105. De 10 jungfrurna. Del 4

(null)

Även publicerad på berea.se.



"Och han ska sända ut sina änglar med starkt basunljud, och de ska församla hans utvalda från de fyra väderstrecken, från himlens ena ände till den andra. Lär nu en liknelse från fikonträdet: När dess kvistar blir mjuka och löven börjar spricka ut, så vet ni att sommaren är nära. Likaså när ni ser allt detta, så vet att det är nära och står för dörren. Sannerligen säger jag er: Denna generation ska inte förgås, förrän allt detta sker. Himmel och jord ska förgås, men mina ord ska inte förgås. Men om den dagen och den stunden vet ingen, inte ens himlens änglar, utan bara min Fader."

Matteusevangeliet 24:31-36

 

Jag ska svara på ett argument till. Ett som används för att påvisa att Matteusevangeliet kapitel 24 och 25 inte kan ha med uppryckelsen att göra. Nämligen det kronologiska argumentet. Alltså i vilken tidsordning allt händer.

 

Märk i texten ovan att Jesus verkligen kommer att hämta alla troende till sig med hjälp av änglar när Han kommer tillbaks till jorden. Men jag tycker att det är ganska tydligt att verserna därefter handlar om något annat. 

 

Om man jämför vad Jesus säger i kapitel 24 och verserna 4-35 med kapitel 6 till 19 i Uppenbarelseboken. Kapitel som faktiskt inte nämner den troende kristna kyrkan en enda gång. Då ser vi att Jesus håller sig till en och samma kronologi. Det här betyder att Jesus vet exakt vad som kommer att hända och Han vill att vi ska veta det också. Det här gör dock att många tror att även vers 36-41 fortsätter i samma kronologiska mall.

 

Men jag tror inte att så behöver vara fallet. Av två anledningar. Dels så talar Jesus om hur himlen och jorden förgås i vers 35. Vilket, om man ska vara petig, sätter kronologin ur spel. För det är ju det absolut sista som händer.

 

"Himmel och jord ska förgås, men mina ord ska inte förgås."

Matteusevangeliet 24:35

 

Men även om man bortser från vers 35 så kan man göra ett helt naturligt avbrott innan vers 36. Och som exempel tänker jag ta ett par meningar som vi alla kan relatera till.

 

- "I December firar vi Lucia, sedan Jul och sen kommer Nyårsafton. Och vid den tiden brukar det börja snöa."

 

Betyder det här att snön nödvändigtvis kommer efter Nyårsafton? Naturligtvis inte.

 

På samma sätt tror jag att det är med vers 36 och framåt i Matteusevangeliet 24. Jesus har gett en kronologisk beskrivning av vad som väntar Israels folk i vedermödan. Men i vers 36 tar Han ett andetag och skiftar fokus en aning. Han släpper den kronologiska följden. Han börjar sedan ge en mer övergripande bild av den sista tiden. Och då börjar Han med att beskriva uppryckelsen.

 

"Sannerligen säger jag er: Denna generation ska inte förgås, förrän allt detta sker. (35) Himmel och jord ska förgås, men mina ord ska inte förgås.

 

(36) Men om den dagen och den stunden vet ingen, inte ens himlens änglar, utan bara min Fader. Men så som det var på Noas tid, så ska också Människosonens återkomst vara…"

Matteusevangeliet 24:34-37

 

Matteusevangeliet 24:37-41, och därför även Matteusevangeliet 25:1-13, alltså liknelsen om de 10 jungfrurna, är jag därför ganska säker på tar upp samma sak. Nämligen judarnas uppryckelse.

 

Så vart vill jag komma med allt det här? Har judarna en egen uppryckelse att se fram emot?

Absolut inte!!

Men det betyder att de judar som tagit emot Kristus som sin frälsare, alltså de som har olja (den Helige Ande) i sin lampa, kommer att få ryckas upp tillsammans med oss.

 

Jag har tjatat flera gånger i den här serien om att den troende kristna kyrkan inte går att dela upp i troende och icke troende. Därför kan ju inte liknelsen om de 10 jungfrurna handla om oss. För vad skrev Paulus till den troende kristna kyrkan i Korint?

 

"Se, jag säger er en hemlighet: Vi ska inte alla insomna, men VI SKA ALLA förvandlas, i ett nu, på ett ögonblick, vid den sista basunen. För basunen ska ljuda och de döda ska uppstå oförgängliga och vi ska förvandlas."

Första Korintierbrevet 15:51-52

 

När Paulus skriver "vi ska alla" här, så kan han inte mena endast de "mest andliga" kristna. För om du läser hela Första Korintierbrevet så ser du att den församlingen bestod av alla olika typer av kristna.

 

Men eftersom det finns troende judar och icke troende judar så är liknelsen om de 10 jungfrurna en uppmaning och samtidigt en varning till judarna. De som tar emot Kristus innan uppryckelsen får följa med. De som inte tar emot Honom blir lämnade kvar och behöver gå igenom vedermödan.

 

För när det gäller frälsningen så är det ingen skillnad mellan judar och hedningar.

 

"… för ni är alla Guds barn genom tron på Kristus Jesus. För så många av er som har blivit döpta till Kristus, har iklätt er Kristus. Här är inte jude eller grek, här är inte slav eller fri, här är inte man och kvinna, för alla är ni ett i Kristus Jesus."

Galaterbrevet 3:26-28

 

 

 

Det här blev en ganska teknisk och ingående serie. Men jag hoppas att du ändå har blivit välsignad av den på något sätt. Jag kände dock att jag behövde skriva den här serien och förtydliga vad liknelsen handlar om. För jag har det senaste året stött på så många som lägger en helt onödig och totalt obiblisk börda på sig själva, och till och med på andra.


 

Jag vill passa på innan jag avslutar att klargöra en sak. Jag har i den här serien kritiserat två av mina absoluta favoriter inom bibelkunskap. Amir Tsarfati och Dr. Andy Woods. Det här betyder inte på något sätt att jag avråder från att lyssna på dem. Tvärt om. De är två av de "säkraste" förkunnare jag känner till. Vilket betyder att de håller sig helhjärtat och bokstavligt till bibeln. Men vi är ju alla människor och Amir är som sagt israel, så jag kan förstå att hans känslor ibland kan grumla omdömet i vissa avseenden. Speciellt efter den 7 Oktober 23.

 

Andy Woods är doktor i teologi, så han fastnar ibland i sina egna metoder, enligt min åsikt. Själv har jag säkert en massa saker som jag kan jobba på. Men huvudsaken är att vi som försöker förklara bibeln för folk verkligen söker våra svar i bibeln. Och det gör Amir och Andy. Så om du har möjlighet att lyssna på dem, och om du förstår det engelska språket någorlunda, så gör det. De är toppen.

 



Mycket av det jag har skrivit om här är inte centrala läror i bibeln. De är sekundära. Vilket betyder att vi som kristna kan ha olika uppfattningar om dessa saker. Till exempel när uppryckelsen kommer att ske, före, under eller efter vedermödan. Vi kan också ha olika syn på vilka de olika avsnitten i Matteusevangeliet 24-25 vänder sig till, och så vidare.

 

Men själva grunden i min serie här är helt avgörande för vår frälsning och för vår bild av vem Gud är. För diskussionen handlar först och främst om en fråga. Finns det något vi troende kristna kan, eller måste, göra för att få följa med Jesus när Han kommer för att hämta oss? Och här är bibelns svar nej. Och DET är en primär lära i den kristna tron.

 

Så vi kan alltså slappna av här. Liknelsen om de 10 jungfrurna har ingenting att göra med om vi som kristna är tillräckligt redo, har presterat tillräckligt mycket eller har tillräckligt stark tro. Vi är ju inte frälsta på grund av dessa saker. Vi är frälsta av nåd genom tro. Inte för att vi själva är tillräckligt bra. Utan för att Jesus dog för oss, och uppstod på den tredje dagen.

 

Om Jesus kommer för att hämta sin församling idag så är det för att du tror på detta som du får följa med. Inte för något du själv har åstadkommit.

 


Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | | Kommentera |
Upp