78. Hur gammal är jorden? Del 1

(null)


Även publicerad på berea.se



Jag skulle vilja börja den här serien med att klargöra att det ämne jag ska behandla här inte är en primär lära inom kristendomen. Det vill säga, den är inte direkt avgörande för vår frälsning. Det är ju inte så att man behöver tro på att Jesus är Guds son som kom till världen för att dö för våra synder och uppstå på den tredje dagen, och att jorden är 6000 år gammal, för att bli räddad.


Men det betyder inte att ämnet inte är viktigt. För det är det. 

Enligt undersökningar är just detta en av de vanligaste anledningarna till att ungdomar och unga vuxna väljer att inte tro på det kristna budskapet alls. De får helt enkelt inte ihop det. Många av dessa har vuxit upp i kyrkan och hört vad bibeln säger, men har inte gjort ett personligt val att bli en troende kristen än. Sedan börjar de i skolan och blir övertygade av sina lärare, och senare professorer, om en teori som går precis rakt emot bibelns budskap. Det här leder till att de måste göra ett logiskt val.


Vissa väljer helt enkelt att ignorera frågan helt. Andra gör en medveten, eller som det var i mitt fall omedveten, uppdelning i sitt tänkande. Man börjar på något sätt att dela upp det man hör i skolan, på tv, osv som vetenskap, och det man läser i bibeln som tro, eller religion. Många av dem som ändå är intresserade av att få ihop sin tro på bibeln med vad som sägs i samhället väljer att kompromissa, tolka om, eller till och med skriva om bibelns berättelser. Allt för att på något sätt harmonisera bibelns texter med vad som kallas forskning idag. Dessa kallar sig ofta för "teistiska evolutionister". De menar att vetenskapen har rätt i att jorden är ca 4,5 miljarder år gammal, och att evolutionsteorin är sann. Dock tror de att det var Gud som skapade universum genom "the big bang" och att Gud valde att använda evolutionsmodellen för att skapa alla de arter vi ser idag.


Men vad säger egentligen bibeln om det? Det är vad de första två artiklarna i den här serien kommer att handla om. 


Min utgångspunkt har ända sedan jag insåg att bibeln kan och bör läsas bokstavligt varit följande. Om du inte kan tro på vad som står i bibeln angående skapelsen, så kommer du att ha mycket svårt för att tro på, och därmed förstå, vad som står angående den tid vi lever i nu och vad som måste komma.


Om Gud använde evolutionen för att skapa oss människor så faller ju bland annat hela teodicéproblemet (Om Gud är god och även allsmäktig, varför finns det så mycket ondska i världen?). För om död, förruttnelse och cancer fanns innan syndafallet så är det ju Gud själv som är upphovet till ,och skaparen av, allt vad vi kallar ondska.

Om däremot människans val att vända sig från Gud orsakade död, sjukdomar osv så är ju Gud fortfarande både kärleksfull, rättfärdig och helig.


Så vad säger bibeln?


Jag tänkte börja med något så intressant och spännande som släkttavlor. Varför förekommer alla dessa släkttavlor i bibeln? Är det bara för att författarna hade så mycket papyrus och bläck, så de inte visste vad de skulle göra av det? Eller finns det en djupare anledning till att släkttavlorna står med i Guds ord?



Redan i Första Mosebok 4:17-24 räknas Kains släktled upp. Detta är dock en gren av Adam och Evas barn som vi inte får följa ingående speciellt långt. För det var Sets släktled som skulle komma att leda till Messias (Jesus). I Första Mosebok kapitel 5 får vi följa Sets släktled från Adam till Noa. I Första Mosebok 11:10-26 fortsätter sedan släktledet från Noas son Sem ända fram till Abram.


Jag ska ta upp fyra punkter i dessa listor på personer som ständigt återkommer när man läser dem. Namn, faderns ålder vid sonens födelse, sonens namn och summan av år personen levde.


"När Adam var 130 år fick han en son som var lik honom, hans avbild. Han gav honom namnet Set. Sedan Adam fått Set, levde han 800 år och fick söner och döttrar. Adams hela ålder – den tid han levde – blev 930 år. Därefter dog han. När Set var 105 år blev han far till Enosh. Sedan Set hade fått Enosh levde han 807 år och fick söner och döttrar. Sets hela ålder blev alltså 912 år. Därefter dog han."

Första Moseboken 5:3-8


Namn:


Att alla dessa personer nämns vid namn understryker att det handlar om historiska, verkliga människor. Som helhet är bibeln skriven som en historisk bok. Även om den innehåller andra genrer som till exempel poesi och ordspråk, men även de delarna av bibeln går att placera i en historisk kontext. Om vi jämför med icke historiska berättelser, eller liknelser, vilket också förekommer i bibeln, så är en av de stora skillnaderna att liknelserna aldrig innehåller namn på personer.


Första Krönikeboken 1:1-4 upprepar samma namn från Adam till Noa som Första Mosebok 5 nämner. Sedan räknar även Lukas upp dessa namn då han spårar Jesu släkttavla ända tillbaks till Adam. Lukasevangeliet 3:36-38. I Hebréerbrevet 11:4-7 tas även dessa personer upp som exempel på människor som blev frälsta genom sin tro. Bibeln som helhet behandlar alltså dessa tidiga personer i världshistorien som verkliga människor.


Så om man inte vill tro att de första människorna som nämns vid namn i dessa släkttavlor är verkliga människor. När ska man då börja ta namnen bokstavligt? Om inte Adam var en verklig person så kanske inte heller Noa var det. Och i så fall kanske inte Abraham, Isak eller Jakob var det heller. Och inte Mose, David eller Jesus… Vart drar vi gränsen?


Faderns ålder vid  sonens födelse:


Endast i 1 Mos 5 och 11 ges åldern när de fick sin första son. Antagligen för att verkligen understryka att det handlar om en så kallad sluten lista. Det finns alltså inget utrymme för långa tidsåldrar eller missade generationer.


Redan 1859, när Darwin kom ut med sin bok om evolutionsteorin började många inom kyrkan leta efter sätt att föra samman de två lärorna. Detta trots att evolutionsteorin aldrig blev mer än just en teori. Alltså började man att tolka om de första 11 kapitlen i Första Mosebok. W.H. Greene från Princeton valde att försöka klämma in generationer av människor mellan de namn som nämns i bibelns släkttavlor. Problemet med Greenes hypotes är ju att idag tror man inte längre att jorden är hundratusentals år gammal, utan flera miljarder år (4,5 miljarder)


Ett annat sätt att skriva om Första Mosebok var att säga att de 6 dagarna som beskrivs egentligen var långa tidsperioder. Men det faller ju pladask med tanke på i vilken ordning som Gud skapade saker. Växter skulle då till exempel ha klarat sig i flera miljoner år utan solljus, osv.


Man har också försökt tolka in en lång tidsperiod mellan vers 1 och vers 2 av Första Mosebok 1. Detta kallas "the gap theory". Men då skulle ju död, sjukdomar och lidande ha existerat långt innan syndafallet.


Alla dessa är som sagt försök att harmonisera bibelns berättelser med evolutionsteorin.

Hade det bara stått "fick" när en generation fick en annan så skulle det faktiskt ha kunnat betyda att det fanns generationer mellan tex Adam och Set. Det finns exempel i bibeln på när en person anses ha fått en annan trots att det faktiskt var en generation eller två mellan de två personerna. Men eftersom all denna övriga information ges så finns det alltså inget utrymme för det här.



Sonens namn:


Det står på flera ställen i dessa släkttavlor att fadern "gav honom namnet". Alltså att fadern namngav sin son. Blir mycket konstigt om det skulle gå tiotusentals år mellan varje generation som nämns i släkttavlorna.


I Judas brev vers 14 står det att Henok var den sjunde från Adam. Även detta stämmer ju bra med Första Mosebok kapitel 5.


"Om dessa har också Enok, den sjunde från Adam, profeterat och sagt: Se, Herren kommer med en oräknelig skara av sina heliga"

Judas brev 1:14


Här gör ju Judas, författaren till brevet, två uttalanden som väger mycket tungt för en bokstavlig tolkning av släkttavlorna. 1, Enok var den sjunde från Adam. Och 2, Henok profeterade om Jesu andra tillkommelse. Frågan är ju då hur en fiktiv person skulle ha kunnat profetera.


Summan av år personen levde:


Vi får sedan reda på hur länge fadern levde efter att han hade fått nämnda son, och sedan den totala summan av år som fadern uppnådde innan han dog. För de dog ju allihop… utom en.


När det gäller Skapelsen, Noa, Babels Torn, Sodom och Gomorra och så vidare, så placeras alla dessa händelser i en historisk tidpunkt bland annat genom släkttavlorna. Och med tanke på hur mycket information som ges om varje person i dessa led måste man ju medge att det får läsaren att se dessa personer som riktiga historiska personer. Så om de inte hade existerat på riktigt så skulle de inte bara vara mytiska eller legender. Dessa texter skulle då vara rent vilseledande. Och jag tror inte att Gud har för avsikt att ljuga eller att vilseleda dem som läser Hans ord.   




Fortsättning följer…



Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Historia, Religion, Teologi | |
Upp