26. Klimatångest

 
Efter en sommar som den vi haft 2018 så har ordet klimatångest blivit allt mer framträdande. I en undersökning framgår att ca 80% av kvinnor mellan 18 och 29 år har klimatångest. Alltså oroar sig för de så kallade klimatförändringarna. I en artikel jag läste tolkade man det som att yngre personer kände mer oro inför klimatet än äldre eftersom de yngre skulle ärva planeten. Jag skulle vilja lägga fram en något annorlunda tolkning än den.
 
Jag gick i grundskolan på 80-talet. Då pratades det fortfarande om en ny istid.
I gymnasiet på 90-talet hade det svängt till att talas om global uppvärmning. Man sa bland annat att havsnivåerna skulle stiga med flera meter på ett par hundra år och man visade skräckbilder på hur hela storstäder skulle komma att ligga under vatten.
Men efter att ha sett havet stiga med max några millimeter på dessa 25 år så har man allt oftare börjat använda det mer neutrala och luddiga ordet klimatförändringar…
 
Min tolkning är alltså att personer som är äldre än 65 år, och alltså har ännu mer erfarenhet än jag, har insett att dessa skräckscenarier är allt från missberäkningar till rena överdrifter.
För 25 år sedan stod så kallade miljövetare och sa att vi hade max 10 år på oss att göra något innan vi nådde ”the tipping point”. Så det är nästan lite genant när jag idag (8/10-18) hör exakt samma ord på nyheterna. 10 år alltså.
Och vad är det vi behöver för att möta dessa problem? Jo, en helt ny, global samhällsstruktur. Mer om det längre ner.
 
Här vill jag bara göra tydligt att jag faktiskt bryr mig om vår miljö. Skräp ska kastas i papperskorgen och olja och andra giftiga ämnen bör man inte hälla ut i haven osv, osv. Vi fick ju i uppdrag att ta hand om jorden.
 
”Gud sade: ”Låt oss göra människor till vår avbild, lika oss. De ska råda över havets fiskar och himlens fåglar, över boskapsdjuren och hela jorden och alla kräldjur som rör sig på jorden.” Och Gud skapade människan till sin avbild , till Guds avbild skapade han henne, till man och kvinna skapade han dem. Och Gud välsignade dem och sade till dem: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Råd över havets fiskar, himlens fåglar och alla djur som rör sig på jorden.”
Första Moseboken 1:26‭-‬28 ‬‬‬‬‬‬‬‬
 
Men när det gäller dagens debatt angående klimat, miljö och vår planet så har jag några tankar jag skulle vilja dela med mig av.
 
Varför denna dyrkan av ”moder jord”, eller Gaia som hon också kallas? Varför blandar de mer extrema så kallade miljökämparna så ofta in inslag av ostasiatisk religion som pantheism (gud är i allt) och panantheism (gud är allt) i sin syn på vår natur?
Michail Gorbatjov, som är mycket involverad i miljöfrågor, har sagt både ”kosmos är min gud” och ”naturen är min gud”. Och han är långt ifrån den enda.
Maurice Strong sa att han ville att ”Earth Charter” bör ses som de tio budorden, och den bars vid ett par tillfällen runt i någon typ av ”förbunds-ark” inne i FN:s byggnader.
Prince Charles far är också starkt engagerad i miljö- och klimatrörelsen. I sitt nästa liv vill han bli ett virus som utplånar mänskligheten eftersom han anser att vi är jordens cancer.
Det här är ett mycket farligt tankesätt som under lång tid har smugit in i samhället och som orsakar en del allvarliga problem. Grunden ligger i ett holistiskt tankesätt, där helheten är större än summan av delarna. Det vill säga familjen är viktigare än individerna i familjen, gruppen viktigare än familjerna i gruppen, samhället viktigare än grupperna i samhället och så vidare. Till slut kommer man ju till att planeten är ofantligt mycket viktigare än individerna som lever på planeten.
 
Ett exempel jag kommer att tänka på är paret som tog livet av sina två små barn och sedan sig själva, helt enkelt för att det var det mest miljövänliga alternativet de kunde komma på, enligt ett avskedsbrev som hittades i deras hem.
Men stämmer det verkligen att vår jord är mer värdefull än oss som bor på den?
 
Som jag citerade ovan är det ju vi som är skapade till Guds avbild. Inte jorden. Men för att förtydliga citerar jag ett ställe till, som jag ständigt tycks komma tillbaks till.
 
”Framför allt ska ni veta att det i de sista dagarna kommer hånfulla människor som drivs av sina begär och som hånar er och säger: ”Hur går det med löftet om hans återkomst? Sedan fäderna dog har ju allt fortsatt precis som det varit sedan skapelsens början.” De bortser medvetet från att det för länge sedan fanns himlar och en jord som uppstod ur vatten och genom vatten i kraft av Guds ord. Genom vatten och Guds ord dränktes den dåtida världen och gick under. Men de himlar och den jord som nu finns har genom samma ord sparats åt eld och bevaras fram till den dag då de gudlösa människorna ska dömas och gå under. Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag. Herren dröjer inte med att uppfylla sitt löfte, så som en del menar. Nej, han har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon ska gå förlorad utan att alla ska få tid att omvända sig.”
Andra Petrusbrevet 3:3‭-‬9‬
 
Gud har alltså redan dömt världen en gång med en global översvämning, och Han kommer att göra det igen. Den här gången med eld. Men varför har Han inte gjort det än? Jo, för att Han vill att alla människor ska få tid att omvända sig. Det handlar alltså inte om vår planet, utan om våra själar. Gud älskar oss.
 
 
Vid i stort sett alla större sammankomster och konferenser angående miljön förekommer någon typ av spirituell utövning.
Att de som har naturen, eller ”moder jord” som sin gud utövar religiösa ritualer till dess ära är väl egentligen föga förvånande. Alla är vi ju skapade till att dyrka, även om denna dyrkan ofta riktas mot något annat än den sanne Guden. Men jag tycker att det är mer oroväckande när organisationer som World Council of Churches fokuserar mer på miljöfrågor och samhällsproblem än på att nå ut med evangeliet. För vi lever på denna fallna planet i cirka 70-80 år, men genom att ta emot evangeliet får vi gåvan att leva för evigt under en ny himmel, på en ny jord.
 
”Jag menar att den här tidens lidanden inte kan jämföras med den härlighet som ska uppenbaras och bli vår. Själva skapelsen väntar och längtar efter att Guds barn ska uppenbaras. Skapelsen har ju blivit lagd under förgängelsen, inte av egen vilja utan genom honom som lade den därunder. Ändå finns det hopp om att även skapelsen ska befrias från sitt slaveri under förgängelsen och nå fram till Guds barns härliga frihet .”
Romarbrevet 8:18‭-‬21 ‬
 
Men medan politikerna och media använder stora bokstäver om hur vi måste minska koldioxidutsläppen för att jorden ska överleva, så pumpar de stora växtodlarna in just koldioxid i sina växthus. Ofta upp till en nivå fyra gånger så hög som den vi har naturligt i vår atmosfär. Detta gör de för att växterna ska växa bättre. Hur går det ihop?
Jag förstår att det står många jobb på spel inom forskning politik osv. Men att utöva skrämseltaktik för att legitimera sin anställning tycker jag inte är helt okej.
 
En sak som ofta nämns i samma inslag och artiklar som klimathotet är att det behövs en helt ny global samhällsordning (a new world order) för att komma till rätta med problemen. På min lista över vad jag ämnar skriva om här har jag en del rubriker som har med en kommande global världsordning att göra. Vi som bokstavstroende kristna vet att vi är på väg mot en sådan världsordning. Vi vet också att ledaren för den världsordningen kommer att få Stalin, Hitler och Pol Pot att se ut som mobbare på skolgården.
Det verkar just nu som att vi är på väg åt det hållet med stormsteg, och att ingjuta klimatångest i människors hjärtan verkar vara ett av de stora verktygen som används för att komma dit. Men som sagt, mer om det en annan gång.
 
Bibeln beskriver den sista tiden, alltså den tid vi lever i nu, med en bild av födsloverkar. När en kvinna ska föda barn blir verkarna allt mer intensiva och kommer allt tätare ju närmare förlossningen hon kommer. På samma sätt kan vi se hur allt det som ska drabba världen i vedermödan kommer allt närmre. Jordbävningar, stormar, översvämningar, osv, blir starkare och tätare. Ondskan i världen växer, allt fler kyrkor vänder sig ifrån Bibelns klara budskap för att verka mer relevanta i dagens samhälle, religioner går samman och påstår att vi alla dyrkar samma gud, människor med stor makt jobbar allt hårdare för en världsregering (antagligen med John Lennons ”Imagine” som sound track) , och så vidare. Det här är Guds sätt att säga att det snart är dags.
 
Jesus säger till lärjungarna i en av sina kommentarer angående den sista tiden:
 
”Men när det här börjar hända, så räta på er och lyft era huvuden, för er befrielse närmar sig.”
(Min understrykning)
Lukasevangeliet 21:28
 
Vi som tror behöver alltså inte vara oroliga. Vi bör istället räta på oss och lyfta våra huvuden, för…
 
”Gud har inte bestämt oss till att drabbas av vredesdomen utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus.”
Första Tessalonikerbrevet 5:9
 
 
Vad säger då Bibeln om vår planets framtid? Kommer miljön att sakta ta kol på oss genom värme, svält och naturkatastrofer? Här kommer några bibeltexter som beskriver tiden precis innan den tid av vedermöda som ska komma.
 
”När det gäller tider och stunder, bröder, behöver vi inte skriva till er. Ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten. När folk säger: ”Fred och trygghet”, då drabbar undergången dem lika plötsligt som värkarna hos en kvinna som ska föda, och de slipper inte undan.”
Första Tessalonikerbrevet 5:1‭-‬3‬‬
 
Märk här att folk säger fred och trygghet. Verkar vara en rätt så bra tid alltså.
 
”Så som det var under Noas dagar, så ska det vara när Människosonen kommer. Under dagarna före floden åt de och drack, de gifte sig och blev bortgifta ända till den dag då Noa gick in i arken, och de visste ingenting förrän floden kom och ryckte bort dem alla. Så ska det bli när Människosonen kommer. Då ska två män vara ute på åkern. Den ene ska tas med, den andre lämnas kvar. Två kvinnor ska mala vid kvarnen . Den ena ska tas med, den andra lämnas kvar.”
Matteusevangeliet 24:37‭-‬41‬‬
 
Under Noas dagar var människorna mycket onda, men deras liv verkade gå på som vanligt. Ingen var beredd på en global katastrof. Utom Noa, som trodde på vad Gud sagt till honom. Likadant ska det vara när Jesus kommer.
 
Det är också i berättelsen om Noa som vi hittar den ultimata versen för dig som har klimatångest och önskar bli av med den. Gud ger nämligen ett löfte till Noa då han lämnade arken. Ett löfte som gäller än idag.
 
”Så länge jorden består ska sådd och skörd, köld och värme, sommar och vinter, dag och natt aldrig upphöra.”
Första Moseboken 8:22
 
Enligt Bibeln verkar det alltså som att det mesta kommer att pågå som vanligt ända till den dag då Gud själv ska göra upp med synden en gång för alla. Vår planet kommer inte att dö en långsam död på grund av våra koldioxidutsläpp. När den här världen, eller rättare sagt den här tidsåldern, tar slut kommer det att gå fort. Jag skulle påstå att det tar tre och ett halvt år. Då menar jag inte tre och ett halvt år från och med nu, utan från att den världsledare jag nämnde tidigare går in i templet i Jerusalem och utropar sig själv till gud. Sedan inträder en fantastisk tid som vi kallar Tusenårsriket.
 
Så klimatförändringar och global uppvärmning är alltså inget som vi behöver ha ångest för. Den stora frågan i livet är ju inte ”Hur ska det gå för planeten?”. För det vet vi ju redan. Utan ”Hur är min relation till Gud och vad Hans Son gjorde för mig på korset? ”. För den som har en personlig relation med Sonen ska leva, även om han dör.
 
”Jesus sade: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig ska leva om han än dör, och den som lever och tror på mig ska aldrig någonsin dö.”
Johannesevangeliet 11:25‭-‬26‬
 
Allmänt, Andlighet, Apologetik, Teologi | Andlighet, Apologetik, Bibeln, Profetior, Teologi | | Kommentera |
Upp