87. Är det såhär det slutar? Del 3

(null)

Även publicerad på berea.se.



"Och ni ska få höra om krig och rykten om krig. Se till, att ni inte blir skrämda, för allt detta måste hända, men det är ännu inte slutet. För folk ska resa sig mot folk och rike mot rike, ..."

Matteusevangeliet 24:6-7a


Den här texten handlar om hur det kommer att vara i den tid som vi kallar vedermödan. Så det är inget som den troende kyrkan kommer att uppleva när det väl släpper loss på riktigt. Men om vi ser hur världen börjar förbereda sig på sådant som ska ske i vedermödan, då vet vi att uppryckelsen, som måste ske innan, är nära. Och visst talas det om annalkande krig i media idag.


Det är ju inte bara kriget mellan Israel och Ryssland, Iran, Turkiet, med flera, som jag skrivit om tidigare, som lurar i horisonten. Det pågår ju också ett fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina. Samtidigt ryktas det om krig mellan Kina och Taiwan, mellan Kina och USA, mellan Nordkorea och Sydkorea, mellan Nordkorea och Japan, mellan Indien och Pakistan. Och tro det eller ej, mellan Venezuela och USA.


Men hur skulle Venezuela kunna gå i krig mot USA? Detta lilla land som genom sin socialistiska politik de senaste åren lyckats gå från att vara ett av världens rikaste länder, tack vare sin olja, till att befolkningen äter sina husdjur för att de inte har råd med mat. Allt medan de styrande i landet äger allt mer. Svaret är att Ryssland och Iran har forslat mängder av vapen till Venezuela, och riktat dem mot just USA. 


Listan skulle kunna göras mycket, mycket längre. Alla dessa krig sammankopplas ofta med ett framtida tredje världskrig.


Kinas ledare Xi Jinping, Rysslands Vladimir Putin har båda lyckats gå runt systemen i sina respektive länder och i praktiken gett sig själva möjligheten att sitta som ledare på livstid, precis som Nordkoreas Kim Jong-un. Kina planerar att utöka sin militära kapacitet med 40 procent innan år 2040. Medan västvärldens arméer satsar på miljö, jämställdhet och medvetande om könsidentitet. 


I September 2022 upptäckte man läckor på de rörledningar som försåg Europa med rysk naturgas. Nord Stream 1 som bestod av två ledningar var i full gång, medan Nord Stream 2, också två ledningar, planerades att tas i bruk senare. Kort efter att läckorna upptäckts insåg man att någon hade saboterat båda systemen. 


Ukraina skyllde på Ryssland. Ryssland skyllde på Ukraina och USA. Världen skyllde nog mest på Ryssland. Privatpersoner och organisationer som håller koll på flyginformation såg att det enda flygplanet i området vid händelsen var ett amerikanskt sådant. Och så vidare. 


Vem det än var som sprängde Nord Stream 1 och 2 så gjorde denna sig skyldig till något som går emot allt vad krigsetik heter. De utförde en krigshandling mot civil infrastruktur utanför de stridande parternas landområde. Experter som kalkylerar resultatet av dessa sprängningar befarar att upp emot en miljon européer kan mista livet kommande år på grund av bland annat kyla. Människor i Europas i-länder kommer alltså med stor sannolikhet att frysa ihjäl. Attentatet mot Nord Stream var kanske riktat mot Ryssland rent ekonomiskt. Men det blev ett terrordåd mot Europas invånare. Vi vet ju inte vad det här kan leda till, men det har ju knappast en lugnande effekt. 


Vi kan ju dessutom bara tänka oss hur det blir om något eller några år, när efterverkningarna av kriget mellan Ryssland och Ukraina tar fart på allvar. Kriget har som de flesta vet i stort sett stoppat exporten av viktiga varor från båda dessa länder. 


Ryssland är världens ledande producent av konstgödsel. Det beror antagligen på att det går åt stora mängder naturgas för att framställa denna typ av gödsel.

Samtidigt är Ukraina världsledande på olika spannmål, till exempel vete. Precis som med naturgasen så har många länder gjort sig beroende av dessa två länder när det kommer till den typen av varor. Så förutom att vissa länder, framför allt i Afrika, kommer att gå miste om importerat spannmål från Ukraina kommer andra länder få betydligt mindre skördar för att de saknar gödsel. 


Det här kommer jag att skriva lite mer om i ett senare inlägg, men min poäng i det här sammanhanget är att hunger och svält inte gör saken bättre när länder står på randen till krig.


Men det har ju alltid varit krig och oroligheter i världen. Vad är det som säger att just den tid vi lever i nu är den sista?

Jesus sa en sak till sina lärjungar när Han på Olivberget undervisade dem om den sista tiden som jag tycker svarar på den frågan. Han sa:


"Och om de dagarna inte blev förkortade, så skulle inget kött bli frälst."

Matteusevangeliet 24:22a


Alltså, om inte Jesus själv kom och avbröt allt detta efter sju år så skulle människorna totalt utrota varandra och sig själva. 


Aldrig tidigare i världshistorien har människan haft kapaciteten att utplåna hela jordens befolkning. Sedan uppfanns atombomben.


Under det tumult som bryter ut i Armageddon-dalen när Jesus kommer tillbaks skriver Sakarja att de som kom för att strida mot Jerusalem istället kommer att vända sig mot varandra. Han beskriver det också såhär:


"Detta är den plåga med vilken Herren ska slå alla de folk som drar ut mot Jerusalem: Han ska låta deras kött ruttna medan de ännu står på sina fötter, deras ögon ska ruttna i sina hålor och deras tunga ska ruttna i deras mun."

Sakarja 14:12


Det kan vara Gud själv som ingriper här, men många tolkar det som att det handlar om kärnvapen. 


Och Jesus sa som vi redan läst såhär om den sjuåriga vedermödan:


"Och om de dagarna inte blev förkortade, så skulle inget kött bli frälst. Men för de utvaldas skull ska de dagarna bli förkortade."

Matteusevangeliet 24:22


Hesekiel skriver följande om hur det kommer att gå till precis efter Gog Magog-kriget. 


"De ska utse män som ständigt vandrar genom landet för att begrava dem som tågade fram där och som fortfarande ligger kvar ovan jord, och så rena landet. Efter sju månader ska de börja sitt letande. När någon av dessa män som vandrar genom landet får se människoben, ska han sätta upp ett märke bredvid dem tills dödgrävarna hinner begrava dem i ’Gogs larmande hops dal’."

Hesekiel 39:14-15


De ska börja sitt letande efter sju månader. De som hittar ben ska märka upp platsen så att dödgrävarna kan begrava dem. Jag vet inte, men det låter nästan som att det har med radioaktiv strålning att göra.


Ovanstående bibelverser behöver ju inte ha med massförstörelsevapen att göra. Men om Gud, som Han så ofta gör, väljer att använda människor för att utföra sitt verk så är det ju inte omöjligt att det är just vad det handlar om här.



I Uppenbarelseboken talas om en röd häst som kommer att ta freden från jorden.


"Och när han bröt det andra sigillet, hörde jag den andra varelsen säga: Kom och se. Då kom en annan häst ut som var röd, och åt honom som satt på den blev det givet att ta bort freden från jorden, så att de skulle slå ihjäl varandra. Och ett stort svärd gavs åt honom."

Uppenbarelseboken 6:3-4


Vad folk brukar dö av under och efter krig är ju vapen, svält och sjukdomar. 



"Och då han bröt det fjärde sigillet, hörde jag den fjärde varelsens röst säga: Kom och se. Och jag såg, och se, en blekgrön häst. Och han som satt på den hette Döden, och dödsriket följde med honom. Och åt dem gavs makt över fjärdedelen av jorden, till att döda med svärd och med hungersnöd och med död och genom de vilda djuren på jorden."

Uppenbarelseboken 6:7-8


I början av November år 2022 överskred jordens befolkning officiellt 8 miljarder människor. Så en fjärdedel av jordens befolkning är alltså 2 miljarder människor. I andra halvan av vedermödan kommer en tredjedel av dem som är kvar att dö av liknande orsaker. Det är 2 miljarder till. Alltså kommer halva jordens befolkning dö av krig, svält, sjukdomar och vilda djur under den tid vi kallar vedermödan. Detta är dock inte allt. För det står ju även om jordbävningar, meteoriter, 50 kilo tunga hagel, osv. 


Så Jesaja har nog helt rätt när han uttrycker sig såhär om Herrens dag och Babylons slutliga fall:


"Jag ska göra människor mer sällsynta än fint guld, män mer sällsynta än guld från Ofir."

Jesaja 13:12


I texten jag började det här inlägget med sa ju Jesus följande:



"För folk ska resa sig mot folk och rike mot rike, ..."

Matteusevangeliet 24:7a


Ordet "folk" här är en översättning av det grekiska ordet "ethnos ". Och precis som det låter så kan det även översättas med ordet etnicitet. Jesus profeterar alltså här att det kommer att bli oroligheter och strider mellan olika etniska grupper. Och man kan ju tycka att det är konstigt med alla dessa så kallade antirasistiska grupper som Black lives matter. Alla dessa "woke" samhällsledare och pastorer som står och ber om ursäkt för att de är vita. Att allt de verkar vilja prata om är hudfärg. Sådant prat motverkar inte rasismen, det ökar den. Men enligt Jesus så skulle det ju alltså vara mycket fokus på sådant i den sista tiden.



Nu ska vi ju inte börja sätta datum för uppryckelsen, eller ge upp alla planer vi har för framtiden på grund av det här. För vi vet inte hur mycket krig och elände vi kommer att få gå igenom. Världen är ond, och det finns så många människor i världen som redan lever under fruktansvärda förhållanden. Jesus har ju aldrig gett oss löftet om att allt ska vara bra tills Han hämtar oss. Tvärt om.

Jesus själv sa ju:


"…I världen kommer ni att lida…"

Johannesevangeliet 16:33


Gud gav också ett löfte direkt till oss som tror,  som du kanske vill brodera på en kudde någon gång:


"Så kommer också alla de som vill leva gudfruktigt i Kristus Jesus att förföljas."

Andra Timoteusbrevet 3:12



Så vi kommer att gå igenom tider av människors vrede. Eller till och med tider av djävulens vrede. Men vad vi vet är att vi inte behöver gå igenom tiden för Guds vrede. När det verkligen brakar loss. Det har vi blivit lovade.


"… och för att vänta från himlarna hans Son, som han uppväckte från de döda, Jesus, som räddar oss från den kommande vreden."

Första Tessalonikerbrevet 1:10



Så vad gör vi med all denna information? Ska vi fly upp i bergen och skrika?

Nej, för dig som ännu inte vänt om och börjat tro på Jesus som din personlige frälsare är det precis vad du behöver börja med. Vända om alltså. För det är det enda som kan rädda dig, om det nu är den sista tiden vi lever i.


För oss som redan tror blir det här en knuff i ryggen att vittna om Jesus för våra nära och kära. För du vill inte att någon ska behöva gå igenom den tiden jag skriver om här.


Det här är alltså världen vi lever i. Men varför har det inte brakat loss än? Varför tömmer inte Gud ut sin vrede över jorden? En av anledningarna är att den troende kyrkan fortfarande är här. Paulus skriver såhär:


"Och nu vet ni vad som hindrar så att han först kan uppenbaras i sin egen tid. För laglöshetens hemlighet är redan verksam, men bara till dess att han som nu hindrar har tagits bort. Och då ska den laglöse uppenbaras, han som Herren ska döda med sin muns anda och förgöra genom sin glans vid sin återkomst."

Andra Tessalonikerbrevet 2:6-8 


"Den laglöse" ska alltså uppenbaras. Att det är Antikrist Paulus skriver om här råder det ju inget tvivel om. Jämför med Uppenbarelseboken 19:20 där det beskrivs hur vilddjuret (Antikrist) förgörs vid Jesu ankomst. Men det står också att han just nu hålls tillbaka. 


Om man läser noga så ser man att det först står "nu vet ni vad som hindrar". Sedan står det "till dess att han som nu hindrar". Först har vi alltså ett neutralt, och sedan ett maskulint pronomen för att beskriva hindraren. Och om vi läser bibeln så ser vi att det finns en som beskrivs både som " den" och som "han", och det är den Helige Ande. 


Men hur kan nu den Helige Ande, som är Gud och därmed omnipresent, alltså överallt samtidigt, tas bort? Vi som kristna är ju ett "tempel för den Helige Ande ". Han bor alltså i oss. De flesta teologer som läser bibeln bokstavligt ser därför den troende kyrkan som den som hindrar Antikrist från att uppenbaras. 


Det här harmoniserar ju utmärkt med de ord som Jesus sa i en parallelltext till Matteusevangeliet 24. 


"På samma sätt var det också på Lots tid: De åt, drack, köpte, sålde, planterade, byggde. Men på den dagen då Lot gick ut från Sodom, regnade det eld och svavel från himlen och gjorde slut på dem alla. På samma sätt ska det vara den dag då Människosonen ska uppenbaras."

Lukasevangeliet 17:28-30


Här fungerar Lot som en bild av den troende kyrkan. Men vi kan ju läsa vad det står om när Lot gick ut från Sodom.


"När gryningen kom skyndade änglarna på Lot och sade: "Bryt upp, ta med dig din hustru och dina båda döttrar som är här, så att du inte går under genom stadens synd." När Lot dröjde tog männen hans hand, hans hustrus hand och hans båda döttrars händer, för Herren ville skona honom. De förde ut honom, och först när de var utanför staden släppte de honom."

Första Moseboken 19:15-16


Det var egentligen inte Lot som flydde från Sodom. Det var änglarna som tog Lot och hans familj i händerna och ryckte dem ut ur staden. När de var ute ur Sodom bad Lot att de inte skulle förstöra en av grannstäderna, för han ville fly dit. Då svarade ängeln:


"Jag ska göra som du vill också i det här. Jag ska inte omstörta staden du talar om. Men skynda dig att fly dit, för jag kan inte göra något förrän du är där." Därför fick staden namnet Soar."

Första Moseboken 19:21-22


Märk här att ängeln säger "jag kan inte göra något förrän du är där".

Guds dom kunde inte verkställas förrän Lot var i säkerhet. På samma sätt kan inte Guds vrede tömmas ut över jorden förrän de som tror på Honom är i säkerhet. Och vart är man säker när hela jorden ska dömas?


Det här med att vi håller tillbaka betyder inte, som många predikar, att vi nödvändigtvis behöver bli politiskt aktiva för att hålla tillbaks Antikrist. Inte för att det är något fel med det. Bli politiskt aktiv om du känner dig ledd till det. Det behövs också. Men vad som håller Antikrist tillbaka är de troende kristnas blotta existens här på jorden. För Gud har lovat att ta oss härifrån innan Han börjar tömma sin vrede över jorden. Precis som Han gjorde med Lot. 



Fortsättning följer…


Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | | Kommentera |
Upp