83. Hur gammal är jorden? Del 6

(null)

Även publicerad på berea.se.


-"Men nu vet vi ju att jorden är flera miljarder år gammal, eller har du aldrig hört talas om kol-14-metoden?"


Det här är ett argument som man ofta får höra när man förespråkar en ung jord. Men är kol-14 och andra ålderstester verkligen ett bevis för att jorden är gammal?


Jag skulle kunna skriva många inlägg om det här, men jag kommer att fatta mig ganska kort. Ett par saker om det bara.


Tänk dig att du kommer in i ett rum där ett stearinljus står och brinner. Tänk dig att du verkligen vill veta hur länge detta ljus har brunnit. Hur gör du då?


Ett par saker är ju enkla att undersöka. Du kan se hur mycket av ljuset som är kvar. Du kan också kolla hur fort ljuset brinner ner. Det kanske brinner med två centimeter i timmen. Men för att kunna veta hur länge ljuset har brunnit behöver du ju veta ett par saker till. 

Hur långt var ljuset när det började brinna? Har det hänt något i rummet som kan ha fått ljuset att brinna fortare eller långsammare innan du kom in i rummet? De sista två frågorna är vad forskarna har att brottas med när det gäller alla de kända ålderstesterna.  


Om vi tar kol-14 som exempel så vet man att kol-14 har en halveringstid på 5730 år. Men vad man inte vet är hur mycket kol-14 som fanns från början i objektet man testar.

Man vet inte heller vad objektet har blivit utsatt för under tidens gång som kan ha snabbat på eller saktat ner processen. 

Ett ämne som verkar ha stor inverkan på de flesta av dessa tester är vatten. Så till exempel en global översvämning skulle alltså ha satt de flesta ålderstesterna helt ur spel.

Det förekommer alltså en hel del antaganden och rena gissningar i ålderstesterna. 


En sak man kommit fram till angående kol-14 är att det har ett 100-procentigt sönderfall på ca 85.000 år. Så om kol-14 försvinner helt på ca 85.000 år så borde vi inte hitta kol-14 i något som är äldre än 85.000 år. Av den anledningen var det ingen som över huvud taget kom på tanken att testa diamanter med denna metod. 


Diamanter, till skillnad från vanliga stenar, innehåller kol. De antas ofta vara hundratals miljoner, om inte miljarder, år gamla. Men för några år sedan var det ändå en grupp som tog tag i saken och gjorde ett test. Och vad hittade man? Jo, ganska höga halter av kol-14. Sedan dess har det gjorts ett flertal tester på diamanter med samma resultat. Detta betyder alltså att diamanter, enligt forskarnas egen modell, måste vara ganska mycket yngre än 85.000 år.


Just kol 14-metoden går alltså inte att använda för att få fram långa tidsåldrar. Efter 85.000 år tar det liksom stopp. Men det går som vi sett inte att med säkerhet mäta åldrar ens så långt tillbaks i tiden med den modellen, även om jorden skulle ha varit så gammal. 


Dessutom verkar de resultat man verkligen får fram genom metoden visa på helt andra åldrar än vad evolutionisterna vill göra gällande. Så här uttalade sig upphovsmannen till kol-14, Willard F. Libby, själv angående sin modell i "The american scietist magazine" i Januari 1956. 


"Den första chocken Dr. Arnold och jag fick var när våra rådgivare informerade oss om att historien endast sträcker sig runt 5000 år bakåt. Man läser böcker och ser uttalanden om att det ena och det andra samhället eller arkeologiska upptäckten beräknas vara 20.000 år gammal. Men vi lärde oss fort att sådana åldrar inte är tillförlitliga. Faktum är att det är vid tiden för den första Egyptiska dynastin som någon datering med någon som helst riktig säkerhet har blivit fastställd."


Med andra ord, uppfinnaren av kol-14 metoden säger att vi med säkerhet bara kan säga att vi har funnits här i några tusen år.






De som förespråkar den så kallade "vetenskapen" brukar hävda att vetenskapens och forskningens styrka är att den hela tiden ändras. Och jag förstår vad de menar. Man har en hypotes, ser ett fel med den hypotesen, och ändrar den, eller kommer med en helt ny hypotes. På så sätt drivs forskningen hela tiden framåt. Men det är något som skaver lite för den öppensinnade och ärlige forskaren. 


Vi som tror på bibeln ser bibelns statiskhet som dess styrka. Bibeln har funnits i flera tusen år, och den har inte ändrats på en enda punkt. 

Så om nu vetenskapens styrka är att den hela tiden ändras, så borde ju en så gammal bok som bibeln vara totalt förlegad och motbevisad vid det här laget. 

Det intressanta är att det är precis tvärt om. För ju mer forskningen går "framåt" desto närmare kommer man de bibliska anspråken. 



Big Bang-teorin mötte till en början stort motstånd, och det finns fortfarande folk som motsätter sig den filosofiskt. Man såg den som en kreationistisk modell. För om universum har en början så skulle det kunna peka på att det finns en skapare.

Och om man hänvisar till lagen om orsak och verkan, alltså den vetenskapliga lag som säger att allt som sker måste ha en orsak, så måste det ju finnas något, eller någon, som orsakat Big Bang. 


Men om vi nu går till bibelns texter och tar några exempel på hur vetenskapen närmar sig dem så tror jag att du kan se ett klart mönster.




1, Första termodynamiklagen. 

Den totala mängden av energi och materia i universum är konstant. Det tillkommer alltså inget mer. 

Bibeln håller med och säger att skapelsen färdigställdes på den sjätte dagen.


"Så fullbordades himlen och jorden med hela sin härskara. På sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt skapelseverk, och han vilade på sjunde dagen från hela det verk som han gjort. Och Gud välsignade den sjunde dagen och helgade den, för på den dagen vilade han från hela sitt verk som han hade skapat och gjort."

Första Moseboken 2:1-3 




2, Andra termodynamiklagen

Allt går från ordning till oordning. 


Det här började enligt bibeln när människorna vände sig från Gud och valde att äta av frukten i Edens lustgård.


Jesaja beskriver det så här:

"Lyft er blick till himlen och se på jorden därnere, för himlen ska försvinna som rök och jorden nötas ut som en klädnad. Dess invånare ska dö som mygg. Men min frälsning ska bestå för evigt, min rättfärdighet ska inte brytas ner."

Jesaja 51:6 


Och vetenskapen bekräftar faktiskt att allt i universum är på väg mot att bli gammalt och brytas ned.




3, Den biogenetiska lagen. 


Louis Pasteur lyckades på 1800-talet bevisa att liv kommer endast från liv. Liv kan alltså inte uppkomma ur död materia, som till exempel en förhistorisk lerpöl. 


"Gud sade: "Vattnet ska vimla av levande varelser, och fåglar ska flyga över jorden på himlavalvet." Och Gud skapade de stora havsdjuren och alla levande varelser som rör sig och som vattnet vimlar av, alla efter deras slag, och alla bevingade fåglar efter deras slag. Och Gud såg att det var gott."

Första Moseboken 1:20-21 




4, Stjärnornas antal.


I en tid och på en plats där man med blotta ögat endast kunde se ca 5000 stjärnor skrev Jeremia följande:


"Lika oräknelig som himlens härskara och lika omätbar som sanden i havet, lika talrika ska jag göra min tjänare Davids efterkommande och leviterna som står i min tjänst."

Jeremia 33:22 


Fram till 1700-talet trodde man fortfarande att stjärnorna kunde räknas. Men sedan uppfanns allt starkare teleskop. 

För några år sedan riktade man ett av världens starkaste sådana rakt mot en punkt på himlen som var helt svart. När man zoomade in mot detta till synes tomma utrymme upptäckte man bland annat ett flertal galaxer där. 

Stjärnorna är precis som Jeremia skrev oräkneliga.



5, Människan är gjord av jord.

Forskare har kommit fram till att den mänskliga kroppen består av 28 grundläggande beståndsdelar som alla återfinns även vart då? Jo, i jord. 


"Och Herren Gud formade människan av jord från marken och blåste in livsande i hennes näsa. Så blev människan en levande varelse."

Första Moseboken 2:7 




6, Den hydrologiska cykeln, eller vattnets kretslopp.


För 4000 år sedan skrev Job:


"Se, Gud är för hög för vårt förstånd, hans år är fler än någon kan utforska. Vattnets droppar drar han uppåt, de strilar som regn från dimman. Det strömmar från skyarna och droppar i mängd över människor."

Job 36:26-28 


På Jobs tid såg man hur stora floder flöt ut i havet, men man kunde inte förstå varför havsnivån inte höjdes. Men idag förstår meteorologer hur kretsloppet fungerar.




7, Jetströmmar.


Såhär skrev kung Salomo på 900-talet före Kristus.


"Vinden blåser mot söder och vänder mot norr, den vänder och vänder och börjar sitt kretslopp på nytt."

Predikaren 1:6 


Så sent som under andra världskriget upptäckte man att vinden faktiskt rör sig i cirkulerande jetströmmar.




8, Luft väger.


Man trodde länge att luften var viktlös. Men meteorologer räknade ut att ett normalt åskmoln innehåller tusentals kilo regn. Så luften måste då ha en viss massa, eller vikt, för att kunna hålla dessa moln uppe. 


Job skriver så här:

"När han mätte upp vindens vikt och vägde vattnen efter mått…"

Job 28:25 





9, Jorden hänger fritt i rymden.


För 4000 år sedan hade man alla möjliga teorier om vad jorden vilade på. Det var en elefantrygg, ett sköldpaddskal, jätten Atlas, och så vidare. Men Job säger så här:


"Han spänner ut himlen i norr över det tomma, han hänger upp jorden på intet."

Job 26:7 




10, Havet har källor.


Så här säger Gud till Job:


"Har du stigit ner till havets källor och vandrat på djupets botten?"

Job 38:16 


På 1970-talet kunde man med hjälp av djupgående ubåtar ta sig ner och utforska havens djup. Och vad upptäckte man där? Jo, källor på havets botten.




Det här var bara tio exempel på hur forskningen har närmat sig bibelns anspråk under tidens gång. Det finns många fler sådana konkreta exempel, men jag hoppas att du ser mönstret. 


Den statiska bok vi följer, som inte har ändrats på tusentals år, verkar ju ha rätt i vad den hävdar trots allt. 





Ibland händer det saker i naturen som borde få oss människor att åtminstone höja lite på ögonbrynen och tänka till angående jordens ålder. Ett sådant tillfälle var när Mount St Helens fick sitt utbrott på 80-talet.

Forskare flockades till St Helens för att, äntligen skulle man kunna tysta de där kreationisterna. Nu skulle man minsann  få bevis för att det tar miljontals år för naturens olika karaktärer att formas. Men vad hände? Jo, man såg hur berg gröptes ur och formade något som liknar Grand Canyon i en skala på 1:40. Alltså en fyrtiondel så stor som Grand Canyon, vilket är massivt. Även den har en liten flod som rinner längst ner. Detta tog dock inte miljoner år, utan denna "canyon" formades på bara några dagar. Precis som vi kreationister tror hände även med Grand Canyon precis i slutet av Noas flod, då vattnet drog sig undan från jordens yta. Men hur mycket har vi hört om St Helens i media… syrsor.


Precis på samma sätt var det med dödahavs-rullarna. Man var helt säkra på att man skulle hitta bevis för hur bibelns texter hade ändrats och anpassats under historiens gång. Men vad hittade man? Jo, några varianter på hur man stavar ord och namn. Inte en enda skillnad som över huvud taget ändrar på innehållet i texten.

Och hur mycket talar man om det i media idag? Ingenting.


Hur kommer det sig då att så många vill tysta ner allt det här som så tydligt pekar på att bibelns texter är sanna och att bibelns Gud verkligen existerar?


Mer om det nästa gång…





Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Historia, Religion, Teologi | |
Upp