81. Hur gammal är jorden? Del 4

(null)

Även publicerad på berea.se.


Tid har visat sig vara så viktig inom evolutionsteorin att den har utvecklats till en typ av  akilleshäl för dem. 


Harvard-professor (och evolutionist) George Wald skrev i sin artikel "The origin of life" 1954 följande:

"Tiden blir de facto hjälten i berättelsen. Tiden, vi har att jobba med är i storleksordningen två miljarder år. Vad vi anser vara omöjligt utifrån den mänskliga erfarenheten är meningslöst här. Med så mycket tid blir det omöjliga möjligt, det möjliga troligt och det troliga i stort sett säkert. Man behöver bara vänta, för tiden själv utför miraklen."


Vi ser i citatet ovan hur viktigt det är med långa tidsperioder inom den evolutionistiska världssynen. Vad vi inte kan se, analysera eller bevisa genom forskning blir för dem fullt möjligt bara man lägger till en massa tid. Vi kreationister som tror på en ung jord blir ofta anklagade för att använda en "God of the gaps", alltså en Gud som vi kan plocka in så fort vi inte har svaret på en fråga. Men enligt citatet ovan så är det ju precis vad evolutionisterna själva gör. Skillnaden är att deras "gud" är tiden.

Alltså: "För länge, länge sedan, på en plats långt, långt borta…" verkar fungera ganska bra även utanför sagoböckerna.


Om vi ser historiskt på detta så verkar det som att det enda som med säkerhet har utvecklats här är tidsspannet de har att jobba med.



År 1650 daterade biskop James Usher universum till att ha blivit skapat år 4000 f.Kr. Alltså för ca 6000 år sedan. Detta kom han fram till genom att använda släkttavlor och händelser i  och utanför bibeln.


År 1760, under den så kallade upplysningstiden, ökade man universums ålder till 75000 år.


Sedan kom män som Charles Lyell och James Hutton som bland annat uppfann den geologiska tidsskalan, och plötsligt var man uppe på 240 miljoner år.


1887, alltså strax efter Darwins bok publicerades, ansågs universum vara 400 miljoner år gammalt.


År 1905 var det 500 miljoner till 1,6 miljarder år gammalt, 1928 var det 2 miljarder, och 1947 var det 3 miljarder år gammalt.


1952 ansågs universum ha den exakta åldern 1 miljard till 10 miljarder år… Hmm?.


1987 var det  8 miljarder, 1995 var det 12 miljarder, 1997 var det 13 miljarder, 1999 13,4 miljarder och år 2001 var det uppe i 14,8 miljarder år. Sedan dess har det varierat en del, men inte så mycket.




Åldern på jorden har följt en liknande stigande skala sedan mitten av 1800-talet. Tidigare gick man även här enligt biskop Ushers beräkningar, eftersom allt vi kallar universum och jorden enligt bibeln skapades under samma vecka, men år 1862 ansåg man att jorden var 20 miljoner år. Denna siffra har ökat ganska stadigt fram till att man idag anser jorden vara ca 4,54 miljarder år gammal.


Nu spelar det ju egentligen ingen roll hur mycket tid de lägger till här, för som jag försökt påvisa i min artikel "Ur-cellen" så finns det ingen mekanism som skulle kunna skapa liv, och sedan utveckla detta liv till alla de arter vi ser idag, från död materia.


Men om nu långa tidsåldrar är så viktiga för evolutionsteorin så borde ju följare av denna teori börja tveka om man kan lägga fram vetenskapliga bevis för att jorden trots allt är "ung". Vi får se…




"I begynnelsen skapade Gud himmel och jord"  börjar i de flesta svenska översättningar med. Men om man ska vara riktigt noga, vilket Svenska Reformationsbibeln är i det här fallet, så bör texten lyda:


"I begynnelsen skapade Gud himlarna och jorden".

Första mosebok 1:1


Vilka himlar är det då som bibeln talar om här?


När bibeln skrevs så gjorde man oftast en ganska logisk uppdelning när man beskrev "himlen". Den första himlen var det utrymme där fåglarna flyger. Från jorden till molnen ungefär. Den andra himlen var där solen, månen och stjärnorna finns. Alltså i stort sett vad vi kallar rymden. Den tredje himlen beskrev den plats där Gud och Hans tron är. Så här skriver Paulus:


"Jag känner en man i Kristus, som för fjorton år sedan blev uppryckt ända till tredje himlen, om det var i kroppen eller utanför kroppen vet jag inte, Gud vet det. Och jag känner denne man – om han var i kroppen eller utanför kroppen vet jag inte, Gud vet det – att han blev uppryckt till paradiset och hörde outsägliga ord, som det inte är tillåtet för en människa att uttala."

Andra Korintierbrevet 12:2-4


Så vilka himlar var det som Gud skapade i begynnelsen? Jo, den första och den andra himlen. Atmosfären och universum. Vad jag ville komma till var att Gud skapade universum och jorden på samma dag, alltså dag ett i skapelseberättelsen.



Så vad finns det då som talar för att universum, och därmed också jorden, skulle vara betydligt yngre än de miljarder år som man hävdar idag?


Min tanke är inte att djupdyka i de olika fakta jag tar upp här. Jag vill mer peka på vad som finns, så att du kan göra din egen research om du vill. 


Innan jag kommer till jordens ålder tänkte jag faktiskt börja med några fakta som mycket starkt pekar på att hela universum är mycket yngre än vad evolutionisterna hävdar. Så nu åker vi, här kommer 10 snabba om rymden.




1, Kluster av stjärnor.


Dessa kluster består av hundratals miljoner stjärnor som rör sig, men som hålls ihop av gravitation. I många av dessa kluster rör sig stjärnorna så fort att de omöjligt kan ha hållits samman i miljarder år. De borde för länge sedan ha flugit isär från varandra.

Åldern på dessa stjärnor borde därför mätas i tusentals, inte miljontals år.



2, Super-Novor


När stora stjärnor får slut på bränsle så exploderar de och blir till super-novor. I en galax av Vintergatans storlek borde vi kunna se omkring 7250 stycken rester av sådana super-novor, om nu universum är runt 14 miljarder år gammalt. 

Om vi däremot tittar på den ålder bibeln föreslår, alltså runt 6000 år, så borde vi kunna se någonstans runt 125 till 200 stycken. Så hur många ser vi? Antalet rester från super-novor vi kan se är 205 stycken. Vilket hamnar mycket, mycket närmare bibelns berättelser än evolutionisternas.



3, Kometer.


Antalet existerande kometer sjunker ständigt på grund av nedbrytning eftersom de består mest av is. Många av de kända kometerna kan man redan se börja brytas sönder.

Den normala livslängden på en komet har man beräknat till ca 10.000 år. Så om kometer bara existerar i ca 10.000 år, och universum anses vara miljarder år gammalt. Varför har vi fortfarande kometer? Borde inte universum då vara mindre än 10.000 år gammalt?



4, Vätgas


Vätgas omvandlas till helium i en takt som är för snabb för ett gammalt universum. Så om universum var 14 miljarder år gammalt så borde det inte finnas någon vätgas kvar sedan länge. Men professorer som bland andra Fred Hoyle säger att universum består nästan enbart av vätgas. Alltså kan inte universum vara speciellt gammalt.



5, Ringar runt planeter.


Vissa planeter, som till exempel Saturnus, har ringar runt sig. Dessa ringar består bland annat av partiklar av olika storlek. Forskare är förbryllade över hur de fortfarande kan finnas där. För om nu universum är miljarder år gammalt så borde dessa ringar ha upplösts eller blivit förstörda av meteoriter för länge sedan. 

Saturnus ringar är till och med ganska ljusa. Detta trots att lämningar från bland annat meteoriter borde ha gjort dem mörka vid det här laget.



6, Planeters temperaturminskning.


Man har kunnat mäta att Jupiter och Saturnus kallnar fort. De förlorar värme ungefär dubbelt så fort som de får värme från solen. Om de var miljarder år gamla så skulle de bara ha varit som kalla stenar vid det här laget. Så att de fortfarande är varma betyder att de inte alls har existerat speciellt länge.



7, Venus


Venus varma yta, tillsammans med andra fakta om planetens yta pekar på att Venus är mycket yngre än de ca 4 miljarder år man tidigare trott att den är. Kratrarna borde till exempel ha eroderat ner på grund av planetens täta atmosfär och försvunnit. Men de är fortfarande kvar.

Richard Kerr skrev därför i en artikel i tidningen Science Magazine som han kallade "Venus is looking too pristine" följande.


"- Flygningar över Venus har visat att planeten ser extremt ung ut. När de tyder den geologiska klockan för att se hur gammal Venus yta är finner man en planet på randen till ungdom."



8, Solens dragningskraft.


Solen fungerar lite som en gigantisk dammsugare. Den tar in nästan 100.000 ton material per dag. Bland annat dras små partiklar in mot solen på grund av solstrålarnas tryck. Det här kallas Poyting -  Robertsoneffekten.

Så om vårt solsystem var över 4 miljarder år gammalt så borde solen ha städat hela solsystemet rent nu. Men det har den ju inte. Vi har fortfarande massor av dessa små partiklar kvar i vårt solsystem.  Alltså är vårt solsystem mycket yngre än vad den så kallade vetenskapen påstår.



9, Solens storlek.


Solen krymper med ungefär 0,1 procent per 100 år. Det betyder att ju längre tillbaks i tiden man går desto större var solen. 


Går vi tillbaks endast 25 tusen år, alltså inte 25 miljoner, utan 25 tusen år, så hade solen varit så stor, och därmed så varm, att alla människor hade dött av värmen.


Går vi tillbaks 50 tusen år så hade solen varit så stor att haven hade kokat.


Går vi tillbaks 4 miljarder år så skulle solen ha varit så stor att den hade gjort allt liv på jorden omöjligt. Dess gravitation hade dessutom gjort att jorden och en del andra planeter hade sugits in i solen.



10, Månens avstånd från jorden.


Månen rör sig bort från jorden med en hastighet av ca 5 cm per år. (Ungefär lika fort som kassakön på ICA, om du vill jämföra med något.) Det betyder förstås att den var närmare förut. Men om vi då går tillbaks bara ett par miljoner år, så hade månens dragningskraft orsakat tidvatten som dragit fram som tsunamis över hela jorden två gånger per dygn, och därmed utrotat de flesta av de arter man tror fanns då.




Så… Det var 10 fakta angående rymden. Och från månen är ju steget inte så lång till jorden. Men den tänkte jag skriva om nästa gång.




Fortsättning följer…





Upp