller dotter gå genom eld eller befattar sig med spådom, teckentydning, svartkonst eller häxeri, ingen som utövar besvärjelsekonster, ingen andebesvärjare, ingen som utövar magi och ingen som söker råd hos de döda. Avskyvärd för Herren är var och en som gör sådant, och för sådana vidrigheters skull fördriver Herren din Gud dem för dig."

Femte Moseboken 18:9-12 


Endast 200 år (!) efter att Gud hade straffat hela världen med en global översvämning för dess ondska började man att dyrka andra gudar. Man har hittat många skrifter som härstammar från det gamla Babylonien som beskriver läror och religiösa riter som påminner väldigt mycket om vad som pågår inom dagens hedniska religioner, såsom hinduism, häxkonst (wicca) och ren satanism.

I deras "lag-skrifter" hittar man bland annat information om hur man skulle straffa någon som höll på med häxkonst. Tyvärr var man så stöpt i dessa demoniska ritualer så straffen innefattade ofta att bekämpa häxkonst med häxkonst. Dessa religioner är alltså inget nytt under solen. Men att de har en stor roll i den sista tiden är det inte alla som är införstådda med.


Så vad säger du? Menar du att det finns människor idag, på 2020-talet, som håller på med häxkonster? Finns det folk som uttalar besvärjelser och förbannelser, som försöker tillkalla andar och få kontakt med avlidna, som ritar symboler och kokar fladdermusvingar? 


Absolut. Och de är mycket seriösa när de gör det. De är även på frammarsch i vårt samhälle på ett sätt som jag tror att få anar.  


Det är inte bara de som uttalat kallar sig häxor som håller på med dessa saker. Det pågår även inom wicca, voodoo, animism, vissa delar av satanismen och så vidare. 


På ett sätt är vad de här människorna håller på med att tillbe onda andar. Men de har också ett annat mål. Alla de här religionerna går ut på att manipulera andevärlden.

Om jag lär mig att kontrollera andevärlden. Vem är det då som är gud? Jo, jag själv förstås. Och vad var det ormen använde för argument för att övertala Eva att äta av frukten i paradiset?

Men mer om det om en stund.


Jag tror inte att andevärlden på riktigt låter sig manipuleras av oss. Däremot låter de oss tro att vi kan manipulera dem, när det egentligen är precis tvärt om. För om de kan vilseleda en människa in i det ockulta och sedan hålla kvar den där tills den dör så har de lyckats hindra en människa från att bli frälst och räddad från ett evigt straff. Att det är målet är inte så svårt att lista ut. Att involvera sig i detta leder nämligen ofta till psykisk ohälsa och slutligen självmord. Men det är ju inget som kommer fram när folk gör reklam för dessa olika religioner. 


"Ni är av djävulen, er far, och vad er far har begär till, det vill ni göra. Han var en mördare från början, och i sanningen står han inte, eftersom sanning inte finns i honom. När han talar lögn, talar han av sitt eget, därför att han är en lögnare och dess fader."

Johannesevangeliet 8:44


Reklam? Menar du att det finns människor idag som promotar häxeri och trollkonster?


Ja, man behöver inte leta speciellt länge för att hitta kanaler där man kan få all information man vill om dessa mörka läror. "Witchtok" på tiktok hade i början av November 2022 strax över 20 miljarder träffar på sin sida. I slutet av Maj 2023 hade de över 42 miljarder. Och visst, man måste ju räkna med att folk lägger upp allt möjligt på nätet nu när det finns så många plattformar att välja mellan. Men det jag har svårast för är att de i sin jakt på rekryter har börjat rikta in sig på är barn och ungdomar. Men de var ju inte först med det. 



Sedan den första Harry Potter-boken släpptes har man sett en ökning bland registrerade wicca-utövare på närmare 35 procent. Det kan ju tyckas lite märkligt för oss som har läst böckerna eller sett filmerna och inte anser att vi påverkats nämnvärt av dem. Men intervjuer med anhängare av olika trolldoms-kulter visar att det är en ganska vanlig inkörsport till det ockulta. 


J. K Rowling, som skrev böckerna om Harry Potter verkar själv vara mycket mer insatt i det ockulta än vad många vill göra gällande. En stor del av de formler och övningar ungdomarna får lära sig på Hogwarts är nämligen taget direkt från böcker som används inom ockultismen.


Ett exempel är Mandrake-växten. Den där plantan som i Harry Potter-filmerna skriker när eleverna drar upp den ur sin kruka. Inom wicca ses denna växt som en mycket kraftig turbringare. Den anses även ge makt åt den som äger den. Adolf Hitler, som var djupt involverad i det ockulta, lät en av sina underordnade ordna fram en sådan åt honom. Han lär senare ha uttalat att denna mandrake var orsaken till den positiva vändningen och framgångarna i hans karriär. 



Men det är inte bara Harry Potter som bidrar till en normalisering av trolldom. Disney har ända sedan de började göra långfilmer varit hänförda av det ockulta. Ända sedan filmer som Snövit och Askungen har det handlat mycket om häxor och trollkonster. Det verkar som om de har en bok med en lista av alla ockulta förgreningar, och de försöker bocka av dem alla en efter en. I de tidigare filmerna var dock häxorna de onda karaktärerna, men det har tagit en snabb vändning på senare år. 


I filmen Encanto finns det en karaktär som heter Bruno. Han visar ganska utförligt hur man i alla tider har gjort för att komma i kontakt med andevärlden. Han bygger ett litet altare med eld, han gör en cirkel runt altaret, sedan börjar han med sina besvärjelser. Allt det här är taget direkt från wicca. 


Men självklart beskriver inte Disney honom som ond eller andligt mörk. Nej, han är förstås en mycket rolig, god person som bara vill allas väl. En person som bara är missförstådd. Den filmen, precis som så många andra, är dessutom fylld till bredden av ockulta symboler och läror. 


Så vi ser här att man nu för tiden blir indoktrinerad med dessa formler och ritualer redan från mycket ung ålder. Så att den här typen av andlighet kommer att öka med tiden är ju ganska självklart. 



Men precis som med så många andra demoniska läror så är dessa på stark frammarsch även inom den så kallade kyrkan. 


Jag har på min lista av framtida ämnen att skriva om "Hinduiska läror inom kyrkan". Jag hoppas att jag någon gång får tid att djupdyka i det ämnet. Men jag kan lite kort nämna några saker som pågår inom kyrkorna just nu, och som inte alls hör hemma där. 


Joyce Meyer, en mycket framgångsrik ledare inom den karismatiska kyrkan, har gjort kreativ visualisering till en stor sak i sin lära. Detta kallas även "word faith" eller ibland "name it and claim it". Det går ut på att vi människor kan skapa vår egen verklighet om vi bara visualiserar det vi vill ha. Ord har en enorm kraft i denna lära, så om man uttalar helande, framgång eller ekonomiskt välstånd så får man det. Om ens tro är tillräckligt stark förstås… Det här är taget direkt från Hinduismen, men är också vanligt inom ockulta grupper som wicca. I grunden är ju det här, precis som inom alla dessa religioner, ett sätt att försöka manipulera andevärlden. 


Många har fallit för frestelsen att tjäna en extra hacka på att sälja så kallade "tur-klenoder" till stackars lidande människor. Men inom kyrkan kallar man dem förstås inte för tur-klenoder. Nej, där är de helandenäsdukar, helandeljus, små flaskor med helande olja, osv. Men skillnaden mot vad som sker inom ockulta religioner är obefintlig.  


Listan över sådant som förts in i kyrkan från det ockulta kan göras mycket lång. Man kan härleda dem till begrepp som shakti pot (när en guru trycker på en punkt i någons panna så att denne faller bakåt), yoga, meditation, reiki-helande, gaia-dyrkan, holy spirit destiny cards (krista tarot-kort), osv.



Kända predikanter, bland andra Benny Hinn, har öppet pratat om hur de lagt sig på någon avliden, tidigare andlig ledares grav och utövat så kallad "grave-soaking". Målet är att komma så nära personens kropp som möjligt så att man kan suga åt sig den avlidnes andliga "mantel". 


Jonathan Roumie, som spelar Jesus i serien "The Chosen" och nog kan kallas en katolsk mystiker, spelar även Lonnie Frisbee I filmen "Jesus Revolution". Han säger i en intervju att han under förberedelserna för den rollen gick till Frisbees grav. Där lade han sig ner för att komma så nära Frisbees ben som möjligt och började be till Frisbee. Enligt honom själv uppstod ett "andligt möte". 


Bara det faktum att han försöker be till en människa är ju galet. Men det här är inget annat än nekromanti, vilket innebär att man söker kontakt med de avlidnas andar. Det här är vanligt bland utövande av bland annat wicca, witchcraft och trolldomskonster. Som vi såg i texten från Femte Mosebok 18 är det här något som Gud kallar avskyvärt.




De ockulta riterna och utövningarna är som vi ser inte längre något som förekommer i slutna rum, på gamla vindar i övergivna hus och i mörka källare. Om du vet vad du kan titta efter så märker du att det finns överallt. På Grammygalor, på Oscarsgalor, på invigningar av större sportevenemang, på Melodifestivalen, och så vidare. Folk bildar trianglar framför ansiktet, de täcker högra ögat för att titta med "det onda ögat", de formerar ringar och avbildar offerriter, de sitter i ställningar som ska väcka "pyton-anden" inom dem, med mera. 


Många hänger nog bara på trender som florerar inom popkulturen just nu. Men andra vet förstås precis vad de håller på med. 


Sångerskan Beyoncé har i skrivande stund varit på en del löpsedlar eftersom hon inte tyckte att de svenska fansen levde upp till hennes förväntningar då hon startade sin världsturné i Stockholm. Hon har i ett flertal intervjuer beskrivit hur hon på senare år precis innan hon går upp på scenen känner att något "tar över" hennes kropp. Något som får henne att göra saker som hon aldrig skulle kunna, eller våga, göra på egen hand. Hon har till och med börjat kalla detta något, eller denna någon, för "Sasha". Om det nu är en fallen ängel (ond ande) som tar över henne så kan jag bara gratulera Stockholm för att inte ha dyrkat Sasha tillräckligt mycket. Beyoncé är dock bara ett exempel av många när det kommer till underhållningsbranschen. 


Ett annat exempel är skådespelaren och musikern Jack Black, som under en av alla dessa galor ledde de inbjudna gästerna från branschen i en bön till satan. Bönen skulle hjälpa dem att få mer framgång i de områden där de var verksamma. 


Vissa ser förstås det här som komedi och ren underhållning från Jack Black. Jag kan självklart ha fel här och göra en höna av en fjäder. 

Men tar man en titt på hela hans karriär så tror jag att det ligger mer än så bakom. 


Sedan har vi ju framträdandet av Sam Smith på Grammygalan 2023. Stående i, just det, en cirkel, iklädd röd dräkt och djävulshorn med eld och kvinnor i burar bakom sig, medan andra dansade en minst sagt demonisk dans runt honom. Men det är klart… det är ju bara underhållning. 



Allt det här med ockulta utövningar och religioner är som sagt på stark frammarsch. Men vad som just nu genomsyrar vårt samhälle totalt, och som jag därför tycker är ett av de största tecknen på att vi närmar oss slutet beskrivs i Andra Timoteusbrevet. 


"Men detta ska du veta, att i de sista dagarna ska det komma svåra tider. För människorna ska då bara tänka på sig själva…"

Andra Timoteusbrevet 3:1-2a


Har du någonsin stött på något av följande uttryck?


Förverkliga dig själv, gå din egen väg, du måste lära dig att älska dig själv, om du vill må bra måste du sätta dig själv först, och så vidare, och så vidare.


Precis. Vi hör dem överallt. Hela tiden. Men för den som läser bibeln är det inte svårt att lista ut vart det här kommer ifrån. 


"Men ormen var listigare än alla markens djur som Herren Gud hade gjort. Han sade till kvinnan: "Har Gud verkligen sagt att ni inte får äta av alla träd i lustgården?" Kvinnan svarade ormen: "Vi får äta av frukten från träden i lustgården, men om frukten på trädet mitt i lustgården har Gud sagt: Ät inte av den och rör inte vid den, för då kommer ni att dö." Då sade ormen till kvinnan: "Ni ska visst inte dö! Men Gud vet att den dag ni äter av den kommer era ögon att öppnas, OCH NI BLIR SOM GUD med kunskap om gott och ont." Och kvinnan såg att trädet var gott att äta av och en fröjd för ögat. Trädet var LOCKANDE EFTERSOM DET GAV FÖRSTÅND, och hon tog av frukten och åt. Hon gav också till sin man som var med henne, och han åt."

Första Moseboken 3:1-6 (Mina versaler.)


Djävulen (ormen) lockade Eva att äta av frukten bland annat genom att intala henne att hon själv skulle bli som Gud. Hon skulle alltså kunna bli sin egen gud. Det här med egoism och att sätta sig själv först är alltså en del av människans fall. Därför är det ju inte så konstigt att detta kommer att bli värre och värre i den sista tiden, när människorna mer och mer vänder sig från Gud och till dyrkan av onda andar. 


Men ska vi se vart detta egocentriska tänk verkligen började så får vi gå ännu längre tillbaks i tiden. Nämligen till den tidpunkt då synd först blev funnen i djävulen själv.


"Hur har du inte fallit från himlen, du strålande stjärna, du gryningens son! Hur har du inte blivit fälld till jorden, du som slog ner folken till marken! Du sade i ditt hjärta: ’ Jag ska stiga upp till himlen, jag ska resa min tron ovanför Guds stjärnor.Jag ska sätta mig på mötesberget längst upp i norr. Jag ska stiga upp över molnens höjder, jag ska bli som den Högste.’"

Jesaja 14:12-14


Högmod och upphöjandet av sig själv var alltså vad som ledde till att djävulen blev djävulen. Så det är ju inte så konstigt att just egoismen är en stor drivkraft inom det ockulta. 


Den grupp som många anser vara den värsta av dem alla har det här med egoism som sin största riktlinje. 


"Gör vad du vill ska vara hela lagen."


Det är det första och viktigaste budordet inom satanismen. Så när du hör alla dessa uppmaningar från samhället, media, musik, filmer, psykologer eller kyrkor. Kom ihåg att de hela tiden pushar dig mot att bli en duktig satanist. 




Vad säger då bibeln om att älska sig själv?


Bibeln uppmanar oss aldrig att älska oss själva. Den utgår helt enkelt från att vi redan gör det.


"För ingen har någonsin hatat sitt eget kött, utan man ger det näring och vårdar det, såsom också Herren gör med församlingen."

Efesierbrevet 5:29


Uppmaningen i bibeln är precis tvärt emot världens uppmaning att älska dig själv (såklart). 


"Då sa Jesus till sina lärjungar: Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig."

Matteusevangeliet 16:24


Vem du ska fokusera på istället är också tydligt i bibeln. Först och främst Gud. Sedan kommer andra människor. Så du själv kommer alltså på tredje plats enligt bibeln. 


"Och du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd och av hela din kraft. Detta är det främsta budet. Och det andra är likt detta: Du skall älska din nästa som dig själv. Inget annat bud är större än dessa."

Markusevangeliet 12:30-31


Du ska älska din nästa så som du redan älskar dig själv. Det här är alltså inte en uppmaning att älska dig själv först så att du kan älska andra sedan. Men Jesus går längre än så


"Men Jesus kallade dem till sig och sa till dem: Ni vet att de som räknas som härskare över folken råder över dem, och att de som är mäktiga utövar sin makt över dem. Men så ska det inte vara bland er, utan den som vill vara stor bland er ska vara er tjänare, och den som vill vara den främste bland er ska vara allas tjänare."

Markusevangeliet 10:42-44


Det här betyder inte att du behöver börja hata dig själv, eller se dig själv som värdelös. Tvärt om. Du är skapad till Guds avbild. Det finns alltså en tanke och en plan för ditt liv. 


"Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, lika oss. De ska råda över havets fiskar och himlens fåglar, över boskapsdjuren och hela jorden och alla kräldjur som rör sig på jorden." Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem."

Första Moseboken 1:26-27 


Och trots att vi är syndare och upproriska mot Gud så älskar Han oss mer än vi någonsin kan förstå. 


"För medan vi ännu var svaga, dog Kristus för ogudaktiga när tiden var inne. Ty knappast någon vill dö för den som är rättfärdig. För den som är god kanske någon vågar dö. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss, medan vi ännu var syndare."

Romarbrevet 5:6-8




Fortsättning följer…




Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | | Kommentera |
Upp