23. Ur-cellen?

 
När Charles Darwin för ca 150 år sedan lade fram sin hypotes om att olika arter över lång tid hade utvecklats från en simpel cell så var det mycket han inte hade en aning om. När man, med den teknik som fanns att tillgå då, tittade på en cell så såg man en liten klump som verkade leva. När man nu, med den teknik som finns idag, ser på en likadan cell så ser man en värld av detaljer.
 
Vad jag skulle vilja ta upp den här gången är något som kallas oreducerbar komplexitet. Ett vanligt exempel att ta upp är en helt vanlig råttfälla. Den består av ett antal delar som bara går att reducera till en viss gräns innan den slutar fungera. Tar man till exempel bort fjädern, haspen eller plattan allt sitter fast i så fungerar den helt enkelt inte längre. Allt måste vara på plats samtidigt för att råttfällan ska fungera. Likadant är det med delar av de celler vi är uppbyggda av.
 
F1-ATPase motorn, som förser cellen den finns i med ATP, eller energi enkelt förklarat, består av 9 komponenter som alla behövs samtidigt för att den ska fungera. Den ser ut ungefär som en utombordsmotor på en båt och utan den fungerar inte cellen, och inte livet i den heller. Alla dessa 9 komponenter måste alltså av en ren slump ha ordnat sig perfekt och satt igång med att göra sitt jobb när en pöl med soppa blev träffad av en blixt, typ. Och det här är bara ett av alla de funktioner som behövs för att en cell ska fungera.
 
Jag vet att det är ett uttjatat exempel, men det är verkligen som om en storm skulle dra fram genom ett skrotupplag, och när den dragit förbi så står där en fullt fungerande Boeing 747. Med en egen personlighet.
 
Då tycker jag faktiskt att det här låter mer troligt:
 
”Och Herren Gud formade människan av jord från marken och blåste in livsande i hennes näsa. Så blev människan en levande varelse.”
Första Moseboken 2:7
 
För att allt detta i en cell ska fungera så behövs även en massa information, och något som kan ta emot informationen. Lite som koderna i ett dataprogram. En programmerare skriver vad programmet ska utföra. Men för att det ska hända något så behövs en processor som läser koderna och skickar dem vidare till alla komponenter i datorn. Rätt information till rätt plats.
Detta binära talsystem består i grunden av två variabler. Ettor och nollor.
 
Varje cell i din kropp fungerar på ungefär samma sätt. Men här består språket av fyra variabler. Information från DNA-strängarna går ut i cellen och talar om för den vad den ska göra, vad den ska bli, osv. Cellen läser av informationen och handlar efter den.
 
Men vart kommer den här informationen ifrån? Kan information plötsligt dyka upp i död materia, i en förhistorisk soppa eller liknande? Eller behövs det någon typ av intelligens för att ordnad information ska kunna existera? 
 
Jag tog upp det här med en evolutionist som jag diskuterade med. Varpå han utbrast:
Menar du att Gud är en dataprogrammerare?
 
Och ja, det skulle man kunna säga. Bland alla de andra saker Han är. Jag tror att Gud har skapat cellerna och allt som är i dem. Han har också gett cellerna den information (DNA) de behöver för att världen och vi människor ska fungera. Och evolutionsteorin har egentligen inget bra svar för hur det annars skulle ha gått till.
 
Många av dem som fortfarande försöker klamra sig fast vid evolutionsteorin har på senare tid börjat flirta lite med den så kallade panspermia-teorin. Alltså att någon typ av aliens skulle ha planterat liv på jorden, som sedan dess ska ha utvecklats. Men det är ju bara att skjuta problemet en bit ut i rymden. För då måste ju livet med all denna information ha uppkommit någon annan stans.
 
Här kommer vi då in på nästa problem för dem som bygger vidare på Darwins hypoteser. Har det någonsin hänt att någon art har utvecklats till en annan?
 
Forskare har de senaste decennierna försökt reproducera darwinistisk evolution i labmiljö. Richard Lindsky har till exempel samlat bakterier i flaskor och låtit dem växa och reproducera sig där i årtionden. Vilket innebär ca 50.000 generationer av triljontals bakterier. Så är det någonstans man borde hitta bevis då är det där.
 
Under de senaste decenniet ungefär har han kunnat gå in på dna-nivå och kollat vad som har hänt. Och det har faktiskt skett en del. Bakterierna har blivit större, starkare och snabbare på att föröka sig. Är detta evolution? Nej, anledningen till att de blivit snabbare, starkare och större är att de, eftersom de lever i en flaska, har kunnat stänga av vissa genetiska funktioner. Till exempel funktionen att förflytta sig. Varpå den har kunnat lägga energin på andra funktioner, som har blivit mer framträdande.
 
Det finns alltså en viss typ av utveckling, och den ser vi ju hela tiden runt omkring oss. Djur som lever i kallare klimat utvecklar tjockare päls, osv. Men det här beror inte på ny information i DNA, utan att funktionen för tunnare päls stängs av. Det här kallas ofta för mikro-evolution och är mycket praktiskt för att arter ska kunna överleva i olika miljöer.
 
Alltså har ingen ny information tillkommit i generna, utan tvärt om. Viss information som fortfarande finns där används helt enkelt inte för tillfället. Det har alltså aldrig utvecklats något nytt. En hund har aldrig fått kattungar, en mus har aldrig fått fladdermusungar och en dinosaur har aldrig fått fågelungar. Dessutom har en varg aldrig fått val-ungar.
 
Det finns faktiskt inga empiriska bevis på att en art någonsin har utvecklats till en annan art. Och med tanke på hur många arter av djur, bakterier, växter, mm, som finns idag så borde vi ju se massor av nya arter och mutationer hela tiden. Bibeln säger:
 
”Gud sade: ”Jorden ska frambringa grönska, fröbärande örter och fruktträd, som bär frukt med frö efter sina slag på jorden.” Och det blev så. Jorden frambringade grönska, fröbärande örter efter sina slag och träd som bär frukt med frö efter sina slag. Och Gud såg att det var gott.”
Första Moseboken 1:11‭-‬12 ‬‬‬‬‬‬
 
”Gud sade: ”Vattnet ska vimla av levande varelser, och fåglar ska flyga över jorden på himlavalvet.” Och Gud skapade de stora havsdjuren och alla levande varelser som rör sig och som vattnet vimlar av, alla efter deras slag, och alla bevingade fåglar efter deras slag. Och Gud såg att det var gott.”
Första Moseboken 1:20‭-‬21 ‬‬‬‬‬‬
 
”Gud sade: ”Jorden ska frambringa levande varelser efter deras slag, boskapsdjur, kräldjur och jordens vilda djur efter deras slag.” Och det blev så. Gud gjorde jordens vilda djur efter deras slag, boskapsdjuren efter deras slag och markens alla kräldjur efter deras slag. Och Gud såg att det var gott.”
Första Moseboken 1:24‭-‬25 ‬‬‬‬‬
 
Det verkar nästan som att Gud vill säga att Han redan från början skapade alla djur och växter efter deras slag…
 
Allmänt, Andlighet, Apologetik, Teologi | Andlighet, Apologetik, Bibeln, Teologi | | Kommentera |
Upp