93. Är det såhär det slutar? Del 9

(null)

Även publicerad på berea.se


"Predika ordet, var redo i tid och otid, överbevisa, tillrättavisa, förmana med mycket tålamod och undervisning. För den tid ska komma, då de inte ska tåla den sunda läran, utan efter sina egna begär ska de samla åt sig lärare, allteftersom det kliar dem i öronen, och vända sina öron från sanningen och vända sig till myter."

Andra Timoteusbrevet 4:2-4


I den här artikeln kommer jag att vända mig till kyrkan och vad som händer där. För texten ovan beskriver vad som kommer att hända inom kyrkans väggar. Avfällighet från de bibliska lärorna. Och det finns förstås hur mycket som helst att skriva om här. För i den tid vi lever i nu kan man ju hitta en kyrka att vända sig till för vilken lära man än vill ägna sig åt. Det finns kyrkor som predikar att det finns många vägar till Gud, inte bara genom Jesus. Kyrkor som pekar ut riktningen mot Mecka för att underlätta för muslimer som vill be där. Det finns kyrkor där man mediterar och försöker finna sin inre röst istället för att be till Gud. Det finns till och med kyrkor där själva gudstjänsten mer liknar en pub-runda än en gudstjänst, och en och annan nudist-kyrka.  


Även de här extrema exemplen är ju uppfyllelser av den text vi precis läste. Men vad jag tänkte skriva om här är saker som lyckats smyga sig in i vad de flesta anser vara sunda församlingar. Inte bara i Sverige, utan i hela världen. 


Sedan några decennier tillbaks har en ovilja att undervisa om de "negativa" ämnena i bibeln spridit sig i kyrkorna. Kanske fick många nog av de mullrande helvetes-predikningar man växte upp med och bestämde sig för att helt stryka dessa ämnen från sin repertoar. Och till viss del kan man ju förstå det. För det har varit mycket fokus på sådana ämnen periodvis. Men samtidigt uppmanar den Helige Ande oss genom de olika författarna i bibeln att predika hela Guds ord. 


"Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till tillrättavisning, till upprättelse, till fostran i rättfärdighet, för att en gudsmänniska ska bli fullt färdig, väl rustad till allt gott verk."

Andra Timoteusbrevet 3:16-17


Så precis som de tidigare pastorerna fastnade lite i domspredikningar så har många idag hamnat i det motsatta diket och fastnat i de ämnen man anser vara positiva och upplyftande. Det här kan ha förödande konsekvenser för dem som växer upp i, eller som sökare råkar hamna i, dessa församlingar. 


Evangeliet är, som jag beskrivit så många gånger tidigare, en dårskap för den som inte tror. 


"Ordet om korset är ju en dårskap för dem som går förlorade, men för oss som är frälsta är det Guds kraft."

Första Korintierbrevet 1:18


Så om vi som troende kristna börjar harmonisera bibelns klara budskap med vad världen i övrigt vill höra, då måste vi samtidigt släppa evangeliets klara lära. 


Världen säger ju att vi alla innerst inne är goda. Det är våra omständigheter som får oss att begå onda handlingar. Men bland andra Paulus (i Romarbrevet kapitel 1 till 3) beskriver oss alla som syndare på väg till ett evigt straff. Detta innan vi blir frälsta genom tro på Jesus förstås. Så om man försöker väva in världens beskrivning av människans tillstånd i vad bibeln säger så förlorar man meningen med varför Jesus över huvud taget behövde komma och dö för oss på ett kors. 


Jag tror att detta har lett till en viss disharmoni hos människor som växer upp med detta budskap. Man får hela tiden höra hur bra och duktig man är. Samtidigt predikas det om att Jesus dog för dig för att Han älskar dig. Det går liksom inte ihop. 


Om vi tar Paulus i Romarbrevet igen så skriver han såhär:


"För medan vi ännu var svaga, dog Kristus för ogudaktiga när tiden var inne. Ty knappast någon vill dö för den som är rättfärdig. För den som är god kanske någon vågar dö. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss, medan vi ännu var syndare."

Romarbrevet 5:6-8


Så ja, Jesus dog för oss för att Han älskar oss. Men inte för att vi är så duktiga. Han älskade oss medan vi ännu var syndare står det. Och det gör Jesu kärlek så mycket större än om han hade älskat oss för våra goda handlingar. Det förklarar också varför Jesus behövde komma och dö för oss över huvud taget. 


Det här synsättet att man vill föra samman bibelns läror med världens filosofier har på senare tid även styrt de metoder många använder sig av då de vill starta nya kyrkor. Man vill så gärna att kyrkan ska växa i antal medlemmar så man har börjat starta så kallade "sökar-vänliga" kyrkor. Alltså kyrkor där alla, även icke troende, ska kunna känna sig hemma. Och där alla ska kunna känna sig glada, uppfyllda och positiva varje gång de går därifrån. 


När man planerar att starta en ny sådan kyrka arbetar man efter samma principer som vilket företag som helst. Man antar, eller gör marknadsundersökningar på, vad folk i området vill ha. Alltså inte hur troende kristna ska kunna växa och utvecklas i sin tro och relation till Gud. Nej man frågar gemene man i det geografiska området vad de vill höra. Sedan håller man sig till de ämnen som ligger högst på invånarnas lista. På så sätt tror man sig kunna få kyrkan att växa explosionsartat. 


Och visst fungerar det ibland. Bänkraderna blir fulla av människor som vecka efter vecka matas med positiva budskap om hur fantastiska de är. Titta bara på Joel Osteens kyrka. Men frågan är, hur många av dessa är verkligen kristna? Hur många i dessa kyrkor har lagt hela sin tillit till att Jesus dog för deras synder på korset? Hur många av dem har över huvud taget fått veta att de är syndare på väg till ett evigt straff? 




Men om vi läser texten jag inledde med igen så ser vi att den här oviljan hos pastorer och andra lärare att lära ut vissa saker har sin grund i en ovilja hos församlingen att lära sig dessa saker. Man vill hellre höra om hur allt kommer att ordna sig och om hur vi kan hjälpa till med miljön och sociala orättvisor, och på så sätt göra världen till en bättre plats att bo på. Därför väljer man att tillsätta pastorer som predikar just detta. 


Det är nog därför som Kingdom Now och a-millennialism växer sig allt större i våra kyrkor idag. Alltså läran om att Guds rike redan håller på att breda ut sig på jorden och att det är kyrkans uppgift att förbättra världen så att Jesus kan komma tillbaks. Vart man hittar denna lära i bibeln vet jag inte riktigt, men rent känslomässigt kan jag förstå att den går hem hos folk. 


Man vill höra om hur mycket Gud älskar oss för dem vi är, fast bibeln klart beskriver att Gud älskar oss TROTS dem vi är. 


Man vill inte höra om synd. För om man går in på någon viss typ av synd så kanske någon kommer att känna sig kränkt. Och man vill ju absolut inte att någon ska gå från kyrkan med den känslan. Men vad man inte tänker på är att denna känsla av att vara kränkt kanske är den Helige Andes sätt att övertyga människan om dess synd och dra människan till Gud.


Så i sin iver att inte kränka människor klappar man dem medhårs ända ner i fördärvet. 


I sin iver att vara inkluderande och att inte kränka någon har många församlingar trillat i fällan att bli vänner med världen. 


"…vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Därför, den som vill vara världens vän blir Guds fiende."

Jakobsbrevet 4:4


Allt som för tillfället råkar vara politiskt korrekt är därför också vad dessa församlingar predikar. Vad bibeln lär bryr man sig egentligen inte så mycket om. För bibelverser går att rycka ur sin kontext och få att betyda precis vad man vill. I alla fall om man predikar för en församling som inte själva läser och studerar bibeln. 


Jag vet att många lyssnar på undervisning av en man som heter T. D. Jakes. Han har blivit lite av ett fenomen bland teologer och bibelintresserade på internet.

T. D. Jakes bjöd till sin kyrka in Beto o’Rourke. Som öppet stödjer, inte bara abort, utan infanticid, alltså att aktivt ta livet av nyfödda bäbisar som överlevt en planerad abort.


O’Rourke anser att: "En kvinnas rätt till reproduktiv vård står högre än ett barns liv". 


Min fråga är: Det här med att döda ett barn som redan blivit fött, har det verkligen med kvinnans hälsa att göra, eller är det ren ondska? Och vad gör en person som står bakom sådan ondska på en scen i T. D. Jakes kyrka?


Det här är ett typexempel på hur man försöker ta en av västvärldens just nu hetaste moraliska och politiska diskussioner och göra den till en bro mellan världen och kyrkan. Detta helt utan att först studera vad bibeln har att säga i frågan.


Det här är som sagt bara en av många läror som smugit sig in i kyrkorna idag. Jag har redan skrivit om andra, som till exempel NAR och ersättningsteologi. Men skulle jag ta upp alla dessa läror här så skulle det antagligen bli en bok.


Min första tanke när jag skriver om sådant här är att vi som troende kristna måste tillbaks till bibeln. Vi måste ta tillbaks talarstolarna och vända den här skutan åt rätt håll. Men å andra sidan så beskriver ju den text vi först läste att det är precis såhär den sista tiden kommer att se ut.


Så om alla dessa tecken jag tar upp i den här serien verkligen pekar på att vi lever i den sista tiden. Då kanske vi istället behöver öppna ögonen för det och börja fokusera på att med iver berätta för folk om hur de kan bli frälsta. För det är vad de bibliska profetiorna gör med oss. De ger oss en känsla av hur angeläget, eller kanske till och med bråttom, det kan vara att sprida evangeliet.




Fortsättning följer…



Allmänt, Andlighet, Apologetik, Bibel, Religion, Teologi | |
Upp