92. Är det såhär det slutar? Del 8

(null)

Även publicerad på berea.se.


"Men detta ska du veta, att i de sista dagarna ska det komma svåra tider. För människorna ska då bara tänka på sig själva, vara penningkära, skrytsamma, stolta, hädiska, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, oheliga, kärlekslösa, oförsonliga, förtalare, omåttliga, obehärskade, de ska hata det goda, förrädiska, besinningslösa, uppblåsta. De ska älska njutning mer än Gud."

Första Timoteusbrevet 3:1-4


Läs gärna ovanstående text igen. Och fokusera på varje ord som Paulus använder för att beskriva "de sista dagarna ". Visst känns det som han beskriver den tid vi lever i nu. 


Den tid då selfien är den absolut mest tagna bilden på våra telefoner. Då lågstadieelever slår och hotar sina lärare. Då man gömd bakom ett instagramkonto kan skryta och framhäva sig själv, samtidigt som man kan förtala och trycka ner andra, utan att någonsin behöva möta dem ansikte mot ansikte. Den tid då spel, shopping, droger och porr bara är några tryck med pekfingret på en skärm bort. 


När man tar upp ämnet "laglösheten i den sista tiden" förs oftast tankarna till sådant som sprängningar, skjutningar, och andra typer av våld. Och visst ökar den typen av laglöshet dramatiskt i vår värld idag. På 1980-talet, när jag var tonåring, blev man rikskändis om man sköt någon på öppen gata i Sverige. Idag är det en nästan daglig liten notis i dagstidningarna. 


En stor bidragande orsak till detta tror jag är vad som kallas "Lågaffektivt bemötande". Inte bara i hemmen, förskolan och skolan, utan även inom kriminalvården. Det går ut på att man ständigt ger förövaren nya chanser, om det så gäller att sluta med mobiltelefonen på lektionerna eller att råna matbutiker. Det här är en vriden syn på att samhället i stort ska föregå med gott exempel, eller vara bättre själva. Tanken är att förövaren på något sätt då ska inse sitt misstag och ändra sig. Det här bygger förstås i sin tur på den populär-psykologiska idén om att varje människa i grunden är god. Vad säger då bibeln om detta lågaffektiva bemötande?


"Därför att domen inte genast fälls över det onda, styrks människors barn i sina hjärtan att göra det onda."

Predikaren 8:11


Bibeln förespråkar alltså snabba straff för den som begår brott. Den förespråkar också uppfostran av barn redan från tidig ålder. 


Men det är inte bara på personlig nivå som orden vi läste i Andra Timoteusbrevet går att applicera på vår tid. För samtidigt som allt detta händer ser vi även en lavinartad ökning av institutionaliserad ondska. Alltså ondska på en hög social och politisk nivå.



Den 24 Juni 2022 röstades den 50 år gamla abortlagen, baserad på målet Roe vs Wade, bort. Det här gav de olika delstaterna i USA rätten att själva bestämma hur deras abortlagar skulle se ut. Redan dagar efter det beslutet gick vissa domare i USA ut och sa att om abort blir olagligt i just deras delstat så kommer de inte att jobba för att upprätthålla just den lagen. Det här är ju en mycket tydlig form av institutionaliserad laglöshet. När de inom det högsta laguppehållande väsendet vägrar utföra sitt jobb på grund av sina egna värderingar. 


Sen var det de som tog till andra metoder för att få fortsätta utföra aborter. En grupp aktiva satanister hävdar att det är deras religiösa rätt att göra abort eftersom de ser aborter som "heliga offer" till satan. Det finns ett filmklipp som florerar på youtube där en satanistisk kvinna säger att hon aldrig känner sig mer som gud än när hon gör en abort. 


"…och eftersom laglösheten ökar kommer kärleken att kallna hos de flesta."

Matteusevangeliet 24:12



När det står i bibeln att laglösheten kommer att öka så syftas det ju inte bara på de lagar som gäller i olika länder i världen. I första hand betyder det att människor kommer att vända sig bort från Guds lagar. Alltså de regler som Gud har satt upp för oss människor att leva efter var och när vi än lever.


Som jag redan skrivit i den här serien så röstades en lag igenom i England som gör det förbjudet att be i närheten av en abortklinik. Och då menar jag inte att flyga på någon och försöka lägga händerna på den. Nej, det är förbjudet att be. Även om man ber tyst. Alltså om man tänker en bön. Straffet kan vara upp till 6 månaders fängelse. Den första kvinnan som arresterades för detta blev tack och lov frikänd i domstol. Men bara tanken på att man inte ska kunna be tyst vart man vill i västvärlden är ju skrämmande. Det här med tysta böner är ju otroligt svårt att kontrollera. Men det visar klart på att många av de ledande i samhället gör sitt yttersta för att kunna kontrollera våra tankar.


Kanada vill utöka lagen om dödshjälp till att innefatta även mentalt handikappade. Bland hemlösa och andra utslagna i samhället har man börjat göra reklam för dödshjälp. De har också gett ut ett häfte som riktar sig till 6 till 12-åringar där man förklarar att dödshjälp inte är en moralisk fråga. Det är bara ett medicinskt ingrepp som får kroppen att sluta fungera. Man uppmanar också barnen att inte försöka påverka någon som har bestämt sig för att avsluta sitt liv genom dödshjälp. Vi kan ju bara tänka oss hur det här om bara 10 till 15 år kan komma att förändra synen på fysiskt och mentalt handikappade. För att inte tala om deprimerade eller hemlösa. 

"-Jaha, och varför har inte den här personen valt att dö än då?"



Bakgrunden till de här makabra besluten, både när det gäller aborter och dödshjälp, tror jag ligger i människors rädsla för överbefolkning. Man tror att vi ska bli för många och att jordens resurser ska ta slut. Därför vill man göra sig av med vad man kallar " värdelösa ätare". Alltså människor som man inte anser tillför något till samhället. Som sjuka, handikappade och arbetslösa.

Och visst. Om jag hade en uniformatarianistisk världssyn. Alltså att allt alltid har varit som det är nu, och alltid kommer att vara så. Då skulle jag kanske också vara nervös. Vi ser ju en enorm befolkningsexplosion. 


I början av 1800-talet hade jordens befolkning nått 1 miljard människor. År 1970 var vi 3,7 miljarder. Och i November år 2022 passerade vi 8 miljarder. När historiker och genetiker räknar bakåt så kommer man fram till att befolkningsökningen måste ha startat med ungefär 8 personer för ca 4500 år sedan. Precis som Första Moseboken kapitel 6-9 beskriver. Så visst kan man förstå att vissa är oroliga. Men som bibeltroende kristen behöver jag inte vara det. För Gud har full kontroll. Han skapade den här världen för att vi skulle bo på den och nyttja dess resurser.


Jag tror att det var Dr. Henry Morris som räknade ut att befolkningen innan Noas flod var ca 7 miljarder människor. Lågt räknat. Och nu, precis när vi ligger på den nivån igen, så ser vi hur alla dessa tecken börjar staplas på varandra. För om de tecken jag skriver om i den här serien verkligen är tecken på att vi lever i den yttersta tiden. Då tror jag inte att vi kommer hinna bli så många fler på jorden. 


Vad säger då bibeln om döden? Är den något vi ska använda för att rädda de mest produktiva och välbärgade i samhället? Är den något som vi kan nyttja för att rädda vår miljö? När Paulus beskriver vad som kommer att hända vid Jesu återkomst så skriver han såhär:


"Den sista fienden som ska bli tillintetgjord är döden."

Första Korintierbrevet 15:26


Döden är alltså en fiende. Dock delar bibeln upp människors död i två olika kategorier. Om de ogudaktigas död säger den såhär:


"Skulle jag finna någon glädje i den ogudaktiges död? säger Herren Gud. Nej, jag vill att han vänder om från sin väg och får leva."

Hesekiel 18:23 


"Så sant jag lever, säger Herren Gud, jag gläder mig inte åt den ogudaktiges död."

Hesekiel 33:11 



Och om de rättfärdiges död står det:


"Dyrbar i Herrens ögon är hans trognas död."

Psaltaren 116:15 


"Den rättfärdige går under, men ingen bryr sig om det. Fromma människor rycks bort, utan att någon inser att den rättfärdige tas bort för att slippa ondskan. Han går in i friden. De som vandrar sin väg rakt fram kommer till vila på sina läger."

Jesaja 57:1-2



"För att leva är för mig Kristus och döden en vinst. Men om det att leva i köttet för mig innebär att mitt arbete bär frukt, så vet jag inte vilket jag ska välja. För jag dras åt båda hållen. Jag längtar efter att få bryta upp och vara hos Kristus, vilket skulle vara mycket bättre. Men att bli kvar i köttet är mer angeläget för er skull. Och då jag är övertygad om det, vet jag att jag ska bli kvar och stanna hos er alla till er tillväxt och glädje i tron, så att er glädje kan överflöda än mer i Kristus Jesus för min skull, genom att jag kommer till er igen."

Filipperbrevet 1:21-26


För oss som kristna är döden en vinst, för vi vet att vi hamnar hos Gud när vi dör. Men precis som Paulus skriver så har vi ett uppdrag här på jorden. Därför kämpar vi vidare och försöker leda andra till samma destination.



Alla de varianter av laglöshet jag har tagit upp här. Egoism, våld, upproriskhet mot föräldrar och andra vuxna, sökandet efter tillfällig njutning, nätmobbning, vägran att upprätthålla lag och ordning, önskan att kontrollera andras tankar, förespråkandet av död både före och efter födseln. Alla dessa tror jag har förstärkts det senaste seklet av ett alltmer inpräntat evolutionistiskt synsätt.


- Allt blir bättre och bättre, och den utvecklingen har varit och kommer alltid vara konstant. Därför är vi som lever nu mer utvecklade, smartare och bättre människor än dem som levt före oss. Kanske till och med bättre än dem som fortfarande lever men är äldre.


- Vi är egentligen bara hårlösa apor som råkat utvecklas och bli bättre än alla andra, så egentligen har människan inget värde i sig själv. Det är bara vad hon bidrar med i samhället som räknas. Därför kan vi göra oss av med de "värdelösa ätarna".


- Vissa kommer att utvecklas andra inte. För så har det ju alltid varit. De som utvecklas snabbast, alltså den starke, överlever. De andra kommer så småningom att dö ut.


Det här är vad som följer en evolutionistisk livssyn. 


Men bibeln berättar för oss om att Gud skapade oss till sin avbild.


"Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem."

Första Moseboken 1:27 


Däri ligger vårt värde. 


"Den som spiller människoblod, hans blod ska utgjutas av människor, för Gud har gjort människan till sin avbild."

Första Moseboken 9:6




Fortsättning följer…
Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | | Kommentera |
Upp