38. Hesekiel 38



 

I förra inlägget skrev jag lite om Hesekiel kapitel 37.

De förtorkade benens dal. Hur Israel kom tillbaks till sitt land. Inte efter fångenskapen i Babylonien, utan efter att under mer än 1800 år ha varit utspridda över hela världen.

Så förra veckan hade vi en historielektion, idag blir det geografi.

 

 

”Herrens ord kom till mig: ”Människobarn, vänd ditt ansikte mot Gog i Magogs land, mot storfursten över Meshek och Tubal, och profetera mot honom och säg: Så säger Herren Gud: Se, jag är emot dig Gog, du storfurste över Meshek och Tubal. Jag ska föra dig omkring och sätta krokar i dina käftar. 

Jag ska föra dig ut med hela din här, hästar och ryttare, alla klädda i full rustning, en enorm skara, beväpnade med stora och små sköldar, och alla med svärd i hand. Perser, nubier och puteer är med dem, alla med sköld och hjälm, Gomer och alla dess härar, Togarmas folk längst upp i norr och alla dess härar – många folk har du med dig.

 Rusta dig och gör dig redo med alla de skaror som har samlats hos dig och ta befäl över dem. Efter lång tid ska du kallas till tjänst. I kommande år ska du tåga in i ett land som har fått ro från svärdet. De som bor där har samlats från många folk upp till Israels berg som länge legat öde.

 De har förts ut från folken, och alla bor där nu i trygghet. Dit ska du dra upp. Du ska komma som ett oväder och vara som ett moln som täcker landet, du med alla dina härar och med de många folk som följer dig.”

Hesekiel 38:1-9

 

 

Jag började för ett tag sedan att skriva den här bloggen angående vad man kallar Apologetik. Det betyder ungefär försvarstal. I Första Petrusbrevet 3:15 står det: 

 

”Herren Kristus ska ni hålla helig i era hjärtan. Var ständigt beredda att svara var och en som ber er förklara det hopp ni har.”

Första Petrusbrevet 3:15

 

Ordet ”svara” här, är Apologia på grekiska, vilket vi har försvenskat lite till Apologetik.

Tanken är inte att vi behöver försvara Gud, för det kan Han göra själv. Vi behöver inte heller försvara Bibeln, för den försvarar också sig själv alldeles utmärkt. Vad vi försvarar är varför vi tror på vad som står i Bibeln.

 

Eftersom jag har den här bloggen har jag kommit i en del diskussioner angående allt möjligt i Bibeln. Folk som kallar sig ateister har velat diskutera bland annat skapelseteori, evolution, slaveri i Bibeln, Bibelns trovärdighet i sina översättningar, osv. Men så fort jag tar upp ämnet profetior så slutar diskussionerna. Antingen försvinner de bara, eller så informerar de mig om min låga intelligens, och sedan försvinner de.

 

Bibeln är den enda så kallade heliga bok i världen som innehåller tydliga profetior som har gått i uppfyllelse. Här kan man då jämföra med böcker som Avesta - Zoroastrismen, Bhagvadgita - Hinduismen, Lotussutran - Buddhismen eller Koranen - Islam.

Ingen av dessa innehåller profetior som uppfyllts.

 

 

Nostradamus då? kanske någon tänker. Men om man läser hans texter så inser man ganska fort att de är skrivna på ett väldigt flytande, allmänt och ospecifikt sätt och kan tolkas lite hur som helst. Ett exempel?

 

”Vildsinta odjur skall av hunger simma över floder: Större delen av området blir emot hister. Den store skall tvinga in det i en bur av järn, medan det tyska barnet inget ser.”

Nostradamus

 

Kan ni gissa vad det här handlar om? 

I efterhand har man påstått att den här så kallade profetian förutsäger andra världskriget.

Det enda skulle väl vara det tyska barnet kanske, men Hitler var ju inte något tyskt barn, han var ju från Österrike.

Så noll poäng till Nostradamus.

 

 

Men Hesekiel 38 då. Vad handlar den om?

 

För att förstå vad den här texten handlar om så tror jag att det första vi behöver göra är att kolla upp vad alla de här namnen betyder idag.

 

”Människobarn, vänd ditt ansikte mot Gog i Magogs land, mot storfursten över Meshek och Tubal,”

 

Gog i Magogs land - Öster om Svarta havet och norr om Kaukasus bergskedja.

Det står också att han är från ”Längst upp i norr.” 

 

”Du ska komma från ditt land längst upp i norr, du själv och många folk med dig, alla ridande på hästar – en stor skara, en talrik här.”

Hesekiel 38:15

 

”Jag ska föra dig omkring, driva dig framåt, hämta dig från landet längst upp i norr och låta dig komma till Israels berg.”

Hesekiel 39:2 

 

Uttrycket ”Längst upp i norr” här betyder så långt norrut man kan komma.

Rakt upp från Israel sett. Så börjar man norr om Kaukasusbergen och färdas rakt norr ut så tar man sig genom Ryssland.

 

 

Magog -Är alltså Ryssland

 

Meshek - Östra Turkiet, på gränsen till Iran och Armenien.

Tubal - Mer mot centrala Turkiet, precis väster om Meshek

 

Persien - Iran

Nubierna - Kom från Sudan

Puréerna - Kom från Libyen

Gomer - Centrala Turkiet

Togarma - Östra Turkiet

 

När man talar om sånt här kan man ibland bli anklagad för att utöva nyhets-exegetik.

 

Men då skulle jag vilja presentera Cyrus I Scofield, som skrev den första studiebibeln, The Scofield Reference Bible år 1909!! Han sa ungefär så här:  "Jag vet inte hur det ska gå till, men en dag kommer Ryssland, Persien (Iran) och Turkiet, tillsammans med några andra länder att anfalla Israel."

 

Det märkvärdiga här är att 1909 var Ryssland ett ortodoxt kristet land, både Persien och Turkiet var relativt väst-influerade och vänligt inställda till judar. Turkiet var fram till för bara några år sedan det land som flest judar åkte och semestrade i. Och Israel som nation fanns inte ens. Men Scofield läste Bibeln bokstavligt och kunde redan då dra dessa slutsatser.

 

 

Om vi läser lite längre fram i Hesekiel 38 står det så här om Gog från Magog:

 

”Då ska Saba och Dedan och Tarshishs köpmän och alla furstarna fråga dig: ’Har du kommit för att röva? Har du samlat dina skaror för att plundra, för att hämta silver och guld, för att ta boskap och gods, för att ta stort byte?’”

Hesekiel 38:13

 

Visst låter det som att de inte bryr sig speciellt mycket om det kommande kriget. De frågar vad Gog ska göra, men de varken protesterar eller går med honom.

 

Saba och Dedan - är nuvarande Jemen och Saudiarabien

Tarshish - Spanien (köpmän - kan betyda hela Europa.)

 

Saudiarabien har på senare år gått åt motsatt håll, jämfört med Iran och Turkiet. Man har blivit mindre fientligt inställda till Israel och till och med börjat samtala och förhandla lite med dem. Så att de skulle förhålla sig mer neutrala i ett sådant här krig är ju ganska naturligt.

 

 

Vad finns det då för förutsättningar för det här kriget? Vad är det som måste vara på plats för att profetian ska kunna uppfyllas?

 

1. Israel måste finnas som nation. Annars finns det ju ingen att gå i krig mot.

 

”De som bor där har samlats från många folk upp till Israels berg som länge legat öde. De har förts ut från folken, och alla bor där nu i trygghet.”

 

2. Israel måste ha genomgått en enorm ekonomisk och ekologisk tillväxt.

 

”Har du samlat dina skaror för att plundra, för att hämta silver och guld, för att ta boskap och gods, för att ta stort byte?’”

Hesekiel 38:13

 

Röva och plundra... Israel har ju ett tag nu varit en av de stora exportörerna av frukt och blommor. Men på senare år har det hänt något som kan förändra Israels ekonomi totalt. För några år sedan hittade man en enorm mängd naturgas under landet (Leviatan). Och 2018 tror jag det var, hittade man även olja i området. Israel räknas som världens just nu åttonde mest framgångsrika land. Trots ständigt tillstånd av krig.

 

3. Ryssland måste ha intressen i Israel.

 

”Så säger Herren Gud: Se, jag är emot dig Gog, du storfurste över Meshek och Tubal. Jag ska föra dig omkring och sätta krokar i dina käftar.”

Hesekiel 38:3-4

 

Det står att Gud ska sätta krokar i käftarna på Gog. Vad betyder det?

På den tid då Hesekiel skrevs var det vanligt att ta krigsfångar som slavar. Ett sätt man använde för att transportera dessa slavar var att man satte krokar i munnen på dem och ledde dem dit man ville. Det är den här bilden som Gud använder här. Gog, alltså Magogs, eller Rysslands, ledare kommer alltså inte vara direkt villig att gå ut i krig mot Israel. Men något kommer att göra att han måste. Om det här ligger i en nära framtid är det ju inte så svårt att se vad det skulle kunna vara.

Rysslands absolut största export just nu är ju naturgas. Man har i stort sett haft monopol på den varan i stora delar av bland annat Europa. Men nu har de som sagt fått en oväntad konkurrent.

 

4. Länderna runt omkring måste ha något som för dem samman. Det har alltid varit konflikter mellan olika stammar och grupper i det området. Men på 600-talet hände något som på ett sätt förde dem samman, Islam grundades. 

Nu är det ju väldiga splittringar inom Islam också. Mellan sunni och shia bland annat. Men de har i alla fall en sak gemensamt. Israel är deras fiende. Och så länge man har en gemensam fiende går det ju ganska bra att samarbeta. En fiende till min fiende är min vän.

 

5. Israels berg (Golan-höjderna) måste tillhöra Israel. Det området rövrades år 1967 i det så kallade Sexdagarskriget.

 

6. Det står att anfallet ska komma från norr, alltså från Syrien. Det märkliga är att Syrien inte nämns i texten, så något måste ju ha hänt dem. Just nu, om någon ställer sig på bergen i norra Israel och tittar ner mot gränsen till Syrien, så är det inte syriska soldater han ser. Det är Iranska och Ryska styrkor.

 

 

 

Så... det här ser ju inte så ljust ut för Israel. Hur kommer det att gå?

 

”Men på den dag då Gog kommer över Israels land, säger Herren Gud, då ska jag släppa lös min ­vrede. I min lidelse och min vredes eld försäkrar jag: På den dagen ska det bli en stor jordbävning i Israels land. Då ska de bäva för mig, havets fiskar, himlens fåglar, markens djur och alla kräldjur som rör sig på jorden, och alla människor på jordens yta. Bergen ska slås ner, klipporna störta omkull och alla murar falla till ­jorden. Jag ska kalla på svärdet mot honom på alla mina berg, säger Herren Gud. Den enes svärd ska vara vänt mot den andres. Jag ska gå till doms med honom med pest och blod. Slagregn och hagelstenar, eld och svavel ska jag låta regna över honom och hans härar och de många folk som följer honom. Så ska jag visa min storhet och helighet och göra mig känd inför många hednafolks ögon. Och de ska inse att jag är Herren.”

Hesekiel 38:18-23

 

Alla kommer att inse att Israels Gud är Gud. Det kommer nog inte att vara någon tvekan då. När fem länder, däribland Ryssland, Iran och Turkiet, går till fullskalig attack mot Israel, som är mindre än Småland. Många som studerar de profetiska texterna är överens om att det här kriget kommer att vara över på mindre än ett dygn.

Om man ser på metoderna Gud kommer att använda så blir det ju ännu tydligare att det är Han som strider för Israel. Det står om en jordbävning, slagregn, hagelstenar, eld och svavel.

 

 

Nu vill jag poängtera här att jag inte står och säger att Putin är den ryske ledaren Gog. Han skulle kunna vara det. Men sådana saker vet man inte förrän det händer. 

Vad jag säger är att det fungerar lite som när man spelar schack. Man placerar ut sina pjäser strategiskt. Sedan går det ibland väldigt fort, men ibland blir det någon typ av låst läge så man måste flytta om lite. Jag menar bara att pjäserna i Hesekiel 38 ser verkligen ut att börja ställa sig på plats. För första gången i världshistorien. Sedan vet vi inte hur lång tid det tar. Vi vet bara ATT det kommer att hända.

 

 

Så vad kan vi lära oss av de här två inläggen jag har gjort nu?

 

1. Gud har allt under kontroll.

 

En av de där ateisterna som jag diskuterat med via nätet lyckades tränga in mig i ett hörn en gång. Han skrev:

- Tror du att Gud kan göra vad som helst?

- Ja, svarade jag.

- Kan Gud då skapa en sten som är så tung att han inte kan lyfta den?

 

Det var en kuggfråga förstås. Och då hade jag inget bra svar på den. Men senare har jag lärt mig att det finns saker som Gud faktiskt inte kan göra. Han kan inte tillåta synd och ondska hur länge som helst, för Han är rättfärdig. Han kan inte ljuga eller göra något annat som går emot Hans personlighet. För Han är sanningen, Han är kärlek och Han är helig.

Så mitt svar borde ju ha varit: 

- Nej, Han kan inte skapa en sten som är så tung så att Han inte kan lyfta den, för Han har alltid full kontroll över sin skapelse.

 

Vad som än sker i världen runt omkring oss, så behöver vi aldrig undra vart Gud tog vägen i allt det här. För Gud har redan sagt oss vad som kommer att hända. Sett ur vårt mänskliga perspektiv är det inte alltid vad vi kallar bra saker. 

 

Jag kan inte sitta här och lova att du kan ha ditt bästa liv nu. Och det här har ju inte direkt varit några förverkliga-dig-själv-inlägg. Men jag tror att vi behöver veta sånt här. Vi vet hur det ser ut i världen just nu. Kristna förföljs som aldrig förr, antisemitismen ökar igen. Det pratas om virus, jordbävningar och kärnvapen i både Iran och Nordkorea med mera. Men vi som tror behöver inte ha panik över de här sakerna. För vi vet hur det kommer att gå, om vi läser Guds ord.

 

Vi människor har fått en fri vilja, och den låter Han oss använda. På gott och ont. Men det betyder inte att vi får gå hur långt som helst. Till slut säger Han stopp. Ondskans tid är begränsad, men Gud är evig. Och våran relation med Honom är evig. Så även om ondskan får pågå ett tag så vet vi att det bara är en försvinnande liten tid om man jämför med vad vi har att se fram emot.

 

2. Gud visar att Han finns.

 

Det finns många som tänker att om jag bara fick se ett under så skulle jag tro. Jag tror att allt det här som sker i världen just nu är ett väldigt bra sätt att utöva sin Apologetik på. Alltså försvara sin tro. Alla händelser i Mellanöstern är bara ett av många exempel på vad som står i Bibeln angående den tid vi lever i nu.

Så när folk säger:

Hur kan du tro på de där gamla sagorna? Eller...

Varför kräver Gud att vi ska tro på Honom, när Han sedan gömmer sig för oss?

Så finns det faktiskt svar.

 

Gud gav oss en bok där Han visar vem Han är. Jag tror att om vi öppnar den boken, och sedan ögonen, och ser oss omkring, så förstår vi att Han inte alls gömmer sig. Han låter sig finnas av dem som söker Honom, och av dem som VILL se Honom.

 

 

Så om Gud nu finns, hur kommer man då i kontakt med Honom? Jag sa ju precis att vår relation med Honom är evig. Ska man yoga, eller meditera? Eller kanske döpas in i en viss kyrka, eller böja sig mot Mecka och be ett visst antal gånger per dag?

 

Nej, det finns exakt ett sätt. TRO. Alltså inte tro att Gog från Magog en dag kommer att anfalla Israel. Utan tro, eller lita på, att det Jesus gjorde för dig på korset är tillräckligt.

Att Han levde ett syndfritt liv. Och eftersom Han var utan skuld och eftersom Han var Gud och människa kunde Han ta din skuld på sig när Han dog på korset för dina synder. Tro att  Han vann över döden och uppstod på den tredje dagen, som den förste av många, för att vi skulle få liv genom Honom.

 

Tro är alltså inte en känsla, det är ett beslut man tar. Att lita på Honom.

 

 

 

 
Allmänt, Andlighet, Apologetik, Teologi | Andlighet, Apologetik, Bibeln, Profetior, Teologi | | Kommentera |
Upp