90. Är det såhär det slutar? Del 6

(null)

Även publicerad på berea.se.



"Och en av de sju änglarna som hade de sju skålarna kom och talade med mig och sa till mig: Kom hit, jag ska visa dig domen över den stora skökan som sitter på många vatten, med vilken kungarna på jorden har bedrivit otukt och av hennes otukts vin har de som bor på jorden blivit druckna. Och han förde mig i Anden bort till en öken, och jag såg en kvinna sitta på ett scharlakansrött vilddjur, som var fullt med hädiska namn, det hade sju huvuden och tio horn."

Uppenbarelseboken 17:1-3


Hittills i den här serien har jag skrivit om Israel, krig och rykten om krig, naturkatastrofer och den globala ekonomin. Allt detta pekar på att vi närmar oss den sista tiden. Här tänkte jag fokusera lite på den globala världsreligion som beskrivs i de bibliska texter som handlar om den sista tiden.


Orden sköka och otukt i texten ovan är de första ledtrådar vi får till att det här handlar om ett religiöst system. I Gamla Testamentet beskrivs Israel ofta med dessa termer då de väljer att vända sig bort från Gud och följa andra gudar. Jeremia skriver:


"Redan för länge sedan bröt jag sönder ditt ok och slet av dina band, men du sade: "Jag vill inte tjäna dig." På alla höga kullar och under alla gröna träd lade du dig ner och bedrev otukt."

Jeremia 2:20 


Och Hesekiel:


"Ryktet om dig gick ut bland folken för din skönhets skull, för den var fullkomlig genom de härliga prydnader jag hade satt på dig, säger Herren Gud. Men du förlitade dig på din skönhet och använde din ryktbarhet till omoral. Du slösade din otukt på var och en som gick förbi. De fick allt."

Hesekiel 16:14-15 


Lite senare i Uppenbarelseboken kapitel 17 står det:


"Och han sa till mig: Vattnen som du såg, där skökan sitter, är folk och skaror och länder och språk. Och de tio horn som du har sett på vilddjuret, de ska hata skökan och göra henne öde och naken, och de ska äta hennes kött och bränna upp henne i eld. För Gud har ingett i deras hjärtan att utföra hans plan och handla i ett och samma sinne och att ge deras rike åt vilddjuret, tills Guds ord har gått i uppfyllelse. Och kvinnan som du har sett är den stora staden som regerar över jordens kungar."

Uppenbarelseboken 17:15-18


Att vattnen som skökan sitter på är folk, skaror, länder och språk betyder att hon har inflytande över hela världen.


Det ser alltså till en början ut som om det är världsreligionen (skökan) som styr världsregeringen (vilddjuret). Men i slutet av kapitlet ser vi hur vilddjurets huvuden till slut gör sig av med skökan för gott.


Vilken är då den stora staden som regerar över jordens kungar?


"Och därefter såg jag en annan ängel komma ner från himlen, som hade stor makt, och jorden blev upplyst av hans härlighet. Och han ropade mäktigt med stark röst, och sa: Fallet, fallet är det stora Babylon. För det har blivit en boning för demoner och ett förvar för alla orena andar och en bur för alla orena och avskyvärda fåglar."

Uppenbarelseboken 18:1-2


Babylon är alltså den stora staden som talas om här. Man kan spåra alla de hedniska religionerna tillbaks till staden Babylon. Eller Babels Torn egentligen. Det var där de började och det är där de kommer att sluta. 



Många vill få det till att det är Rom som beskrivs som Babylon här. Men det tror jag är ett lite för västerländskt sätt att se på texten. Visserligen stämmer stora delar av beskrivningarna överens med den romersk-katolska kyrkan, men det historiska Babylon har ju haft enormt inflytande på så många andra religioner också. Inte minst hinduismen, buddhismen och new-age. Så om Babylon är modern till skökorna och skändligheterna på jorden (Uppenbarelseboken 17:5), så kan man nog se den romersk-katolska kyrkan en av flera "döttrar".


I texten ovan står det att Babylon har blivit en boning för alla orena andar och alla avskyvärda fåglar. Fåglar används i hela bibeln ofta som en bild av onda andar. Så här kan vi se att till slut kommer alla dessa religioner samlas till en enda stor världsreligion. En religion som Antikrist till en början använder för att ta över världen, men som han själv kommer att försöka bli gud över precis i mitten av vedermödan. 


Det här med att världens religioner kommer att gå samman till en världsreligion är alltså väldigt tydligt i uppenbarelseboken. Men kan vi se någon som helst rörelse åt det hållet i världen idag?

Jorå…



Många av religionerna i världen idag är i sig själva inklusivistiska. Alltså, de tycker inte att det spelar så stor roll vilken gud du tillber, om du alls tror på en gud. Därför har mycket fokus lagts på att försöka synkronisera de tre monoteistiska religionerna. Det vill säga de religioner som tror att det bara finns en gud. Judendom, kristendom och islam. 


Jag har skrivit i andra serier om hur man försöker fokusera på religionernas likheter och ignorera deras olikheter för att intala oss att alla i grunden tror på samma gud. Lite som att få fram skillnaden mellan två tal genom att använda addition. Ett annat sätt är att man har börjat bygga gemensamma "bönehus" för dessa tre religioner. Det första kallas "House of one" och ligger i Berlin.


För att visa på hur långt detta har gått, och hur angelägna många är på det här området, så kommer några citat här. Citaten är hämtade från den Romersk-katolska kyrkan, så jag börjar med att förklara varför jag just tagit dessa citat. 


Ett av de absolut största genomgående teman som tydligt uttrycks i bibeln är att människan inte kan frälsa sig själv. Jag har skrivit mycket om det här, och oftast har jag då tagit avstamp redan i Första Mosebok 3:15. Där utlovas någon som ska komma och krossa ormens huvud. Att detta pekar fram emot personen Jesus blir mer och mer tydligt ju längre man kommer i bibelns texter. Gud utlovade alltså en person som skulle komma och frälsa oss från våra synder, och därmed öppna vägen mellan människa och Gud. I Johannesevangeliet säger sedan Jesus rakt ut att det är Han som är denne utlovade. 


"Jesus sa till honom: Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig."

Johannesevangeliet 14:6


En väg alltså. Inte Buddha. Inte Konfucius. Inte Muhammed. Inte Krishna eller Vishnu. Inte Maria. Inte Gaia. Inte Lucifer. Ingen av de så kallade gudar eller andliga ledare som folk följer för att nå någon typ av frälsning. Bara Jesus. 


Hur människor som kallar sig kristna, och som dessutom påstår sig studera bibeln dagligen, kan undgå att se detta faktum är för mig en gåta. Men såhär står det i Andra Vatikankonciliet från början av 1960-talet:


"… Men frälsningsplanen inkluderar även dem som erkänner skaparen av vilka muslimerna är först. Dessa anser sig hålla sig till Abrahams tro, och tillsammans med oss tillber de den ende nådige guden, människornas domare på den sista dagen."

(Min översättning)


Påven skrev, år 2019 i Abu Dhabi, under ett historiskt broderskapslöfte som säger:


"Dokumentet bjuder in alla personer som har en tro på gud och en tro på mänskligt broderskap att förenas och arbeta tillsammans. Vi uppmanar intellektuella, filosofer, religiösa förebilder, konstnärer, media, professionella män och kvinnor i varje kultur i varje del av världen, att återupptäcka värdet av fred, jämställdhet, godhet, skönhet, mänskligt broderskap och samexistens för att fastställa vikten av dessa värderingar som ankare för frälsning för alla."


Det här är alltså vad de så kallade Abrahamitiska religionerna ska enas omkring. En helt annan väg till deras gud. Ett annat evangelium. För namnet Jesus nämns ju inte alls i dessa två citat.


Men om det nu finns andra vägar till frälsning. Varför korset? Varför behövde Guds Son komma till jorden och dö för våra synder, om allt vi behövde göra var att leva ett gott liv sett ur ett mänskligt perspektiv? Nej, jag håller mig hellre till Guds ord som säger:


"Men även om vi eller en ängel från himlen predikar ett annat evangelium för er, än det som vi har predikat för er, så vare han förbannad! Såsom vi redan förut har sagt, så säger jag än en gång: Om någon predikar ett annat evangelium för er än det ni har tagit emot, så vare han förbannad!"

Galaterbrevet 1:8-9


Intressant att den här texten är tagen från just Galaterbrevet. För om du vill veta vad Gud anser om gärningsbaserad religion så föreslår jag att du läser hela Galaterbrevet. Det tar inte så lång tid som man kan tro. 



Så om gärningar är vad som skulle kunna sammanföra de tre monoteistiska religionerna, vilka gärningar behöver man då fokusera på för att få in alla övriga religioner i samma system?


Den 13 November 2022, under COP27 i Sharm el-Sheikh, planerade runt 40.000 deltagare, inklusive ca 100 världsledare, att ta sina tio plus ett "klimat-budord" till vad de tror är Sinai Berg, där Mose tog emot de riktiga budorden. De skulle hålla vad de kallade en omvändelseceremoni för klimatet. Egyptiska säkerhetsstyrkor tillät dock inte detta möte, så endast ett fåtal andliga ledare fick lov att hålla ceremonin, medan den stora massan istället kunde träffas på andra platser, främst i London.


En del av denna omvändelse var att man uppmanade alla andliga ledare att utöva en typ av eko-exegetik, där man ständigt försöker hitta klimatet i de texter man predikar om. 

Mot slutet presenterade man "eko-bibeln". En ekologisk bibelkommentar (studiebibel) som man tycker att präster och pastorer över hela världen bör använda sig av. Denna bibelkommentar beskriver ekologi som: "Att uppnå en mer hållbar framtid i samstämmighet med Guds ord". 


Ceremonin avslutades med att man krossade de tavlor man hade skrivit ned sina så kallade budord på. Som om det skulle ge någon typ av tyngd till vad man precis gjort. Ganska patetiskt egentligen, om man känner till den historiska händelsen som beskrivs i bibeln. 


Eventet på Sinai berg involverade ledare från alla tänkbara religioner. Påven var där, liksom muslimska, buddistiska, hinduistiska och även protestantiska ledare. Att representanter för new-age, wicca och satanism var med är ju mer självklart. För det har ju på ett eller annat sätt alltid dyrkat jorden. De har ju också en förkärlek till att förvanska de bibliska texterna. 


Alex Newman, en journalist som varit på 15 COP-möten fick på det senaste, COP27, 40 minuter att intervjua några av hjärnorna bakom ritualen på Sinai. Det är intressant hur de hela tiden lyckas använda bibliska uttryck för vad de håller på med. De sa bland annat att de jobbar på " det tredje förbundet" och att deras mål är att bygga "himmelriket" på jorden. 


Här ser man deras syn på sig själva. De tror att de kan ta på sig Guds roll och sluta förbund och bygga Guds rike. Saker som endast Gud själv kan göra. Läser man bibeln så ser man ganska tydligt att det inte var människor som slöt förbund med Gud, det var Gud som slöt förbund med människor. Och sedan det här med himmelriket, bokstavligen kungadömet. Många har genom världshistorien försökt bygga detta rike på jorden. Katolska kyrkan, John Calvin, Adolf Hitler, med flera. Men det har alltid slutat i katastrof. Sanningen är att kungadömet kommer inte att bli verklighet på jorden innan Kungen (Jesus) kommer tillbaks. 



Miljöaktivismen som existerar på hög politisk och religiös nivå är, som vi sett tidigare, en religion. Ser du hur de försöker byta ut bibelns Gud mot sin egen gud Gaia (moder jord)? 


Så varför just tio budord, bibel, omvändelse, förbund, Sinai berg, osv? Varför inte en klimat-koran, klimat-bhagvad gita eller fem grundpelare av miljön? Svaret är ganska enkelt. Djävulen, som inspirerar allt detta, vet att det finns endast en sann uppsättning av tio budord, endast ett sant förbund som slöts vid Sinai berg, endast en sann helig skrift, endast en sann omvändelse. Den omvändelse som sker när en människa väljer att genom tro på Jesus ta emot Guds gåva som är syndernas förlåtelse, frälsning och evigt liv. Så av samma anledning som man inte tillverkar en falsk 30-kronorssedel. Av samma anledning ger man sig inte på de andra religionerna. Man förfalskar och manipulerar bara det som är på riktigt. 


Evangeliet beskrivs på många ställen i bibeln som en stötesten. Alltså något som de icke troende upplever som stötande och irriterande. 


"Därför står det också i Skriften: Se, jag lägger i Sion en utvald, dyrbar hörnsten, och den som tror på honom ska inte komma på skam. För er som tror är han alltså dyrbar, men för dem som inte är lydiga, har stenen som byggnadsarbetarna förkastat, blivit huvudhörnstenen och en sten som man stöter sig på, och en klippa till anstöt. De stöter sig på ordet eftersom de är olydiga. Till det var de också bestämda."

Första Petrusbrevet 2:6-8


En av anledningarna till att evangeliet kan verka stötande är att människor vill förtjäna sin egen frälsning. Jag kan inte komma på en enda religion i världen som inte bygger på det konceptet. Utom biblisk kristendom då. Denna gärningsbaserade religiositet bygger i sin tur på stolthet och högmod. Man vill kunna stå inför Gud och skryta med vad man har åstadkommit på jorden. Och just nu verkar fokus ligga på att man vill skryta med vad man åstadkommit FÖR jorden. 




Fortsättning följer…


Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | |
Upp