77. Guds Barmhärtighet

(null)


Även publicerad på berea.se.




Ordet barmhärtighet kanske inte är något man använder varje dag nu för tiden. Det betyder medkännande, medlidande, förlåtande eller nåd. I det engelska språket är detta begrepp uppdelat i två olika ord, "mercy" och "grace".


"Mercy" beskriver ett scenario när någon INTE FÅR vad den förtjänar. Till exempel om man blir benådad från fängelsestraff, dödsstraff eller helvetet. Förutsättningen för denna nåd är förstås att man är utan tvivel, och 100% skyldig. För utan skuld behövs ju ingen nåd.


"Grace" betyder att man FÅR något man INTE förtjänar. Det kan vara en gåva, en relation med någon man tidigare sårat eller evigt liv. Denna nåd går inte att jobba sig till, för i så fall skulle man ju i viss mån förtjäna den. Och då vore det inte "grace". Denna typ av nåd går alltså endast att få genom att ta emot den som en gåva.


Gud är rättvis och helig, så Han har full rätt att döma syndiga människor i en syndig värld. Men eftersom Han också är kärlek så är han full av barmhärtighet och nåd.

Gud kunde ha valt att utplåna sin skapelse redan efter syndafallet. Istället valde Han att lova en frälsare som skulle komma och krossa ormens huvud och ställa allt till rätta.


"Jag ska sätta fiendskap mellan dig och kvinnan och mellan din avkomma och hennes avkomma. Han ska krossa ditt huvud och du ska hugga honom i hälen."

Första Moseboken 3:15


Han kunde också ha valt att utplåna hela mänskligheten i den globala översvämningen i Noas dagar, eller när hela mänskligheten gjorde uppror mot Honom när man började bygga Babels Torn. Men eftersom Gud alltid håller sina löften, och eftersom Han är barmhärtig så valde Han att rädda mänskligheten även ur dessa situationer.


Men det är inte bara i Första Mosebok kapitel 1-11 som detta händer. Bibeln är full av berättelser om hur människor, både individer, grupper och nationer, sätter sig upp mot Gud. Gud visar människan att hon har gjort fel genom att sända någon svårighet. Människan vänder sig tillbaks till Gud, och Gud förlåter människan. Domarboken är ett bra exempel på denna cykel, som upprepar sig hela sju gånger i bara den boken. Israel vänder sig bort från Gud. Gud låter en fiende anfalla Israel. Israel ber Gud om hjälp. Gud reser upp en ledare (domare) för Israel som besegrar fienden. Israel vänder sig bort från Gud. Gud låter en fiende anfalla Israel. Och så vidare...


Israel är ju fortfarande det största beviset på att Gud fortfarande verkar på samma sätt. Gud valde ut Israel för att visa världen vem Han är. Han gav Israel budorden och andra regler att leva efter. Sedan beskrev Han för dem hur bra de skulle ha det om de valde att följa Gud och leva efter Hans regler. Men Han förklarade även vad som skulle drabba dem om de valde att följa andra så kallade gudar och deras regler. De skulle utsättas för så svår förföljelse att de blev skingrade över hela världen. Vilket hände år 70 e.Kr.


Men i sin barmhärtighet och kärlek lovade Han att även om de valde bort både Gud och Hans Son, Jesus, så skulle de i den sista tiden komma tillbaks till sitt land igen. Och sedan ska en rest bli räddad. Det här är vad vi med egna ögon kan se början på just nu. Allt fler judar känner en längtan efter att flytta till sitt hemland Israel. Vissa känner bara en dragning dit, medan andra känner sig tvingade att flytta dit på grund av den åter igen ökande antisemitismen. Båda dessa anledningar till att flytta till Israel är dock uppfyllelser av Guds löften till sitt folk.


"Var inte rädd, för jag är med dig. Jag ska hämta dina barn från öster och samla dig från väster. Jag ska säga till länderna i norr: "Ge hit!" och till södern: "Håll dem inte tillbaka! För hit mina söner fjärran ifrån och mina döttrar från jordens ände"

Jesaja 43:5-6


Ett annat exempel på denna nåd är vad jag har skrivit om i min serie "Uppryckelsen" där jag förklarar att bibeln klart lär oss att vi som tror kommer att få slippa genomleva den värsta tiden i mänsklighetens historia, då Guds vrede kommer att tömmas ut över jorden.


"För Gud har inte bestämt oss till vrede, utan till att vinna frälsning genom vår Herre Jesus Kristus," 

Första Tessalonikerbrevet 5:9


Men det finns ju en händelse i världshistorien som klarare än alla andra visar oss Guds barmhärtighet och nåd. Jesu död för oss på korset. Som jag skrev tidigare kunde Gud ha valt att utplåna mänskligheten, som då bestod av två personer, efter att de valt att vända sig bort från Honom. Istället valde Han att lova att det skulle komma någon och ställa allt till rätta igen. Denne någon är Jesus. Hela Gamla Testamentet pekar sedan fram emot denne någon. De som levde under den tiden fick fler och fler ledtrådar angående denne som skulle komma allteftersom tiden gick. Till slut hade man över 300 profetior som pekade mot denne Messias.


Jesus kom sedan till jorden och infriade under sin drygt trettioåriga livstid här alla dessa profetior. På så sätt bevisade Han att Han var den som blivit utlovad redan vid världshistoriens begynnelse. Men de flesta insåg nog inte vad denne Messias skulle behöva utstå för att våra synder och vår upproriskhet skulle bli förlåten.


Gud är ju, som jag skrivit om tidigare, helig. Han har alltså en perfekt standard som vi måste leva upp till för att kunna existera i Hans närhet. Eftersom ingen, förutom Jesus, någonsin har levt upp till denna standard kan vi aldrig på egen hand treva oss fram till Gud. Vår synd håller oss ifrån Honom. Ordet synd kommer i grunden från tävlingar som till exempel bågskytte, och betyder något i stil med "att missa målet". Om en bågskytt siktade lite fel och inte träffade "bull’s eye" så ropade kontrollanten:

"- Syndare!".


Ingen av oss har alltså levt ett syndfritt liv. Vi har alla syndat. Inte bara av misstag, utan även med vilja eller som ett rent uppror mot Gud. Så vad är då straffet för att synda mot en helig Gud?


"För syndens lön är döden" 

Romarbrevet 6:23a


Vi står alltså alla skyldiga till ett brott som leder till dödsstraff. Men Gud är inte bara Helig. Han är också Rättfärdig. Det betyder att Han inte kan säga en sak ena dagen och sedan ångra sig nästa dag. Allt Han säger att Han ska göra kommer Han att göra. Så nu börjar vi ju se ett enormt dilemma för oss som har syndat mot Gud. Synd måste straffas med döden.


Men det är här som Guds barmhärtighet kommer in i bilden. Paulus skriver så här:


"För medan vi ännu var svaga, dog Kristus för ogudaktiga när tiden var inne. Ty knappast någon vill dö för den som är rättfärdig. För den som är god kanske någon vågar dö. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss, medan vi ännu var syndare."

Romarbrevet 5:6-8


Genom hela Gamla Testamentet kan vi se hur man offrade oskyldiga djur för att tillfälligt skyla över sin egen synd. Miljontals djuroffer måste ha använts genom århundradena för att försöka rena människor från deras skuld. Men efter att man hade offrat ett djur för sina synder så gick man ju hem igen och började begå nya synder. Som tur är så var inte detta Guds slutgiltiga plan. Alla dessa djuroffer pekar ju nämligen fram emot ett perfekt offer. Ett offer som inte bara skyler över synder tillfälligt, utan ett som faktiskt tar bort synderna permanent.


"Först sa han: Offer och gåvor, brännoffer och offer för synder begärde du inte, och du fann inte heller behag i dem, vilka bärs fram enligt lagen. Därefter sa han: Se, jag kommer för att göra din vilja, o Gud. Han tar bort det första för att insätta det andra. Genom denna vilja har vi blivit helgade genom Jesu Kristi kropps offer en gång för alla. Och varje präst står ju dagligen och gör tjänst och bär ofta fram samma offer, som aldrig kan ta bort synder. Men sedan han har burit fram ett enda offer för synderna, som gäller för alltid, sitter han på Guds högra sida, och därefter väntar han på att hans fiender ska läggas till en fotpall för hans fötter."

Hebreerbrevet 10:8-13


Jesus, som själv är Gud, blev till en människa och levde ett syndfritt liv här på jorden. Han blev sedan på det mest fasansfulla sätt du kan tänka dig offrad för våra synders skull. Gud är ju rättfärdig , och kan alltså inte låta någon synd gå ostraffad. Men istället för att utplåna mänskligheten för allt vi gjort, valde Han att själv bli människa och ta det straff som vi egentligen borde ha fått på sig själv. Han blev det offerlamm som faktisk kunde ta bort världens synd.


Vilken enorm barmhärtighet, nåd och kärlek!


Tänk att den Gud som har skapat allt vi ser omkring oss har så stor nåd att Han valde att dö för oss medan vi ännu var syndare.


Men hur kan vi då få vår synd förlåten? Man kan välja att få del av denna enorma nåd genom att tro på Honom. Alltså genom att lita på att det Han gjorde på korset när Han dog för oss är nog för att betala för våra synder.


"Ty av nåden är ni frälsta genom tron, och det inte av er själva, Guds gåva är det, inte av gärningar, för att ingen ska berömma sig."

Efesierbrevet 2:8-9


Vi är alltså inte frälsta av våra egna gärningar, utan av Guds nåd mot oss, och den nåden får vi genom att tro på Jesus.


"Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. För Gud sände inte sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds enfödde Sons namn."

Johannesevangeliet 3:16-18




Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | |
Upp