89. Är det såhär det slutar? Del 5

(null)

Även publicerad på berea.se.


"Och när han bröt det tredje sigillet, hörde jag den tredje varelsen säga: Kom och se. Och jag såg, och se, en svart häst, och han som satt på den hade en vågskål i sin hand. Och jag hörde en röst mitt ibland de fyra varelserna säga: Ett mått vete för en denar, och tre mått korn för en denar, och oljan och vinet får du inte skada."

Uppenbarelseboken 6:5-6


Jaha, och vad betyder det då? För att kunna förstå vad som menas med denna uppenbarelse så behöver vi nog ta lite historisk fakta först. 


Det står att ryttaren på den svarta hästen hade en vågskål i sin hand. Vågskålen är ju instrumentet man har använt vid nästan all handel genom historien. Med vågskålen vägde man upp hur mycket till exempel vete som skulle köpas för en viss summa pengar. Man vet att det mått vete som talas om här skulle räcka till bröd för att mätta en vuxen människa under ett dygn. På sin höjd en vuxen och ett barn.

Korn var billigare, men det ger å andra sidan inte samma näring till människan, så det användes ofta till att utfodra djur.


Människor har ju i alla tider försökt att bedra varandra och lura varandra på pengar och så vidare. Vissa var så fräcka att de började använda olika vikter eller mått. De använde en vikt och ett mått när de köpte, och en annan vikt och ett annat mått när de sålde. Det här finns många sätt att applicera på vår egen tid. Men på många ställen i bibeln står det att Gud ser mycket allvarligt på sådant. 


"Du ska inte ha två slags vikt i din börs, en stor och en liten, och i ditt hem ska du inte ha två slags efamått, ett stort och ett litet. Full och rätt vikt ska du ha. Fullt och rätt efamått ska du också ha, så att du får leva länge i det land som Herren din Gud ger dig. För Herren din Gud avskyr alla som gör orätt på detta sätt."

Femte Moseboken 25:13-16


"Två slags vikt och två slags mått, Herren avskyr bådadera."

Ordspråksboken 20:10


En denar var den summa pengar man tjänade för en dags jobb.


Vad som står i texten vi läste i Uppenbarelseboken 6:5-6 är alltså följande. Efter att Antikrist har framträtt på världsscenen (Uppenbarelseboken 6:2),  och efter att freden har tagits från jorden (Uppenbarelseboken 6:4), så kommer en tid av ekonomisk kollaps. Man kommer att behöva använda hela sin dagslön bara till att skaffa mat till sig själv. Medellönen i Sverige ligger idag på drygt 35.000 kronor. Det betyder att bara bröd för att mätta en vuxen person en dag skulle kosta runt 1.660 kronor om det här hände nu. (För vi jobbar ju bara cirka 21 dagar per månad.) Så den självklara följden av den här hyperinflationen är ju världsvid hungersnöd. 


Men när vi läser de sista orden i texten så ser vi att även om det här drabbar hela världen så gäller det ändå inte alla. 



"…och oljan och vinet får du inte skada."

Uppenbarelseboken 6:6b


Oljan och vinet ansågs vara lite mer lyxprodukter. Oljan användes inte bara till mat, utan även till lampor, till att lindra skador och till att smörja sig med. Vinet var, förutom till fest, mest för att ta bort bakterier och dålig smak från vattnet man drog upp från ofta stillastående brunnar. 


De som kunde unna sig dessa saker även under kärvare tider var alltså de riktigt rika i samhället. De allra flesta teologer som läser bibeln bokstavligt tolkar därför detta som att det kommer att finnas en klass av människor som under den första tiden av vedermödan kommer att leva sina liv nästan som vanligt. Och det är inte miljonärerna, utan snarare världens extremrika. Mångmiljardärerna. Så begreppet klasskillnader kommer alltså nästan att få en helt ny innebörd. 





Det finns många kristna som tror att vi lever i vedermödan nu, och att vad vi ser i världen är de olika domarna från Gud som just nu töms ut över jorden. Men ska man tro något sådant så kan man inte ta dessa texter bokstavligt. Redan i de första tre sigillen har vi ju sett hur Antikrist framträder som offentlig person, vilket inte har hänt än. Vi har också sett hur krig bryter ut över hela världen, samtidigt som denne Antikrist skyddar Israel genom någon typ av förbund som låter dem utöva sin religion. Och nu i det tredje sigillet ser vi klara siffror på hur den globala ekonomin kommer att skena fullständigt. Ett mått vete för en dags lön. Det har vi inte sett än. Vi har sett det i mindre områden, jag nämnde ju Venezuela, men vi har inte sett det globalt. Och vi som troende kristna kommer heller inte att behöva gå igenom det. 


"Eftersom du har hållit fast vid mitt ord om uthållighet, ska jag också bevara dig från den prövningens stund, som ska komma över hela världen för att pröva dem som bor på jorden."

Uppenbarelseboken 3:10


Men kan vi då se något som pekar på att den globala ekonomin inom en snar framtid skulle kunna krascha på det sätt som beskrivs i det tredje sigillet?


Världens ekonomier har aldrig sedan Babels torn varit så sammanflätade som de är idag. Tidigare, när ekonomierna var mer separerade, kunde ett land i ekonomisk kris få hjälp av andra länder med bättre ekonomi tills de kom på fötterna igen. Det är inte riktigt lika lätt längre. Nu är det mer en situation där faller en så faller alla. Åtminstone om vi räknar de stora länderna. USA har ju länge ansetts vara ett av världens rikaste länder, med världens mest stadiga ekonomi. Och det kan ju se så ut på ytan. Men med en officiell statsskuld på över 31 biljoner (31 med 12 nollor efter) så lever man där just nu på sina barnbarns barns pengar. Siffran 31 biljoner anser dock många ekonomer vara en grav underdrift. Den verkliga siffran ligger nog närmare 75 biljoner. 


Och såhär ser det ut i de allra flesta länder idag. Vi lever på lånade pengar. Pengar som aldrig skulle kunna betalas av även om skatten låg på 100%. Så att världsekonomin förr eller senare spricker råder det inget som helst tvivel om. 


Många kommer ihåg vad vi kallade IT-bubblan, eller bostadsbubblan. När dessa "bubblor" sprack ledde de till kännbara dippar i ekonomin. Men det senaste året har jag på flera håll hört uttrycket "allting-bubblan" (the everything-bubble). Och det låter i alla fall i mina öron inte som en bra bubbla att spräcka.


Samtidigt är en sådan ekonomisk kollaps antagligen just vad som behövs för att nästa stora ekonomiska system ska kunna införas. För det kommer att komma ett nytt ekonomiskt system. 


"Och det får alla, små och stora, rika och fattiga, fria och slavar, till att ta emot ett märke på sin högra hand eller på sina pannor, så att ingen ska kunna köpa eller sälja, utom den som har märket eller vilddjurets namn eller dess namns tal."

Uppenbarelseboken 13:16-17


Jag skrev en del om det här i min serie "666" på berea.se . Men precis som med Gog-Magog så är det här något som utvecklas med en enorm hastighet just nu. Det finns människor som ägnar all sin tid till att följa denna utveckling. Så jag kan bara skrapa lite på ytan här och ge några exempel. 


Om man läser hela kapitel 13 i Uppenbarelseboken så ser man att vad som verkligen skiljer denna kommande ekonomi från tidigare ekonomiska system är den totala kontroll som kommer att ges till Antikrist. 


Under de senaste åren har vi sett hur detta har blivit mer och mer synligt redan i vår tid. Man jobbar mycket hårt med att få bort kontanter från marknaden, för kontanter är ju mycket svåra att spåra. Under år 2020 hörde man ofta att man helst skulle undvika kontanter, för de kunde föra smittan vidare. Det var av någon anledning mycket bättre att alla slog in sin personliga kod på samma skärm vid kassan…?!?


Samtidigt försökte man föra in regler för covid-pass på så många ställen man kunde. Detta fick som tur var inte det genomslag man hade hoppats på. Men man kan ändå se denna period som en första global övning för vad som komma skall. 


Ett talande exempel för hur totalitära ledare redan har försökt utnyttja dessa nya system är lastbils-strejken i Kanada. Premiärminister Justin Trudeau, som ser Kina som en stor förebild, ville tvinga alla landets lastbilschaufförer att visa att de blivit vaccinerade. Detta ledde till en strejk där lastbilschaufförer gav sig av för att blockera vägarna till huvudstaden Ottawa. Som ett svar på denna strejk valde Trudeau att helt enkelt strypa chaufförernas bankkonton. Ekonomiskt så är det precis vad Antikrist en dag kommer att göra. Den som inte gör precis som han säger kommer inte att kunna köpa och sälja. Detta är ju mycket svårt att genomföra så länge det finns kontanter i omlopp. 


En annan sak vi hör mycket om just nu är hur viktigt det är att hela världen står tillsammans i de svåra ekonomiska utmaningarna vi står inför. Men när det väl gäller så verkar ändå varje land se om sitt eget hus först. För i takt med att skördarna blir sämre så blir restriktionerna på export allt vanligare. Globaliseringen har lett till att många högteknologiska länder lutar sig helt mot import. Vi kan ta Japan som exempel. Japan som är en av världens största ekonomier importerar ungefär 80% av all sin mat. Landet har nästan 130 miljoner invånare. Vad händer då med människorna i Japan om alla andra länder sätter gränser för hur mycket de ska exportera? Antingen kommer mathyllorna gapa tomma, eller så kommer priserna stiga till en nivå vi inte kan föreställa oss.


I November 2022 ordnade FNs organ för klimatförändringar UNFCCC sitt tjugosjunde möte under namnet COP (Council Of the Parties). Ett av de  huvudsakliga målen som sattes upp under cop27 verkar ha varit digitala ID-handlingar kopplade till vaccin och CBDC (Central Bank Digital Curency). Man diskuterad alltså hur man kunde koppla ihop vaccinpass med någon typ av digitalt pass och en digital valuta som de vill ska ersätta kontanter. 

De uttryckte klart att fördelen med dessa två är att man kan ha total kontroll över hur människor rör sig och vad de gör med sina pengar. Deras liv kort sagt. 


Under 2022 introducerade bank i Australien även ett nytt kreditkort som varnar när dina inköp har överstigit normala värden för koldioxidutsläpp gällande månad. Alltså om du har tankat för mycket, köpt för mycket rött kött, och så vidare. Det här handlar ju så klart också om övervakning och kontroll. För om vi kopplar ihop vad vi såg i Kanada med vad som diskuterades på COP27 och ett sådant här kreditkort så ser vi ju att det inte blir särskilt svårt att sätta gränser för vad människor får köpa och sälja. Och precis som det första globala testet maskerades med en så kallad pandemi så kanske nästa test orsakas av att vi "måste rädda vårt klimat". Vi får se…


Man kan tycka att det är konstigt att kyrkorna i den tid vi lever nu, när så många av de bibliska profetiorna verkligen börjar närma sig sin uppfyllelse, väljer att över huvud taget inte tala om dessa saker. 


Allt som står i bibeln är sant. Om alla profetior hittills har uppfyllts bokstavligt, varför skulle inte alla profetior som ännu inte skett uppfyllas bokstavligt. Jag skriver inte allt det här för att skrämma er som läser. Jag skriver det för att visa att Guds ord verkligen är Guds ord. Och om Guds ord stämmer till 100% så måste ju bibelns Gud finnas på riktigt. Och om Han finns så vill Han att du gör ett val. Du kan antingen välja den här världen med allt vad det innebär av krig, naturkatastrofer och ekonomisk oro. Eller så kan du välja Gud.


"Ditt rike är ett rike för alla evigheter, ditt välde består från släkte till släkte. Herren är trofast i allt han säger och kärleksfull i allt han gör. Herren stöder alla som vacklar och reser upp alla nerböjda. Allas ögon hoppas på dig, och du ger dem deras mat i rätt tid. Du öppnar din hand och mättar allt levande med nåd."

Psaltaren 145:13-16




Fortsättning följer…


Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | | Kommentera |
Upp